Σύμφωνα με νέα ερευνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Bain & Company σε συνεργασία με την Kantar το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν το μόνο κανάλι λιανικής πώλησης που γνώρισε ταχεία ανάπτυξη στον κλάδο των fast-moving καταναλωτικών αγαθών της Κίνας από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19.
Η στροφή προς το διαδίκτυο συνεχίστηκε σε όλες τις κατηγορίες και το 2021 και εξακολουθεί να κερδίζει μερίδιο της αγοράς. Το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω livestreaming υπερδιπλασιάστηκε το 2020, με κορυφαίες κατηγορίες τα είδη ένδυσης, την περιποίηση δέρματος και τα συσκευασμένα τρόφιμα. Καθώς περισσότεροι καταναλωτές αναγκάστηκαν να ψωνίσουν από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι online πωλήσεις αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50%, σύμφωνα με την έκθεση.
Η έκρηξη του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου ήταν μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στον κλάδο των FMCG κατά τη διάρκεια του Covid-19, όχι μόνο στην Κίνα αλλά και παγκοσμίως. Η μετατόπιση αυτή αναμένεται να συνεχίσει να κυριαρχεί και στο μέλλον, καθώς οι καταναλωτές και οι λιανοπωλητές έχουν πλέον αλλάξει τις συνήθειες και τα μοντέλα τους, λαμβάνοντας υπόψη τους αυτές τις αλλαγές.
Η πρόσφατα δημοσιευμένη “China Shopper Report Vol I” εξέτασε 26 κατηγορίες που καλύπτουν τους τέσσερις μεγαλύτερους τομείς καταναλωτικών αγαθών: συσκευασμένα τρόφιμα, ποτά, προσωπική φροντίδα και οικιακή φροντίδα. Η έρευνα εξέτασε επίσης άλλες 19 κατηγορίες για να σχηματίσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της αγοράς.
Προκειμένου να κατανοήσουν τον αντίκτυπο του Covid-19 στις πωλήσεις των FMCG στην Κίνα, αλλά και τις προοπτικές της φετινής χρονιάς, η Bain και η Kantar συνέκριναν τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του 2021 με την ίδια περίοδο πριν από την πανδημία, δηλαδή αυτή του 2019. Συνολικά, η ανάπτυξη “επανέρχεται αλλά παραμένει υποτονική”
Η κινεζική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου προβλέπεται να αυξηθεί στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024, σύμφωνα με εκτίμηση της GlobalData.Οι κινεζικές διαδικτυακές πωλήσεις αναμένεται επίσης να αυξηθούν 17,2% και θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις στα φυσικά καταστήματα για πρώτη φορά το 2021, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από το eMarketer.
Η έκθεση εκτιμά ότι το 52% των πωλήσεων της Κίνας θα πραγματοποιηθεί στο διαδίκτυο, από 44% το 2020, αφού η πανδημία επιτάχυνε την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.Οι γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Alibaba και η JD.com, αντιπροσώπευαν πάνω από το 75% των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου το 2019, με το τελευταίο να εξασφαλίζει πρόσφατα συνεργασία με την πολυτελή δυτική μάρκα Louis Vuitton.Το συνεχιζόμενο κινέζικο μποϊκοτάζ των εμπορικών σημάτων μόδας, όπως η Nike και η H&M, για τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κυβέρνησης, δεν επηρέασε την αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου.
Το κινεζικό ηλεκτρονικό εμπόριο εξελίχθηκε ταχέως τα τελευταία πέντε χρόνια, υποστηριζόμενο από την υψηλή διείσδυση στο διαδίκτυο και τα smartphone, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές, την εμφάνιση πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου και τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών λύσεων πληρωμής όπως η Alipay και η WeChat Pay.Η πανδημία COVID-19 επιτάχυνε περαιτέρω αυτήν την τάση καθώς οι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο διαδικτυακό κανάλι για τις αγορές τους.
Οι Alipay και WeChat Pay συλλογικά αντιπροσωπεύουν πληρωμές σε πάνω από το ήμισυ των συνολικών πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα.Τα προγράμματα “Αγοράστε τώρα, πληρώνετε αργότερα” ενσωματώνονται επίσης ως δημοφιλείς μέθοδοι πληρωμής σε ιστότοπους κινεζικού ηλεκτρονικού εμπορίου.
Η Κίνα βρίσκεται μπροστά τεχνολογικά από τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο στο ηλεκτρονικό εμπόριο και αυτό θα συνεχιστεί αφού συντελούν δύο παράγοντες.Η διάθεση των εταιρειών να επενδύσουν αλλά και να τολμήσουν με καινοτομία αλλά και η υιοθέτηση αυτών των αλλαγών από σημαντικό τμήμα των πελατών.Εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία θα δούμε την δυτική οικονομία να αντιγράφει πρακτικές από την Κίνα αλλά και την ευρύτερη Ασία ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.