21 Δεκ 2024
READING

Νέος τρόπος για τα πολυκαταστήματα

5 MIN READ

Νέος τρόπος για τα πολυκαταστήματα

Νέος τρόπος για τα πολυκαταστήματα

Η ενός έτους start-up εταιρεία Neighborhood Goods το πιστεύει. Αυτό το φθινόπωρο η εταιρεία θα ανοίξει ένα βιωματικό πολυκατάστημα, στο οποίο θα συνυπάρχουν ηλεκτρονικά ανεπτυγμένα brands, τόσο εθνικά όσο και indie.

Η Neighborhood Goods θέλει να ταυτιστεί με αυτό το νέο πολυκατάστημα δημιουργώντας μια νέα προσέγγιση.

Η start-up, η οποία μόλις κέρδισε $ 5.75 εκατομμύρια σε χρηματοδότηση , ανοίγει το πρώτο κατάστημα 1200 τμ. στο Plano του Τέξας. Ενώ το μέγεθος του καταστήματος, φαίνεται να είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό των περισσότερων πολυκατάστηματων ο σχεδιασμός του είναι αυτός που θεωρείται ότι θα κερδίσει το ενδιαφέρον των πελατών, τροφοδοτώντας τους συνεχώς με νέες εμπειρίες ανακάλυψης και επικοινωνίας, μέσω των pop-up καταστημάτων.

Η εμπειρία και η επικοινωνία θα αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι αυτής της νέας ιδέας. Με λίγα λόγια, το κατάστημα θα παρέχει μπαρ και εστιατόριο και θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις όπως ομιλίες, εκθέσεις τέχνης και live podcasts.

Αυτά τα είδη παροχών, δεν είναι ακριβώς καινούρια ιδέα, αλλά το να εναλλάσσονται συνεχώς pop-up καταστήματα, είναι. H μεγάλη συζήτηση για το μέλλον περιέχει τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Θα επωφελούνταν ο τύπος του πολυκαταστήματος, από την ευκολία του pop-up;
  • Ποιες πτυχές του μοντέλου της Neighborhood Goods φαίνονται να μην έχουν τόσο νόημα;

1.Θυμάστε το The Market στο Macy’s?

David Weinand, Επικεφαλής Εξυπηρέτησης Πελατών, Incisiv: Ουσιαστικά πρόκειται για το μοντέλο του The Market των Macy’s, που ενσωματώθηκε σε 10 πολυκαταστήματα. Παράλληλα το ίδιο έκανε και η GoodGoods πέρυσι στο SoHo.

Το “retail ως υπηρεσία” είναι ένας άλλος τρόπος να το εξετάσει κανείς – παροχή χώρου, τεχνολογίας και εμπειρίας στην εμπορευματοποίηση για τα brands, χωρίς να ανησυχεί κανείς για την αποθήκευση εμπορεύματος. Είναι υπέροχο για τους αγοραστές, καθώς πάντα θα υπάρχει η αίσθηση της ανακάλυψης και ιδανικό για το νέο μοντέλο πολυκαταστήματος, καθώς συνεισφέρει στην εμπειρία.

2.Less is more, σοβαρά

Cathy Hotka, Διευθύνων Σύμβουλος, Cathy Hotka & Associates: Αυτό που είναι ενδιαφέρον εδώ, είναι το μικρότερη επαφή, μαζί με την επιμέλεια των προϊόντων. Πρόσφατα επισκέφτηκα ένα εθνικό πολυκατάστημα και συγκλονίστηκα από αυτό που έβλεπα – χιλιάδες και χιλιάδες προϊόντα χωμένα σε έναν τεράστιο χώρο. Η ρήση “less is more” (τα λιγότερα είναι περισσότερα) μάλλον φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική.

3. “Fast turn shops”- Καταστήματα ταχύτατης αλλαγής

Ken Lonyai, Σύμβουλος, Strategist, Tech Innovator, UX Evangelist: Το μοντέλο που περιγράφεται εδώ είναι παρόμοιο με αυτό που ονομάζω “fast turn shops”. Η ιδέα είναι ότι υπάρχει ένας ορισμένος αριθμός μονίμων brands, τα οποία οι αγοραστές γνωρίζουν ότι μπορούν να βρουν στο τοπικό τους κατάστημα, ενώ παράλληλα θα εκπλήσσονται από νέα προϊόντα σε μικρές ποσότητες που θα αποτελούν μοναδικές ευκαιρίες.

Η Neighborhood Goods παίρνει μια παρόμοια στροφή, αλλά οδηγείται στο ίδιο αποτέλεσμα: κίνητρο για αγορές στα φυσικά καταστήματα που θα συνοδεύονται με απρόσμενες ανακαλύψεις. Εάν, ωστόσο, τα εναλλασσόμενα brands/προϊόντα μπορούν να αγοραστούν από κάποια ιστοσελίδα, η φυσική κίνηση δε θα σημειώσει μεγάλη άνοδο.

