Κατά την διάρκεια της πανδημίας πολλές αλυσίδες εφοδιασμού υπέστησαν σοβαρό πλήγμα αφού τα εργοστάσια σταμάτησαν να λειτουργούν και τα καταστήματα έκλεισαν για αρκετές εβδομάδες λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας και του απαραίτητου lockdown.
Η Inditex, ο όμιλος της μάρκας ρούχων Zara παρατήρησε μια σημαντική μείωση 9% στα αποθέματα ρούχων, ενώ άλλοι λιανοπωλητές μόδας, όπως η H&M και η Gap, παρατήρησαν αύξηση στα αποθέματα τους, καθώς και κορυφαίες αθλητικές εταιρείες όπως η Adidas και η Nike αγωνίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια του έτους προκειμένου να προσαρμόσουν τις στρατηγικές της εφοδιαστικής τους αλυσίδας.
Η Inditex, ο μεγαλύτερος όμιλος μόδας στον κόσμο κατάφερε να περιορίσει το απόθεμα της λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, ιδίως ενός κεντρικού συστήματος που διευκολύνει την παρακολούθηση κάθε αγαθού από την είσοδο σε μια αποθήκη έως την πώληση. Κατάφερε επίσης να αντιμετωπίσει μια άνοδο 77% στις διαδικτυακές πωλήσεις εξυπηρετώντας παραγγελίες από τα καταστήματά της, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο διαδικτυακό έμπορο μόδας στον κόσμο.
Καθεμία από τις επιτυχίες της δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την διαχείριση των αποθεμάτων με την προσέγγιση της εγγύτητας. Πιο συγκεκριμένα, η οργάνωση και η διανομή της εφοδιαστικής αλυσίδας της Inditex είναι ένας πυλώνας της επιτυχίας του συγκεκριμένου ομίλου. Ενώ οι περισσότερες εταιρείες μόδας και αθλητικών ειδών βασίζονται στην κατασκευή στην Ασία για το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων τους, η Inditex παράγει περισσότερα από τα μισά προϊόντα της σε αυτό που αποκαλεί αγορές «εγγύτητας» κυρίως στην Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο και, σε μικρότερο βαθμό, την Τουρκία. Επομένως η Inditex κατασκευάζει τα ρούχα της σε κοντινά σημεία στα καταστήματα, στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται πολύς χρόνος μεταφοράς και χωρίς να παρουσιάζονται προβλήματα διαχείρισης.
Αυτή η εγγύτητα με την Ισπανία είναι απαραίτητη δεδομένης της μοναδικής διάταξης διανομής της Inditex. Ο όμιλος αυτός χειρίζεται όλη τη διανομή από τις ισπανικές αποθήκες και όλα τα προϊόντα αποστέλλονται στην Ισπανία από κατασκευαστές και στη συνέχεια ανακατευθύνονται σε πολλά καταστήματα παγκοσμίως. Αντίθετα, άλλες εταιρείες ένδυσης έχουν κέντρα διανομής σε διαφορετικές περιοχές.
Η κίνηση της Inditex έχει βοηθήσει στην παραγωγή περίπου 60% όλων των προϊόντων σε λίγες μόνο εβδομάδες, σε σύγκριση με περίπου 20% έως 25% για τους περισσότερους ευρωπαίους λιανοπωλητές μόδας. Αυτό φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ασταθείς εμπορικές καταστάσεις, είτε η αστάθεια προκαλείται από τις καιρικές συνθήκες, την οικονομία ή από μια πανδημία.
Στην κρίση της πανδημίας όσες εταιρείες κατασκεύαζαν ρούχα στην Ασία είχαν σοβαρό πρόβλημα με την μεταφορά των προϊόντων σε όλο τον κόσμο λόγω της αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου, της έλλειψης container και της αύξησης των μεταφορικών.Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια το άρτιο σύστημα εφοδιασμού που έχουν τα Zara και την ταχύτητα με την οποία στέλνονται τα προϊόντα στα καταστήματα σε όλο τον κόσμο.Αυτό που φάνηκε στην κρίση ανυπέρβλητο εμπόδιο για κάποιες άλλες εταιρείες στα Zara αντιμετωπίστηκε με επιτυχία καθώς η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ο γρήγορος ανεφοδιασμός με προϊόντα, η αποθήκευση στα σωστά σημεία και όλα αυτά χωρίς να αυξηθούν τα αποθέματα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.