Η είσοδος της καινοτομίας στο περιβάλλον του λιανεμπορίου είναι εμφανής, παρόλο που μερικές φορές δεν αποτελεί κύρια προτεραιότητα των επιχειρήσεων. Την τελευταία δεκαετία έχουν κάνει την εμφάνισή τους τρεις καινοτόμες λύσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος της τεχνολογίας για το λιανεμπόριο. Συγκεκριμένα υφίστανται εναλλακτικές λύσεις όπως είναι η χρήση ρομπότ στα καταστήματα, η χρήση connected eyewear αλλά και παράλληλα η χρήση των συστημάτων RFID.
Καθώς υπάρχουν τέτοιου είδους τεχνολογίες, δεν ενσωματώνονται πλήρως σε όλες τις προσδοκίες των βιομηχανιών. Στη συνέχεια παρατίθεται μια σύντομη ανασκόπηση του τρόπου με τον οποίο οι παραπάνω καινοτόμες επιλογές έχουν αναπτυχθεί και έχουν προσφέρει ιδιότητες, οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί από τους ειδικούς.
In-store-robots
Πριν μερικά χρόνια με την αναφορά του όρου «In-store-robots», έρχονταν στο μυαλό είτε οι βοηθοί εξυπηρέτησης πελατών είτε οι brand ambassadors. Αναλυτικότερα, οι συγκεκριμένοι τύποι ρομπότ σχετίζονται με την εξυπηρέτηση πελατών σε νοσοκομεία, τράπεζες και αεροδρόμια (ιδιαίτερα στην Ιαπωνία), δεν είχαν όμως ποτέ ενταχθεί στα καταστήματα λιανεμπορίου. Προχωρώντας διαπιστώνεται ότι, ενέργειες όπως είναι η αυτοματοποίηση περιπτέρων ή η εξυπηρέτηση πελατών μέσω συσκευών κινητού, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην δημιουργία μιας πιο σύγχρονης και εξελιγμένης εμπειρίας αγορών σε κάποιο φυσικό κατάστημα. Ωστόσο, τα ρομπότ στο κατάστημα συμβάλλουν στην βελτίωση εργασιών που σχετίζονται με τα αποθέματα και τη συντήρηση. Πολλοί retailers δοκιμάζουν τη χρήση ρομπότ στο κομμάτι του ελέγχου των αποθεμάτων στα ράφια των καταστημάτων αλλά και στις αποθήκες τους.
Connected eyewear
Η κυκλοφορία των connected eyewear, ή αλλιώς “smart glasses” όπως ονομάστηκε από το Google Glass υλοποιήθηκε το 2014 και προορίζονταν αρχικά ως φορητή συσκευή αγορών hands-free, η οποία όμως διέκοψε την κυκλοφορία της ως καταναλωτική συσκευή το 2016. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ενέργεια δεν ευδοκίμησε ποτέ για τους mainstream καταναλωτές εξαιτίας διαφόρων τεχνικών ζητημάτων όπως η περιπλοκότητα στην πλοήγηση και το δύσκολο λειτουργικό σύστημα. Ωστόσο, ενέργειες όπως είναι το Google Glass και άλλου τέτοιου είδους συσκευές «connected eyewear», χρησιμοποιούνται ως εξειδικευμένα εργαλεία εκτέλεσης εργασιών στον τομέα της συλλογής και της συσκευασίας. Επιπλέον, οργανισμοί όπως η Walmart χρησιμοποιούν ακουστικά και γυαλιά εικονικής πραγματικότητας ώστε να παρέχουν στους υπαλλήλους ρεαλιστικές, εντυπωσιακές εκπαιδευτικές εμπειρίες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.