Η πανδημία σε γενικές γραμμές φέρθηκε αρκετά ευγενικά στο λιανικό εμπόριο της Ocado, του online grocery store. Δεδομένου ότι μια σειρά περιοριστικών μέτρων ανάγκασε τεράστιους αριθμούς ανθρώπων να παραμείνουν στα σπίτια τους η συγκεκριμένη ηλεκτρονική επιχείρηση της οποίας ο ιστότοπος και η εφαρμογή υπερφορτώθηκαν εν μέσω του πανικού του Μαρτίου 2020 ανέφερε αύξηση των εσόδων της κατά 35% φτάνοντας τα 2.2 δισεκατομμύρια στερλίνες έως τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους.
Η επιχείρηση μπορεί να έχει χωρίσει τις δραστηριότητες της με την Waitrose, την συνεργάτιδα της στο κομμάτι του εφοδιασμού κατά το παρελθόν έτος, αλλά οι πελάτες σαφώς εκτίμησαν την συνεργασία της εταιρείας με την Marks & Spencer που την αντικατέστησε. Παράλληλα, οι πρώτοι τρεις μήνες του 2021 επιτρέπουν -και αξίζουν- μια άμεση σύγκριση με την προ-πανδημική δραστηριότητα και περίοδο: τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 40% , ενώ ο μέσος αριθμός των εβδομαδιαίων παραγγελιών που έλαβε η επιχείρηση αυξήθηκε από 8.000 σε 329.000. Μάλιστα, σε δήλωση της, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ocado Retail δήλωσε ότι οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει στραφεί μόνιμα σε ηλεκτρονικές αγορές.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, ο Όμιλος Ocado πέτυχε τους από εικοσαετίας στόχους του να διαταράξει τον τομέα των grocery stores χωρίς να χρησιμοποιήσει καθόλου την δύναμη των φυσικών καταστημάτων. Μόνο που η Ocado δεν είναι απλώς ένας διαδικτυακός λιανοπωλητής και τα ευρύτερα αποτελέσματά της φανερώνουν μια πολύ διαφορετική ιστορία. Στην πραγματικότητα, ο βραχίονας τεχνολογίας και ρομποτικής του Ομίλου ήταν αυτός που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας: τους μήνες που προηγούνται του Νοεμβρίου, τα έσοδα στην Ocado Solutions αυξήθηκαν κατά 14%, αλλά τα κέρδη μειώθηκαν κατά 38%. Συνολικά, ο Όμιλος Ocado σημείωσε απώλεια 44 εκατομμυρίων στερλινών για το έτος.
Για τους επενδυτές το γεγονός ότι η επιχείρηση, η οποία εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2010, δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει σημαντικά κέρδη είναι προβληματικό αλλά αυτό φαίνεται να ξεπερνιέται.
Ωστόσο, το θεμελιώδες πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ocado είναι ότι η επιχείρηση τεχνολογίας υψηλής ανάπτυξης που υποστηρίζουν οι επενδυτές θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να κάνει μία δυναμική επιστροφή. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επιχείρηση χρησιμοποιεί ρομπότ για να εκπληρώσει τις παραγγελίες των πελατών της Ocado Retail και της Morrisons. Έτσι, ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας υποστηρίζει ότι κατασκευάζονται επί του παρόντος 15 περισσότερες αποθήκες ενώ μόνο μια συμφωνία μόνο με την Kroger θα απαιτήσει την κατασκευή και την κατασκευή 20 κέντρων εκπλήρωσης μέσα σε τρία χρόνια. Προβλέπει, ακόμα, ότι η εταιρεία ελέγχει 60.000 ρομπότ, τα οποία θα επιτρέψουν στους πελάτες των παντοπωλείων να πραγματοποιούν παραγγελίες γρηγορότερα και πιο οικονομικά από ποτέ.
