Η πανδημία αναδιαμόρφωσε τη συμπεριφορά των καταναλωτών και τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιείται ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, ο οποίος ως γνωστόν αργεί να υιοθετήσει νέες ιδέες.Όμως, αυτός ο μετασχηματισμός βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του.
Για παράδειγμα, η επιλογή προϊόντων χρειάζεται επειγόντως βελτίωση. Ακόμη και πριν από την πανδημία, οι επιδείξεις μόδας, οι επισκέψεις showrooms, τα trade-shows και τα line reviews χρειάζονταν αναβάθμιση. Αν και οι αγοραστές, τα στελέχη και οι χονδρέμποροι υποστήριζαν εδώ και μια δεκαετία ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερος τρόπος να διεκπεραιώνονται αυτές οι δουλειές, οι παλιές συνήθειες αλλάζουν δύσκολα.
Αυτό έγινε φανερό όταν η πλειονότητα των σχεδιαστών μόδας παγκοσμίως αγνόησε μια μεγάλη ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει την συνηθισμένη επίδειξη μόδας. Κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου shutdown, οι περισσότερες επιδείξεις μόδας ήταν απλώς παραδοσιακές επιδείξεις πασαρέλας που μεταδόθηκαν μέσω Zoom χωρίς live καλεσμένους. Παρ’ όλα αυτά, οι ψηφιακές επιδείξεις μόδας φαίνεται να έχουν κάποια προσκόλληση, με πολλούς σχεδιαστές να προχωρούν σε υβριδικές ιδέες για τις επερχόμενες κυκλοφορίες του Φθινοπώρου του 2022.
Οι επισκέψεις σε showrooms, που απαιτούν ομάδες ανθρώπων να είναι μακριά από τα γραφεία τους για μέρες, εξακολουθούν να χρειάζονται αναβάθμιση. Οι πλατφόρμες εικονικών showroom, όπως οι Joor, Nuorder και Ordre, υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά τώρα αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος. Η παλαιότερη από τις τρεις, η Joor, είδε τις επισκέψεις σε εικονικά showrooms να αυξάνονται κατά 437% κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με το The Business of Fashion.
Τα line reviews, όπως και οι επισκέψεις σε showrooms, είναι άλλη μια συνήθεια στο λιανικό εμπόριο που χρειάζεται αναβάθμιση. Όχι μόνο για τις μάρκες μόδας, τα line reviews πραγματοποιούνται σε κάθε κατασκευαστή προϊόντων για κάθε νέα συλλογή. Η Zippo, η εταιρεία που κατασκευάζει αναπτήρες, πραγματοποίησε σε ψηφιακά line reviews κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το πρώτο line review ήταν το καλύτερο και το πιο παραγωγικό από όλα όσα είχαν γίνει στο παρελθόν. Αυτές οι συνεδριάσεις καθυστερούσαν εξαιτίας συζητήσεων σχετικά με τις ατομικές απόψεις του καθενός. Με την πραγματοποίησή τους ψηφιακά, η εταιρία είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις βασισμένες σε γεγονότα και να το κάνει αυτό πολύ πιο αποτελεσματικά.
Τα ψηφιακά line reviews προσφέρουν την ευκαιρία για την εφαρμογή προγνωστικών αναλύσεων, του Voice of the Customer (ανατροφοδότηση από τους καταναλωτές) και άλλων δεδομένων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Προβλέποντας τα αποτελέσματα μέσω ενός συνδυασμού προηγμένων αναλύσεων, μαθηματικών μοντέλων και προγνωστικών αναλύσεων, οι καλύτερες πλατφόρμες μπορούν επίσης να δοκιμάσουν τις προτιμήσεις των πελατών, διασφαλίζοντας ότι τα δεδομένα, και όχι τα όνειρα, θα είναι το κλειδί για την κατανόηση του ποια προϊόντα θα έχουν απήχηση και ποια θα αποτύχουν.
Κανένας από αυτούς τους νέους τρόπους εργασίας δεν αντικαθιστά την έμφυτη επιθυμία μας για ανθρώπινη σύνδεση. Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας θα πρέπει να υποστηρίξει καλύτερα αποτελέσματα, ευκολότερους τρόπους εργασίας, μεγαλύτερο βαθμό διαφάνειας και να έχει θετικές επιπτώσεις. Οι μάρκες και οι έμποροι λιανικής πώλησης που βασίζονται στο ένστικτο, στα ιστορικά δεδομένα πωλήσεων και, πολύ συχνά, στην ελπίδα, δεν θα μπορέσουν ποτέ να ανταγωνιστούν στην προώθηση των σημαντικών, βασισμένων στα προϊόντα αποφάσεών τους.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.