19 Δεκ 2024
READING

Πώς λειτουργεί η γενιά του Depop, η γενιά Gen Z

4 MIN READ

Πώς λειτουργεί η γενιά του Depop, η γενιά Gen Z

Πώς λειτουργεί η γενιά του Depop, η γενιά Gen Z

Σύμφωνα με μια έρευνα του Depop – της γνωστής πλατφόρμας μεταπώλησης – πάνω στον τρόπο που λειτουργούν οι χρήστες του, η Γενιά Ζ είναι άκρως διαφορετική από τις μεγαλύτερες σε ηλικία ομάδες, αφού πέρασε από τον απλό ενθουσιασμό για τα μεταχειρισμένα ρούχα στην αποδοχή αυτής της κουλτούρας.

Η ηλικία του 90% των ενεργών χρηστών του Depop είναι κάτω των 25 ετών. Μέχρι το 2035 η Γενιά Ζ, που κυμαίνεται από την ηλικία των 7 έως την ηλικία των 25, θα αποτελεί το 40% της αγοράς ειδών πολυτελείας.

Πλέον, δεν υπάρχουν όρια μεταξύ του εμπορίου και των συνδέσεων, της κατανάλωσης και της παραγωγής ή ακόμα και της ψυχαγωγίας και της επιχειρηματικότητας. Αυτό γίνεται φανερό και στον τρόπο με τον οποίο οι γενιές αυτές αντιμετωπίζουν τόσο την ζωή και την κοινωνία, όσο και την μόδα. Όσον αφορά το “newness” η γενιά αυτή έχει έναν ξεχωριστό τρόπο που αντιμετωπίζει οτιδήποτε “νέο”.

Ο κύκλος των τάσεων εξακολουθεί να επιταχύνεται για την Γενιά Ζ. Αυτό αποτελεί πρόκληση για τους υπεύθυνους marketing των εταιριών μόδας, οι οποίοι επιδιώκουν να “συνδεθούν” με τους νεαρότερους καταναλωτές. Κάποιοι από τους λόγους που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν το Depop ήταν αναμενόμενοι – το 75% των ερωτηθέντων επιθυμούν να περιορίσουν την κατανάλωση ρούχων. Όμως, το ενδιαφέρον τους για τα μεταχειρισμένα ρούχα έχει και άλλες πτυχές που ξεπερνούν το ένστικτο προστασίας του πλανήτη. Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες δήλωσαν ότι αγοράζουν μεταχειρισμένα ρούχα “για να έχουν στην κατοχή τους μοναδικά κομμάτια”, ενώ το 45% τα χρησιμοποιούν “για να εκμεταλλευτούν αυτήν την τάση”. Τα μεταχειρισμένα ρούχα εκτός από βιώσιμα είναι και…cool.

Μια γενιά που υμνεί την ρευστότητα

Η Γενιά Ζ, που μεγάλωσε σε έναν hyper-connected κόσμο, είναι πιο ευάλωτη σε αβεβαιότητες μακροοικονομικού επιπέδου. Πρόκειται για μια “ρευστή” γενιά που αψηφά την κατηγοριοποίηση σε όλες τις περιπτώσεις.  

Αυτό εν μέρει αναφέρεται και στην ταυτότητα φύλου. Μια έρευνα που διεξάχθηκε το 2020 έδειξε ότι το 75% των συμμετεχόντων που ανήκαν στην Γενιά Ζ απέρριψαν την εύκολη κατηγοριοποίηση της καταγωγής, του φύλου ή της σεξουαλικότητάς τους, ενώ το 60% δήλωσαν ότι θεωρούν πως η προσωπικότητά τους συνδέεται με μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων, που περιλαμβάνουν την καταγωγή, την κουλτούρα και την γλώσσα. Τα ευρύματα της έρευνας του Depop είναι παρόμοια και οι χρήστες του τονίζουν την ρευστότητα του φύλου όταν αγοράζουν ή πωλούν ρούχα.

Η ρευστότητα επεκτείνεται και πέρα από την ταυτότητα φύλου. 

Στην εποχή οικονομικής αβεβαιότητας, οι νέοι παίρνουν τον έλεγχο των οικονομικών τους. Η μεταπώληση έχει εξελιχθεί σε μια αρκετά δημοφιλή παράλληλη απασχόληση και το Depop και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στην Γενιά Ζ να διαμορφώσει τις δικές της επιχειρήσεις με έναν σύγχρονο και βαθιά προσωπικό τρόπο. 

Περίπου το 75% των πωλητών του Depop χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και για να αγοράσουν ρούχα. Αυτό τους επιτρέπει να “ακροβατούν” μεταξύ του ρόλου του καταναλωτή και της επιχείρησης όπως αυτοί επιθυμούν. 

Οι πλατφόρμες αυτού του είδους πρέπει να φροντίζουν για την ομαλή χρήση τους από τους αγοραστές και πωλητές όλων των επιπέδων. Είναι σημαντικό να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για κάποιον που θέλει να έχει επιτυχία ως πωλητής, καθώς και για να είναι πιο εύκολη η διαδικασία πώλησης. 

Διαπλεκόμενες ψηφιακές στιγμές

Η ρευστότητα της Γενιάς Ζ εκτείνεται στον συνδυασμό των ψηφιακών και των φυσικών εμπειριών, με τη φυσική εμπειρία να εξακολουθεί να θεωρείται πολύ σημαντική, ακόμα και για μια γενιά που έχει μεγαλώσει με τη χρήση του διαδικτύου. Η Γενιά Ζ απαιτεί απόλυτη σύνδεση μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου των brands, ακόμη και αν αλληλεπιδρούν με το brand μέσω ενός τρίτου retailer.

Το Depop πρόκεται να διοργανώσει εκδηλωσεις μέσα στο έτος, προκειμένου να φέρει σε επαφή τους πωλητές και τους καλλιτέχνες και να δημιουργήσει φυσικούς χώρους μεταπώλησης παράλληλα με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων. Η ζωντανές εκδηλώσεις εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικές. Στη μετα-πανδημική εποχή, η μουσική και οι ψυχαγωγικές εμπειρίες που υπερβαίνουν την αγορά και την πώληση προϊόντων θα είναι απαραίτητες για την Γενιά Ζ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.