Ένα χρόνο αφότου η πανδημία έβαλε φρένο στις αγορές από φυσικά καταστήματα, πλήθη ανθρώπων παρατάσσονται έξω από τα καταστήματα της Louis Vuitton για να αγοράσουν τσάντες αξίας 4.000 δολαρίων στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Εάν ο ενθουσιασμός αυτός αποτελεί οποιαδήποτε ένδειξη, οι κατασκευαστές πολυτελών ενδυμάτων είναι έτοιμοι να απολαύσουν μια προσοδοφόρα χρονιά στη μετά Covid συσσωρευμένη ζήτηση που θα προκύψει.
H LVMH-Moët Hennessy Louis Vuitton, στην οποία περιλαμβάνονται 70 μάρκες όπως Louis Vuitton, Christian Dior και Givenchy, σημείωσε πωλήσεις ρεκόρ αυτό το τρίμηνο. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση κερδών της τεράστιας εταιρείας πολυτελείας, τα έσοδα του τμήματος Fashion & Leather Goods ξεπέρασαν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός είναι ένας μόνο λόγος για τον οποίο η LVMH είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ένδυσης στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Η εμπορική αξία της έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 194 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι σε 380 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και τα περιουσιακά στοιχεία της υπερβαίνουν τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια. Με επικεφαλή το Γάλλο δισεκατομμυριούχο Bernard Arnault, τον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, η LVMH ανέβηκε εννέα θέσεις για να γίνει η 64η μεγαλύτερη δημόσια εταιρεία. Ο Arnault έγινε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότερους τον τελευταίο χρόνο καθώς προγραμμάτισε η LVMH να κάνει μια δυναμική επιστροφή το 2021.
Τον Ιανουάριο, η LVMH προχώρησε στην πολυαναμενόμενη εξαγορά του εμβληματικού κοσμηματοπωλείου Tiffany & Co. για 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια, όπου πιστεύεται ότι είναι και η μεγαλύτερη εξαγορά πολυτελούς εμπορικής μάρκας που έχει γίνει ποτέ, μετά από μια παρατεταμένη νομική διαμάχη για την απόπειρα της LVMH να αναβάλει τη συμφωνία το περασμένο φθινόπωρο. Η LVMH συμφώνησε και με τον γνωστό ράπερ, Jay-Z, ένα μήνα αργότερα, τον Φεβρουάριο, για να αγοράσει το 50% της σαμπάνιας Armand de Brignac για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.
Η τελευταία κίνηση της LVMH είναι το blockchain. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι συνεργάζεται με την Cartier και την Prada SpA της Richemont για να προσφέρει μια λύση blockchain που θα διασφαλίζει την αυθεντικότητα των προϊόντων της και θα αποτρέπει την αγορά απομιμήσεων για διαδικτυακούς πελάτες με κρυπτογραφημένο πιστοποιητικό εγγύησης.
Είναι ένα έξυπνο βήμα για το μέλλον. Σύμφωνα με έρευνες οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 30% στη διάρκεια της Covid-19. Ενώ το cybershopping είναι πιθανό να μειωθεί από τα επίπεδα του 2020, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.
Η Nike, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση για τις μεγαλύτερες εταιρείες ένδυσης του 2020, κράτησε τη θέση της φέτος με εμπορική αξία 212 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 38 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. Η Nike κατέλαβε την 205η θέση μεταξύ όλων των δημόσιων εταιρειών, ανεβαίνοντας 39 θέσεις σε σχέση με το 2020. Ωστόσο, ο ανταγωνιστής της, η Adidas, έπεσε πάνω από 100 θέσεις και έγινε η 529η μεγαλύτερη δημόσια εταιρεία με πωλήσεις 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η γαλλική εταιρεία Kering βρέθηκε στην τρίτη θέση της λίστας Global 2000 με σχεδόν 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις και εμπορική αξία 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι μικρότερες μάρκες αθλητικών ενδυμάτων έκαναν επίσης το ντεμπούτο τους στη λίστα. Η βρετανική εταιρεία σπορ-μόδας JD Sports και η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών ένδυσης Puma εισήχθησαν ως η 21η και η 23η μεγαλύτερη εταιρεία ένδυσης, αντίστοιχα.
Η JD Sports κέρδισε σχεδόν 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις μετά την επέκταση των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, εξαγοράζοντας το Shoe Palace με έδρα την Καλιφόρνια και το δίκτυο των 167 καταστημάτων, για 325 εκατομμύρια δολάρια. Η Puma ξεπέρασε τις πωλήσεις των 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αν η τελευταία τριμηνιαία αύξηση 25,8% αποτελεί ένδειξη, ότι είναι έτοιμη να ανεβάσει στις θέσεις του Global 2000.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.