22 Νοέ 2024
READING

Οι τιμές των ρούχων μπορεί να αυξηθούν 

5 MIN READ

Οι τιμές των ρούχων μπορεί να αυξηθούν 

Οι τιμές των ρούχων μπορεί να αυξηθούν 

Καθώς η πανδημία υποχωρεί και γίνεται η επιστροφή προς την κανονικότητα, πολλοί είναι εκείνοι που σκέφτονται να αγοράσουν καινούρια ρούχα. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ρούχα γίνονται πιο ακριβά.

Οι τιμές των ενδυμάτων στις Η.Π.Α. αυξήθηκαν κατά 5,6% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Εργασίας της Αμερικής την περασμένη εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει σε όλο το φάσμα, από λιανοπωλητές μαζικής αγοράς έως και πολυτελείς μάρκες. Είναι μέρος ενός ευρύτερου κύματος πληθωρισμού που προκαλεί την αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα. Δεν υπάρχει απλός λόγος για αυτές τις αυξήσεις και όταν πρόκειται για ρούχα, οι αιτίες του πληθωρισμού είναι ιδιαίτερα περίπλοκες. 

Οι άνθρωποι σταμάτησαν να αγοράζουν ρούχα

Το πρόβλημα ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τον Μάρτιο του 2020, όταν οι παραγγελίες από το σπίτι τέθηκαν σε ισχύ στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί άλλαξαν δραστικά τις συνήθειες αγορών τους. Χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρο μέλλον και με πιθανή ύφεση στον ορίζοντα, οι αγορές ρούχων έμειναν σε ακινησία. Τον Απρίλιο του 2020, οι πωλήσεις ενδυμάτων μειώθηκαν κατά 79%, η οποία είναι η μεγαλύτερη μείωση που σημειώθηκε ποτέ.

Οι μάρκες μόδας άρχισαν να πανικοβάλλονται. Δεν ήταν σαφές για πόσο καιρό θα διαρκούσε η πανδημία και, κατ’ επέκταση, πόσο καιρό οι καταναλωτές θα συνέχιζαν να μην αγοράζουν ρούχα. Πολλές μάρκες άλλαξαν ριζικά τις δραστηριότητές τους, ξεκινώντας από τις απολύσεις εργαζομένων και μειώνοντας τις τιμές των εμπορευμάτων για να ξεφορτωθούν το υπάρχον απόθεμα. Πολλές, ακύρωσαν παραγγελίες για το υπόλοιπο του έτους, εγκαταλείποντας τα υπερπόντια εργοστάσια. Με τη σειρά τους, πολλά εργοστάσια έπρεπε να απολύσουν τους εργάτες ενδυμάτων.

Από αυτό το καλοκαίρι, η ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχει αρχίσει να επιστρέφει στο φυσιολογικό και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ρούχα. Αλλά οι μάρκες δεν μπορούν ξαφνικά να γυρίσουν το διακόπτη και να αυξήσουν την προσφορά τους. Μερικές εξακολουθούν να έχουν υποστελεχωμένο προσωπικό και πολλά εργοστάσια ένδυσης σε όλο τον κόσμο είναι ακόμα κλειστά. Έτσι, υπάρχει τεράστια ζήτηση και όχι αρκετή προσφορά, με αποτέλεσμα οι τιμές να ανεβαίνουν. 

Η πανδημία ακόμα πλήττει κάποιες περιοχές του πλανήτη 

Ενώ οι ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να ανακάμπτουν από την πανδημία, υπάρχουν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν νέα κύματα περιπτώσεων COVID-19. Αυτό καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη για τις μάρκες, επειδή τα εργοστάσια συνεργατών τους βρίσκονται σε χώρες όπως η Ινδία, το Μπαγκλαντές και η Καμπότζη, όπου οι κυβερνήσεις επέβαλαν lockdowns.

