Το DTC-Direct To Consumer είναι μια καινούργια στρατηγική που εφάρμοσαν στην αρχή ψηφιακές εταιρείες οι οποίες δεν είχαν φυσικά καταστήματα ούτε δίκτυο χονδρικής πώλησης και έκαναν πωλήσεις απευθείας στους καταναλωτές.Αυτό στην συνέχεια εξελίχθηκε και κάποιες από αυτές οι εταιρείες όπως οι Bonobos, Warby Parker, Casper άνοιξαν ελάχιστα φυσικά καταστήματα ως σημεία “επίδειξης” των προϊόντων.Μαζί με αυτή την κίνηση δημιούργησαν και ένα δίκτυο επιλεγμένων σημείων συνεργατών.
Στην συνέχεια η Nike εδώ και δύο χρόνια άλλαξε την στρατηγική της και υιοθέτησε αυτό το μοντέλο περιορίζοντας κατά πολύ τα σημεία χονδρικής στα οποία πουλάει τα προϊόντα της, εστίασε στα δικά της εταιρικά καταστήματα και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.Μάλιστα πριν λίγες εβδομάδες πολλοί έμποροι στην Ελλάδα έλαβαν ενημέρωση από την Nike ότι θα διακόψει την συνεργασία μαζί τους λόγω αυτής της αλλαγής στρατηγικής.Πριν λίγες εβδομάδες ακολούθησε η Adidas η οποία ανακοίνωσε την ίδια στρατηγική παγκοσμίως βλέποντας τα οφέλη που αποκόμισε η Nike.
Η Levis ακολουθεί αυτή την στρατηγική επίσης αφού αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητες της, πωλώντας τα ρούχα της απευθείας στους καταναλωτές, εφαρμόζοντας τις ενέργειες της Nike. Οι πωλήσεις απευθείας προς τους καταναλωτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των συνολικών πωλήσεων της Levis το 2020 και η εταιρεία προσπαθεί να αυξήσει αυτές τις πωλήσεις σε 60% φέτος.
Ο πυρήνας αυτής της στρατηγικής είναι ο έλεγχος της μάρκας , ο περιορισμός του ανταγωνισμού και βέβαια η καταναλωτική συμπεριφορά που θέλει να οδηγήσει η εταιρεία τους καταναλωτές.Και βέβαια τα πολύτιμα δεδομένα αφού με αυτό τον τρόπο η εταιρεία μαθαίνει πάρα πολλά για τους πελάτες της.
Η Levi’s όπως και η Nike αρχίζουν να περνάνε συγκεκριμένες συνήθειες στους καταναλωτές ώστε να εξαλείψουν τον ανταγωνισμό στο μυαλό του πελάτη. Οι αποφάσεις των καταναλωτών δηλαδή δεν θα περιτριγυρίζονται γύρω από το ποιες μάρκες να αγοράσουν μέσα σε ένα κατάστημα αλλά θα πηγαίνουν στοχευμένα να αγοράσουν ρούχα Levi’s, τα οποία δεν θα βρίσκονται ανάμεσα σε πολλές μάρκες ρούχων.
Φαίνεται πως η Levi Strauss θέλει τον έλεγχο της μάρκας της, από τις τιμές έως τα εμπορεύματα και ο καταναλωτής είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το πετύχει αυτό. Η Levi’s έχει επικεντρωθεί στην επέκταση και στη βελτίωση των δυνατοτήτων της σε όλα τα κανάλια, καθώς δημιούργησε πέρυσι την αποστολή ρούχων από το κατάστημα και τώρα αναλαμβάνει αυτήν την υπηρεσία παγκοσμίως.
Η Levi’s πέρα από αυτό θέλει να αναζητήσει περισσότερο χώρο για φυσικά καταστήματα προκειμένου να αναπτυχθεί, καθώς σχεδιάζει να προσθέσει 40 καταστήματα και 200 σημεία πώλησης στις ΗΠΑ. Η Levi’s είναι μία από τις σπάνιες μάρκες που έχουν τη δύναμη και την αφοσίωση για να ακολουθήσουν αυτή τη διαδρομή και να επεκταθεί όλο και περισσότερο. Η δημιουργία καλύτερων εμπειριών στα καταστήματα αλλά και στο διαδίκτυο είναι ζωτικής σημασίας για την άμεση ώθηση της Levi’s στον καταναλωτή.
Η Levi’s χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να επιταχύνει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Μια νέα μηχανή προτάσεων προϊόντων στο levis.com εξατομικεύει πλέον την ατομική εμπειρία στο διαδίκτυο με βάση τα προφίλ των καταναλωτών και τα μοτίβα περιήγησης και αγορών που δείχνουν αυξήσεις στα έσοδα της εταιρείας. Επίσης ακολουθεί την Nike και στο πεδίο των εφαρμογών αφού πέρα από το ηλεκτρονικό εμπόριο η Levis θέλει να ελέγξει και το περιεχόμενο που κατευθύνεται προς τους πελάτες της αλλά και τα δεδομένα τους.Φαίνεται πως τα έσοδα που προέρχονται από την εφαρμογή της Levis για κινητά έχουν υπερβεί τις εσωτερικές προσδοκίες και έχουν δείξει αύξηση από μήνα σε μήνα. Η εταιρεία χρησιμοποιεί την εφαρμογή προκειμένου να εξυπηρετήσει με καλύτερο τρόπο τους καταναλωτές, δοκιμάζοντας νέες λειτουργίες οι οποίες θα διευκολύνουν τους πελάτες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.