Καθώς οι καταναλωτές αρχίζουν να μπαίνουν στην περίοδο μετά της πανδημίας, η 16η ετήσια έρευνα του Διεθνούς Συμβουλίου Πληροφοριών Τροφίμων (IFIC) για το 2021, που εξέτασε τις στάσεις και τις προτεραιότητες των καταναλωτών, διαπίστωσε ότι τα συναισθήματα για τα τρόφιμα αλλάζουν επίσης. Μερικές από τις αλλαγές θα μπορούσαν να προβλεφθούν, αλλά μερικές είναι πιο εντυπωσιακές.
Οι καταναλωτές έχουν αποκτήσει αυτοπεποίθηση για την υγιεινή διατροφή, με περίπου τα δύο τρίτα να ισχυρίζονται ότι μπορούν εύκολα να βρουν πληροφορίες σχετικά με τη θρεπτική αξία ενός προϊόντος στη συσκευασία και το 73% να δηλώνει σίγουρο ότι μπορεί να επιλέξει υγιεινά τρόφιμα. Τα δύο τρίτα ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα σχετικά με το ρόλο των τροφίμων και των θρεπτικών συστατικών στην υγεία του ανοσοποιητικού και η τροφή είναι η πιο κοινή πηγή για εκείνους προκειμένου να λάβουν πολλά θρεπτικά συστατικά.
Οι βιολογικές ετικέτες είναι επίσης πολύ σημαντικές για τους καταναλωτές, με περισσότερους από τους μισούς να ενδιαφέρονται για φαγητά που δεν περιέχουν χημικά. Επίσης, σχεδόν οι μισοί βρίσκουν σημαντικό τα τρόφιμα να περιέχουν μόνο συστατικά που θεωρούν υγιή και μπορούν να αναγνωρίσουν. Περίπου το 72% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η πανδημία άλλαζε τις συνήθειες διατροφής και προετοιμασίας των τροφίμων τους.
Το ποσοστό των ατόμων που δήλωσαν στο IFIC ότι ακολούθησαν μια δίαιτα τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή το 39%, ήταν ίδιο με το αντίστοιχο του 2020. Ωστόσο, οι διάφορες δίαιτες που ακολούθησαν και οι λόγοι που ακολούθησαν τις δίαιτες είχαν αλλάξει. Η μέτρηση θερμίδων ήταν η πιο δημοφιλής, ακολουθούμενη από την υγιεινή διατροφή και τη διαλειμματική νηστεία. Λίγοι άνθρωποι δήλωσαν ότι είχαν ακολουθήσει τη μοντέρνα κετογονική δίαιτα τον τελευταίο χρόνο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η συγκεκριμένη δίαιτα περιλαμβάνει πολλή σκέψη και αποφεύγει πολλά αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά, κάτι που οι περισσότεροι καταναλωτές δεν ήθελαν να κάνουν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους που ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Οι λόγοι που ακολούθησαν μία δίαιτα άλλαξαν επίσης, πιθανώς επειδή περισσότεροι καταναλωτές ήταν στο σπίτι. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι ήθελαν να χάσουν βάρος, να προστατεύσουν τη μακροχρόνια υγεία τους και να αισθανθούν καλύτερα γενικά και να αυξήσουν την ενέργειά τους. Ωστόσο, λιγότεροι άνθρωποι φέτος δήλωσαν ότι ήθελαν να βελτιώσουν την εμφάνισή τους, πιθανώς επειδή οι περισσότεροι έμειναν στο σπίτι τον τελευταίο χρόνο και η εμφάνιση δεν αποτελούσε προτεραιότητα.
Καθώς οι καταναλωτές προσπαθούν να τρώνε πιο υγιεινά τρόφιμα, όλο και πιο πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη φυτική πρωτεΐνη. Σχεδόν ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι καταναλώνει περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες φέτος από ότι το προηγούμενο έτος. Αυτό επεκτείνεται στο φυτικό κρέας, το 19% δήλωσε ότι έτρωγε περισσότερο από αυτό, και τα φυτικά γαλακτοκομικά, το 18% δήλωσε ότι έτρωγε περισσότερο.
Αυτά τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τις τάσεις των πωλήσεων για φυτικά αντικατάστατα τροφίμων που κατά παράδοση προέρχονται από ζώα, τα οποία παρουσίασαν αύξηση των πωλήσεων κατά 27% το 2020. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του IFIC δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι οι καταναλωτές εγκαταλείπουν τις ζωικές πρωτεΐνες. Λίγο κάτω από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τρώνε περισσότερα θαλασσινά τώρα από ότι πριν από ένα χρόνο και το 22% δήλωσε το ίδιο για τα πουλερικά και τα αυγά. Ενώ το 26% ανέφερε ότι τρώει λιγότερο κόκκινο κρέας, είναι λιγότερο από το σχεδόν ένα τρίτο των ερωτηθέντων που μείωσαν το μοσχαρίσιο κρέας πέρυσι.
Η βιωσιμότητα και η κοινωνική ευθύνη γίνονται επίσης πιο σημαντικές για τους καταναλωτές. Πάνω από 4 στα 10 άτομα δήλωσαν ότι πιστεύουν πως οι ατομικές επιλογές τους έχουν τουλάχιστον μέτρια επίδραση στο περιβάλλον και το 53% δήλωσε ότι μια σαφέστερη κατανόηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προϊόντων θα επηρεάσει τις ατομικές επιλογές τους. Ενώ πολλοί παραγωγοί έχουν σχέδια βιωσιμότητας με στόχους που κυμαίνονται από τη μείωση των απορριμμάτων παραγωγής έως τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διασφάλιση ότι οι αγρότες πληρώνονται με ικανοποιητικούς μισθούς διαβίωσης, είναι σαφές ότι οι καταναλωτές θέλουν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτά.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι περιβαλλοντικές πτυχές της βιωσιμότητας που οι καταναλωτές θεωρούν σημαντικές. Σχεδόν 6 στους 10 δήλωσαν ότι η δίκαιη και ισάξια μεταχείριση των εργαζομένων σε βιομηχανίες τροφίμων ήταν σημαντική για αυτούς κατά τη λήψη αποφάσεων αγοράς, ένα ποσοστό που ήταν υψηλότερο για τους μαύρους καταναλωτές και τους γονείς παιδιών κάτω των 18 ετών. Οι καταναλωτές είχαν μέτρια επιτυχία στην εύρεση αυτών των πληροφοριών, με το 44% να δηλώνει ότι τις βρήκαν εύκολα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.