4. Τι έχετε να πείτε για μια γειτονιά από pop-up μαγαζιά;

Lee Peterson, EVP brand, Στρατηγικής & Σχεδιασμού, WD Partners: Οι πιο πρόσφατες έρευνές μας έδειξαν ότι οι καταναλωτές κουράστηκαν από τα pop-up, κυρίως επειδή αυτά δεν στήνονταν σωστά-“απλά πεταμένα πράγματα σε έναν πρόχειρα στημένο χώρο”-. Επομένως, αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ζημιά στο brand, παρά καλό. Πραγματικά πρέπει να τα σκεφτούμε πάρα πολύ καλά, κάτι που δεν ισχύει για άλλα δοκιμαστικά σενάρια -beacons στα καταστήματα, κλπ.

Επίσης, μου φαίνεται ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει και αντίστροφα. Τα πολυκαταστήματα αρχίζουν να μοιάζουν περισσότερο σε pop-ups. Για παράδειγμα, μεγαλύτερη παροχή ολοκαίνουριων brands, πιο γρήγορη αλλαγή προϊόντων, νέοι συνεργάτες που συνεισφέρουν στα pop-ups και ούτω καθεξής. Ξέρετε, μπορείτε να δημιουργήσετε μια κοινότητα από pop-up καταστήματα ή να βάλετε σε σειρά άπειρα προϊόντα τα οποία ο κόσμος δε θα σταματάει να κοιτάει. Στο σημερινό retail, και τα δυο σενάρια αξίζουν μια δοκιμή.

5.Δεν είναι τόσο καλό σενάριο για τις βασικές αγορές

Camille P. Schuster, PhD, Πρόεδρος, Global Collaborations: Για τους καταναλωτές που απολαμβάνουν τα ψώνια, σαν το κυνήγι του θησαυρού, και δεν πιέζονται χρονικά, είναι μια εξαιρετική επιλογή, ειδικά αν υπάρχουν περίπτερα για αγορά αντικειμένων που δεν υπάρχουν στα καταστήματα.

Εάν οι δραστηριότητες στο κατάστημα είναι τόσο διασκεδαστικές και συναρπαστικές ώστε οι καταναλωτές θα πειστούν να επιστρέψουν και να δοκιμάσουν νέα πράγματα, αυτό το σενάριο θα μπορούσε να είναι ισχυρό. Για όσους, όμως, έχουν περιορισμένο χρόνο και πρέπει να ψωνίσουν, δεν είναι πιθανό να πρόκειται για μια ελκυστική επιλογή , αφού θα πρέπει να ψωνίσουν και κάπου αλλού για να πάρουν αντικείμενα που δεν μπορούσαν να βρουν. Η διασκέδαση και ο ενθουσιασμός είναι ελκυστικά, όμως η εκπλήρωση του σκοπού των αγορών μπορεί να γίνει δύσκολος.

6. Τι προσφέρει ένα πολυκατάστημα;

Doug Garnett, Πρόεδρος, Protonik: Δεν πρόκειται για έναν ολοκαίνουριο επανασχεδιασμό του πολυκαταστήματος, είναι η Sharper Image επεκταμένη και σε άλλα είδη προϊόντων. Αυτό που λείπει από το μοντέλο φαίνεται να είναι , ότι δεν έχει ρωτήσει κανείς τους καταναλωτές « τι προσφέρει ακριβώς ένα πολυκατάστημα;».

Εάν πετάξουμε όλες τις ιδέες γύρω από ένα πολυκατάστημα και υποθέσουμε ότι απλά μπορεί να δημιουργηθεί ένα γήπεδο που είναι έτοιμο να φιλοξενήσει προϊόντα, τι απομένει; Ένα κατάστημα όπου ο κόσμος θα μπορεί να νοικιάσει έναν χώρο για τα προϊόντα του, όπως το μαγαζί με τις αντίκες στην γειτονιά μου;

7. Καταναλωτές προσέξτε

Phil Chang, Retail Influencer, Πρόεδρος και Σύμβουλος: Λατρεύω το βιωματικό στοιχείο σε όλο αυτό. Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι το βιωματικό στοιχείο πρέπει να είναι στοχευμένο και αυθεντικό. Δύο ανησυχίες:

  • Εάν πηγαίνετε προς το βιωματικό στοιχείο, πρέπει να σερβιριστεί στους καταναλωτές σας. Το να πετάξετε μια μηχανή εσπρέσο στη μέση ενός καταστήματος, δεν το κάνει, παράλληλα, βιωματικό, ούτε και το να προσθέσετε προϊόντα που δεν προδιαθέτουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σας.
    • Τα περισσότερα πολυκαταστήματα που αγωνίζονται να επιβιώσουν, δεν μπορούν να κάνουν ένα βήμα πίσω, χωρίς κάποιου είδους εξορθολογισμό του χώρου τους. Τα Macy’s θα έχουν το ίδιο πρόβλημα. Τα pop -ups που δημιουργούν είναι εξαιρετικά, αλλά αποδίδουν στο να μπει το εμπόρευμα και στο υπόλοιπο κατάστημα; Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Η βιωματική πώληση δεν είναι μια τακτική. Πρέπει να είναι μια οργανωτική νοοτροπία. Αγοραστές να προσέχετε!

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.