Η συνεχιζόμενη κρίση της COVID-19 σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης από τους καταναλωτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, συμβάλλει στην έλλειψη υλικών σε όλο τον κόσμο. Χώρες στην Ασία που παράγουν πρώτες ύλες, όπως βαμβάκι και συνθετικό ύφασμα, αγωνίζονται να ανταποκριθούν στη νέα ζήτηση, η οποία οδήγησε σε αύξηση των τιμών αυτών των υλικών. Το κόστος παραγωγής του ίδιου αντικειμένου είναι πλέον υψηλότερο από ότι πριν.

Δυσκολία στις μεταφορές 

Οι μάρκες αντιμετωπίζουν και τεράστιες καθυστερήσεις στις αποστολές. Η πανδημία έπληξε την παγκόσμια μεταφορά εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα την έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων και μια ανισορροπία στην αγορά. Καθώς η ζήτηση για προϊόντα έχει αυξηθεί, οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν μεγαλύτερα πλοία, αλλά αυτό έχει οδηγήσει σε άλλα προβλήματα. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την εκφόρτωση αυτών των μεγαλύτερων πλοίων. Λόγω του μεγέθους τους, υπάρχουν επίσης λιγότερα πλοία που μπορούν να εκφορτώσουν ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε δεδομένο λιμάνι.

Το προσωπικό καταστημάτων λιανικής θέλει καλύτερους μισθούς

Όταν οι παραγγελίες από το σπίτι τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη άνοιξη, πολλοί λιανοπωλητές απέλυσαν ή έθεσαν σε διαθεσιμότητα το προσωπικό τους. Τώρα που αρχίζουν να ανοίγουν ξανά, δεν είναι εύκολο να βρεθούν εργαζόμενοι. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν πρόσβαση σε επιδόματα ανεργίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που έκανε τη λιανική εργασία με χαμηλό μισθό να φαίνεται λιγότερο ελκυστική. 

Για να πάρουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται, οι λιανοπωλητές θα πρέπει να προσφέρουν καλύτερες αμοιβές και παροχές. Αυτό είναι ένα ακόμη κόστος που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των ενδυμάτων.

Τί θα ακολουθήσει;

Με την τεράστια ζήτηση για ρούχα και την ανεπαρκή προσφορά, πολλές μάρκες δεν χρειάζεται να κάνουν έκπτωση στα προϊόντα με τον τρόπο που έκαναν πέρυσι κατά τη χειρότερη περίοδο της πανδημίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τιμές φέτος είναι συγκριτικά υψηλότερες από ότι πέρυσι, όταν οι μάρκες μείωναν τις τιμές για να σπρώξουν το απόθεμα. 

Οι τιμές μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Αυτή τη στιγμή, πολλοί λιανοπωλητές απορροφούν μέρος του αυξημένου κόστους στην αλυσίδα εφοδιασμού τους και δέχονται πλήγμα στα περιθώρια κέρδους τους. Μέρος αυτού του λόγου είναι ότι δεν θέλουν να αυξήσουν δραματικά τις τιμές τους εάν οι ανταγωνιστές τους δεν κάνουν το ίδιο. Ωστόσο, κάποια στιγμή αυτά τα αυξημένα κόστη θα καταστούν μη βιώσιμα και θα πρέπει να αρχίσουν να μεταβιβάζουν το κόστος τους στους πελάτες τους. Αυτό είναι πιθανό να κάνει και άλλες μάρκες να ακολουθήσουν, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές γενικά.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτό θα συμβεί ή πόσο δραματικά θα επηρεάσει τα πορτοφόλια των καταναλωτών. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι τιμές των ενδυμάτων να συνεχίσουν να αυξάνονται. Τα ρούχα θεωρούνται γενικά δευτερεύουσα δαπάνη, έτσι πολλοί καταναλωτές μπορούν απλά να αγοράσουν λιγότερα ρούχα ως αποτέλεσμα. Αλλά ίσως αυτό δεν είναι τόσο κακό. Οι άνθρωποι γενικά καταναλώνουν πάρα πολλά ρούχα, οπότε είναι πιθανό ότι οι υψηλότερες τιμές θα είναι ακριβώς η ώθηση που χρειάζονται για να αγοράζουν λίγο λιγότερο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.