Εντούτοις, καμία αυτοκρατορία δεν μπορεί να χτιστεί μέσα σε μια μέρα και ενώ τόσο οι σημερινοί όσο και οι μελλοντικοί πελάτες περιμένουν να τεθεί σε εφαρμογή η υποδομή, υπάρχουν λίγα που μπορεί να κάνει η Ocado πέρα από το να συνεχίζει να επενδύει σε αυτήν. Βέβαια, η διεύθυνση του ομίλου είναι πεπεισμένη ότι οι επενδυτές της Ocado θα είναι πρόθυμοι να περιμένουν.
Βέβαια, ενώ η Ocado περιμένει να κατασκευαστούν περισσότερα κέντρα διανομής και να ενσωματωθούν περισσότερα ρομπότ, οι αντίπαλοι της κινούνται επιθετικά προς το έδαφός της. Παρά τις όποιες καινοτομίες έχει εισάγει τον τελευταίο καιρό, η εταιρεία εξακολουθεί να είναι σε θέση να προσφέρει την υπηρεσία μόνο σε ορισμένες περιοχές του Δυτικού Λονδίνου. Φυσικά, η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει την δραστηριότητα της αλλά το σχέδιο αυτό θα διαρκέσει δύο με τρία χρόνια για να αναπτυχθεί.
Η Deliveroo, εν τω μεταξύ, προσέλαβε γρήγορα 15.000 επιπλέον μεταφορείς πέρυσι, καθώς η ζήτηση για την υπηρεσία takeaway αυξήθηκε και μεταφέρθηκε επίσης στον τομέα της παράδοσης υψηλής ταχύτητας. Η Deliveroo έχει επίσης υπογράψει συμφωνίες με λιανοπωλητές σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των Waitrose, της Morrisons, της Aldi και της Co-op. με σκοπό να είναι σε θέση να κάνει ό, τι τα ρομπότ της Ocado θα της επιτρέψουν να κάνει σε λίγο καιρό.
Για να το θέσουμε με άλλο τρόπο, η Ocado επενδύει μακροπρόθεσμα στον παράγοντα των ρομπότ, ενώ την ίδια στιγμή πολλοί από τους ανταγωνιστές της πλημμυρίζουν την αγορά με φτηνό εργατικό δυναμικό. Παρόλα αυτά, η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των online υπηρεσιών που προσφέρονται από την Deliveroo και την Ocado. Πιο συγκεκριμένα και σε μία προσπάθεια για μία πιο παραστατική αναλογία, η Ocado δημιουργεί το online ισοδύναμο ενός σούπερ μάρκετ σε έσοδα ενώ η Deliveroo δημιουργεί τα αντίστοιχα έσοδα ενός συνοικιακού καταστήματος.
Αν και τα πρώιμα σημάδια είναι ελπιδοφόρα, μέχρι να κατασκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία η τεχνολογία της εταιρείας, οι προβλέψεις θεωρούνται επίφοβες και μη ακριβείς. Εν τω μεταξύ, η αργή ανάπτυξη των κέντρων διανομής επιτρέπει στους ανταγωνιστές με χαμηλότερη τεχνολογία να ξεπεράσουν την Ocado. Το Amazon είναι μια περίπτωση αυτής της κατηγορίας καθώς πέρασε πολλά χρόνια επενδύοντας στο δικό του δίκτυο κέντρων διανομής και η υποδομή του είναι τέτοια που θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τις φιλοδοξίες της Ocado.
Παρόλα αυτά, μια έκθεση που εξέδωσε η McKinsey στα τέλη του περασμένου έτους διαπίστωσε ότι ενώ το μερίδιο των online πωλήσεων θα συνεχίσει να αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι πριν από την πανδημία, δεν θα συνεχίσουν να αγοράζουν όλοι οι αγοραστές από τα ηλεκτρονικά καταστήματα καθώς οι χώρες μετακινούνται στην επόμενη φάση της νέας κανονικότητας και αυτό ενδέχεται να αποτελεί πρόκληση για την Ocado. Εν κατακλείδι, το λιανικό εμπόριο της Ocado μπορεί να ενισχύθηκε σημαντικά από την πανδημία αλλά θα πρέπει να βρει τρόπο να αποδώσει το ίδιο αποτελεσματικά και μετά το πέρας αυτής.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.