Εάν κάποιος μελετήσει προσεκτικά τις διάφορες ειδήσεις και έρευνες για την λιανική βιομηχανία θα καταλήξει εύλογα μέσα από τα πρωτοσέλιδα στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές ανυπομονούν να μπουν ξανά στα αυτοκίνητά τους και να πάνε για ψώνια. Μάλιστα, η WWD ανέφερε πρόσφατα ότι μία νέα έρευνα της IBM βρήκε ότι 3 στους 4 καταναλωτές που έκαναν τις αγορές τους σε εμπορικά κέντρα είναι πλέον πρόθυμοι να επιστρέψουν στα φυσικά καταστήματα. Μάλιστα, στα τέλη του 2020, η Footwear News δημοσίευσε μια έρευνα με τον τίτλο «Τα φυσικά καταστήματα φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετικά σημαντικά για το επόμενο έτος».
Βέβαια, ακόμα υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τέτοιου είδους εκθέσεις. Έτσι, οι επισκέπτες των εμπορικών κέντρων μπορεί να είναι πρόθυμοι να βγουν από το σπίτι τους, αλλά όταν το κάνουν, υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα να φορούν κάποιο είδος ρούχων που έχουν αγοράσει στο Διαδίκτυο ή είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχουν κάνει μία ηλεκτρονική αναζήτηση για συγκεκριμένα αντικείμενα που σκέφτονται να αγοράσουν κάνοντας συγκρίσεις χαρακτηριστικών και τιμών.
Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι πανδημία ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα εμπόδιο για το παραδοσιακό λιανικό εμπόριο και αποτέλεσε καταλύτη για τις αλλαγές που ήδη είχαν την δυναμική να κυριαρχήσουν και να εφαρμοστούν στον χώρο του εμπορίου. Για παράδειγμα χάρη στο Amazon οι καταναλωτές είναι πιο εξελιγμένοι και πιο ενημερωμένοι από ποτέ.
Έτσι, καθίσταται σαφές ότι τα φυσικά καταστήματα δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν πρόκειται να εξαφανίσει τα εμπορικά κέντρα. Ωστόσο, αυτές οι τάσεις θα συνεχίζουν να εξελίσσονται και οι εταιρείες που ακμάζουν, συμπεριλαμβανομένου του Amazon θα τις αγκαλιάσουν επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται το λιανικό εμπόριο. Έτσι, μπορεί να φαίνεται ότι το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων του Amazon ειδικά στην κατηγορία των τροφίμων, πάει κόντρα στο ρεύμα των νεών τάσεων, αλλά στην ουσία αυτό που κάνει είναι να αφουγκράζεται τον παλμό των αναγκών των σύγχρονων καταναλωτών.
Βέβαια, ακόμα τα παραδοσιακά φυσικά καταστήματα έχουν τεράστια εμπόδια να αντιμετωπίσουν. Μια έρευνα στα τέλη του 2020 μεταξύ 1.000 αγοραστών από την Bergmeyer μια εταιρεία σχεδιασμού χώρου και προϊόντων, με έδρα τη Βοστώνη διαπίστωσε ότι το 60% των ερωτηθέντων ανησυχεί για τον κόσμο που θα συρρέει στα καταστήματα σε σχέση με το 40% που δήλωνε το ίδιο πριν την πανδημία. Επιπλέον, ένα ακόμα 25% ανέφερε την καθαριότητα ως την κύρια ανησυχία τους και μόνο το 15% ανησυχούσε για την έλλειψη αποθεμάτων.
Εντούτοις, η αλήθεια είναι ότι πέρα από τις προβλέψεις για το μέλλον το μόνο μέρος όπου μπορεί κάποιος να αντλήσει στοιχεία για πιο ακριβείς εκτιμήσεις είναι τα δημογραφικά στοιχεία. Σύμφωνα με την Acosta Sales & Marketing, το 58% των καταναλωτών σήμερα είναι εξοικειωμένο με την χρήση των ψηφιακών και ηλεκτρονικών εργαλείων εργαλεία όσον αφορά τις online αγορές των σουπερμάρκετ σε σύγκριση με περίπου το ένα τρίτο που θα ισχυριζόταν το ίδιο το 2015. Μιλώντας με όρους γενεών, από τους millennials το 74% είναι άνετο με την χρήση αυτών των μέσων σε σύγκριση με λιγότερους από τους μισούς της γενιάς των Baby Boomers. Έτσι, είναι κατανοητό ότι καθώς οι νέες γενιές παίρνουν την σκυτάλη το διαδίκτυο πρόκειται να διαδραματίσει όλο και πιο σημαντικό ρόλο.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δεδομένης της κατάστασης οι προβλέψεις για το μέλλον είναι αβέβαιες και μη ακριβείς. Ωστόσο, οι ενδείξεις του παρόντος δείχνουν ότι το μέλλον θα είναι υβριδικό και πολύ-καναλικό και οι παράγοντες του λιανικού εμπορίου θα πρέπει να το αντιληφθούν και να δράσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.