Νωρίτερα φέτος, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως τον κορυφαίο προορισμό στον κόσμο για άμεσες ξένες επενδύσεις και αυτί σημαίνει ότι οι δυτικές μάρκες πρέπει πραγματικά να αγκαλιάσουν την καινοτομία και την επανεφεύρεση για να συμβαδίσουν με την παγκόσμια αλλαγή των προσδοκιών των καταναλωτών.Με την πανδημία να ασκεί πίεση στην οικονομική ανάπτυξη στις δυτικές χώρες, και ειδικότερα στις ΗΠΑ, τα εμπορικά σήματα και οι επιχειρήσεις έχουν στραφεί στην Κίνα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα ξεπέρασαν αυτές των ΗΠΑ πέρυσι για πρώτη φορά.Χάρη στην ακμάζουσα οικονομία και την αποτελεσματική αντίδρασή της στην πανδημία, η Κίνα λαμβάνει πλέον περισσότερες επενδύσεις από ξένες εταιρείες από οποιοδήποτε άλλη χώρα.
Καθώς οι μάρκες ευθυγραμμίζονται για να επωφεληθούν από την τεράστια αγοραστική δύναμη της χώρας, οι Κινέζοι καταναλωτές, ιδίως εκείνοι της νεότερης γενιάς, βρίσκονται υπό έλεγχο περισσότερο από ποτέ.Με την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων, τη βελτιωμένη εκπαίδευση και την ταχεία κοινωνικοπολιτισμική αλλαγή, ο κινεζικός κολεκτιβισμός έχει δείξει σημάδια εξασθένισης τα τελευταία χρόνια καθώς οι άνθρωποι αγκαλιάζουν πιο ατομικιστικές αξίες.
Αυτή η αυξανόμενη αίσθηση του ατομικισμού είναι ιδιαίτερα εμφανής στους νέους καταναλωτές. Οι Κινέζοι Gen Z-ers έχουν σημαντική αγοραστική δύναμη και δίνουν προτεραιότητα στην ατομικότητα και την αυτο-έκφραση όταν αποφασίζουν ποιες μάρκες τις αντιπροσωπεύουν καλύτερα, σύμφωνα με έρευνα της παγκόσμιας εταιρείας πληροφοριών Agility.
Η στάση των νέων απέναντι στην πολυτέλεια διαφέρει από την παλαιότερη γενιά, καθώς δεν έχει να κάνει με την επίδειξη πλούτου και περισσότερο με την επικοινωνία για το είδος του ατόμου που είσαι. Πολυτελείς μάρκες όπως οι Dior, Gucci και Burberry συντονίζουν αυτήν την ανάγκη για αυτο-έκφραση με προσαρμοσμένα αξεσουάρ και εξατομίκευση, όπως το πρόγραμμα «Hot Stamping» της Louis Vuitton, όπου οι πελάτες μπορούν να σφραγίσουν τα μονογράμματά τους σε δερμάτινα προϊόντα.
Οι καταναλωτές στην Κίνα έχουν μια νοοτροπία συλλέκτη σε συνδυασμό με μια ικανοποιητική όρεξη για καινοτομία, επενδύοντας σε αποκλειστικά προϊόντα περιορισμένης έκδοσης ή βραχυπρόθεσμες συνεργασίες με μάρκες για να ξεχωρίσουν από το πλήθος και να δείξουν τις προσωπικές τους προτιμήσεις.
Το να μοιράζονται τη νέα τους τσάντα περιορισμένης έκδοσης ή τα αθλητικά παπούτσια μέσω του κοινωνικού δικτύου είναι ένας άλλος τρόπος για να παρουσιάσουν την προσωπικότητά τους – με το πρόσθετο μπόνους ότι η σπανιότητα της νέας αγοράς θα τους βοηθήσει να κερδίσουν αξία.
Αυτή η νοοτροπία αρχίζει να διαχέεται στο λιανικό εμπόριο, όπου μάρκες όπως η Burberry συνεργάζονται με τεχνολογικές πλατφόρμες για να δημιουργήσουν μοναδικές εμπειρίες αγορών AR στο κατάστημα, επιτρέποντάς τους να παρουσιάσουν περιορισμένες εκδόσεις που απευθύνονται σε συγκεκριμένους αγοραστές, σε πραγματικό χρόνο.Η νέα γενιά γίνεται επίσης πιο κοινωνικά συνειδητή και έχει περιβαλλοντική επίγνωση. Η αγορά μεταπωλήσεων ειδών πολυτελείας και ενοικίασης ενδυμάτων αρχίζει να κερδίζει έλξη στην Κίνα, μαζί με οικολογικές κινήσεις όπως το veganism.
Στην Κίνα, όπου πλατφόρμες όπως η Alibaba και η Tencent ξεπήδησαν και έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής με εντυπωσιακό ρυθμό, η δημιουργία μάρκας έχει να κάνει με την ευκινησία και την ταχύτητα. Οι μακροπρόθεσμες καμπάνιες που προτιμούν οι δυτικές μάρκες είναι “ξένες” για τους Κινέζους καταναλωτές που έχουν μεγαλώσει να αναμένουν πολύ γρηγορότερο ρυθμό κύκλου marketing και προϊόντων από τα brands. Αυτή η συνεχής ζήτηση για το νέο έχει κάνει τις εταιρείες στην Ανατολή ικανές να ακούνε και να ανταποκρίνονται σε αυτό που θέλουν οι καταναλωτές.
Η ανάγκη και η επιθυμία για αυτο-έκφραση ως αντίδραση στην παραδοσιακή κινεζική κουλτούρα ομοιομορφίας φαίνεται ότι θα αναπτυχθεί περαιτέρω στο μέλλον. Οι μάρκες της Δύσης πρέπει πραγματικά να αγκαλιάσουν την καινοτομία και την τεχνολογία για να συμβαδίσουν με αυτό που σίγουρα θα γίνει παγκόσμια προσδοκία των καταναλωτών.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.