Η Tony’s Chocolonely έχει αυξήσει τις πωλήσεις σοκολάτας στις Η.Π.Α. εδώ και μερικά χρόνια και παρά την πανδημία, έχει κερδίσει επιπλέον δυναμική ανοίγοντας καταστήματα και στα αεροδρόμια. Πλέον, η ολλανδική μάρκα δοκιμάζει ένα αυτόνομο κατάστημα στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, το οποίο το 2020 έγινε το πιο πολυσύχναστο διεθνές αεροδρόμιο στην Ευρώπη, προσπερνώντας το Heathrow του Λονδίνου. Από το επίπεδο πριν από την Covid-19 των 70 εκατομμυρίων επιβατών, το Schiphol χειρίστηκε 20,9 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι, αλλά ελπίζει να επιτύχει το 65% της κυκλοφορίας του 2019 έως το τέλος του έτους.
Η εταιρεία δεν κατασκευάζει άλλο κατάστημα αυτή τη στιγμή, αλλά έχει υψηλές φιλοδοξίες, έτσι ώστε να χτίσει περισσότερα αυτόνομα καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο το μέλλον. Μέχρι στιγμής, η Tony’s Chocolonely διανέμεται σε περίπου 50 αεροδρόμια στις Η.Π.Α. και άλλα 20 περίπου αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη.
Η επέκταση σε αεροδρόμια – και η λήψη αυτόνομων θέσεων – έχει νόημα από την άποψη της ορατότητας εάν η μάρκα βλέπει σοβαρά την αποστολή της να θέσει τον κοινωνικό αντίκτυπο πριν από το κέρδος και να κάνει τη σοκολάτα 100% ελεύθερη από τη δουλεία. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 από τρεις δημοσιογράφους από την ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή Keuringsdienst van Waarde, αφού ανακάλυψαν πώς ορισμένοι μεγάλοι κατασκευαστές σοκολάτας αγόραζαν κακάο από φυτείες που χρησιμοποιούσαν παράνομη παιδική εργασία και σύγχρονη δουλεία.
Έκτοτε, η Tony’s έχει δημιουργήσει άμεσες, μακροπρόθεσμες σχέσεις με τους αγρότες κακάου στην Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού και γρήγορα έγινε ηγέτης της αγοράς στην κοινωνικά συνειδητή Ολλανδία. Η μάρκα έχει γίνει παγκόσμια και οι πωλήσεις στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ιδιαίτερα ισχυρές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σχεδόν διπλασίασαν και τριπλασίασαν την ανάπτυξή τους αντίστοιχα.
Κατά τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο του 2020, οι πωλήσεις της Tony’s στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν τα 8,7 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας τα 5,8 εκατομμύρια ευρώ των πωλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η κορυφαία στην αγορά της Ολλανδίας και παραμένει πολύ μπροστά με 63,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας σημείωσαν αύξηση 27% από 69,6 εκατομμύρια ευρώ σε 88,4 εκατομμύρια ευρώ.
Αεροδρόμια: ένα χρήσιμο μέρος για προβολή μιας εκστρατείας
Όταν οι αριθμοί επιβατών αρχίζουν να αυξάνονται, τα αφορολόγητα είδη και τα αεροδρόμια θα μπορούσαν να γίνουν μια άλλη αγορά που θα δει ταχεία ανάπτυξη. Στο Schiphol, ο χώρος του Tony’s Chocolonely ο οποίος στο παρελθόν φιλοξενούσε ένα κατάστημα σοκολάτας πολλαπλών εμπορικών σημάτων, και αυτό ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για την εταιρεία να προβάλλει τα προιόντα της και τον σκοπό της. Η δημιουργία ενός μεγάλου καταστήματος είχε νόημα τόσο από την οπτική της μάρκας όσο και από αυτήν του αεροδρομίου.
Το κατάστημα των 170 τμ. διαθέτει μια μεγάλη οθόνη LED και ψηφιακές οθόνες που είναι χρήσιμες για την προβολή καμπανιών στους ταξιδιώτες. Στο εσωτερικό, εντυπωσιακά, πολύχρωμα προϊόντα περιμένουν, από σοκολάτες σε διάφορα μεγέθη και γεύσεις, έως ειδικά είδη δώρων και αποκλειστικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα μόνο εκεί. Το προϊόν με την υψηλότερη τιμή είναι το Tony’s Tin Box με 15,50€, το οποίο διαθέτει τρεις σοκολάτες με τις πιο δημοφιλείς γεύσεις. Αυτή η προσιτή τιμολόγηση είναι ένας άλλος τρόπος για να ενισχυθεί το αποτέλεσμα και, επομένως, να δημιουργηθεί περισσότερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ανισότητες στην αλυσίδα του κακάου.
Με το κατάστημα η εταιρεία μπορεί να χτίσει μια πλατφόρμα, όπου μπορεί να πει την ιστορία της, να κερδίσει περισσότερους θαυμαστές και να αλλάξει τη βιομηχανία. Η αυξημένη ορατότητα στα αεροδρόμια, και ιδίως το Άμστερνταμ, ενισχύει επίσης σημαντικά την οικοδόμηση της μάρκας σε χώρες όπου μόλις έχει ξεκινήσει ή πρόκειται να ξεκινήσει, όπως το Ντουμπάι, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική και η Ιαπωνία, μεταξύ άλλων.
Το παγκόσμιο αποτύπωμα αφορά τόσο τις πωλήσεις όσο και την επισήμανση των ανισοτήτων για την καθοδήγηση μιας ατζέντας αλλαγών. Η εταιρεία έχει μεγάλες αναπτυξιακές φιλοδοξίες με στόχο εσόδων από 30% έως 35% φέτος, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη συνδυασμένη περιοχή της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας.
Ωστόσο, η Tony’s στοχεύει σε μέτρια καθαρά κέρδη μετά από φόρο στο 1,5% των πωλήσεων, από το τρέχον 0,3%, στόχος που είναι πολύ κάτω από τις διψήφια ποσοστά πολύ μεγαλύτερων ανταγωνιστών όπως η Hershey και η Mondelēz International. Αυτή είναι μια άλλη πτυχή του επιχειρηματικού της μοντέλου που μπορεί να κάνει το εμπορικό της σήμα αγαπητό στους καταναλωτές, αν όχι απαραίτητα στους επενδυτές της.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.