Η εξέλιξη της συμπεριφοράς των καταναλωτών δεν συνιστά ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα και αλλάζει ανάλογα με τα κοινωνικά κινήματα και τις πολιτιστικές μετατοπίσεις. Επιπλέον, η τεχνολογία είχε τεράστιο αντίκτυπο στην αποκρυστάλλωση των προσδοκιών των καταναλωτών, τοποθετώντας κυριολεκτικά τη δύναμη στα χέρια τους, ασκώντας παράλληλα πίεση στις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τις λειτουργίες και να επανεφεύρουν στρατηγικές για να συμβαδίσουν με τις αναδυόμενες απαιτήσεις.
Για να συνεχίσουν να ευδοκιμούν στη νέα πραγματικότητα και στον μετά-πανδημικό κόσμο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πάρουν τολμηρές αποφάσεις και να αγκαλιάσουν τον δυναμικό μετασχηματισμό του λιανικού εμπορίου. Αυτό το μέλλον του εμπορίου έχει να κάνει με τη δημιουργία νέων και απροσδόκητων τρόπων για τους πελάτες να αλληλεπιδρούν με τις εταιρείες τόσο σε ψηφιακές πλατφόρμες όσο και σε φυσικούς προορισμούς.
Η επανάσταση του λιανικού εμπορίου
Ενώ η στρατηγική απόφαση για την ενίσχυση των ψηφιακών πλατφορμών των εταιρειών που ήταν προσκολλημένες στις μαζικές αγορές και τα φυσικά καταστήματα μπορεί να κρίθηκε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη εκείνη την εποχή, βοήθησε σημαντικά να επιταχυνθεί η επόμενη φάση του λιανικού εμπορίου.Οι πρόσφατες αλλαγές στις αγορές των φυσικών καταστημάτων αποδεικνύουν πόσο κρίσιμο είναι για αυτές τις εταιρείες να καινοτομούν συνεχώς με σκοπό να διατηρήσουν τη θέση τους στην αγορά.
Το μέλλον της αγοράς είναι βιωματικό και βασίζεται σε εμπειρίες
Το λιανικό εμπόριο στα φυσικά καταστήματα εξελίσσεται από ένα μέρος στο οποίο οι άνθρωποι κατευθύνονταν κυρίως για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε έναν βιωματικό προορισμό. Σήμερα, σχεδόν κάθε αγορά ξεκινά ή σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά κανάλια. Μάλιστα, παρόλο που οι αγοραστές έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν ψηφιακά κανάλια και πολλοί προτιμούν την αγορά μέσω αυτών, θεωρούν ότι αυτές οι αγορές στερούνται των βιωματικών εμπειριών.
Αυτό το συναίσθημα δημιουργεί την ανάγκη για την ύπαρξη μίας ισχυρής φυσικής παρουσίας για τις εταιρείες ούτως ώστε οι καταναλωτές να βλέπουν, να αγγίζουν και να ασχολούνται με τα προϊόντα. Σε γενικές γραμμές, η προσθήκη μιας βιωματικής ανθρώπινης συνιστώσας μέσα στο οικοσύστημα της εταιρείας απηχεί σε μια ευρύτερη δημογραφική ομάδα και οικοδομεί την πιστότητα των καταναλωτών.
Εισαγωγή στην έννοια του commerce everywhere
Στην εποχή του πειραματικού λιανικού εμπορίου, το «commerce everywhere» έχει αναδειχθεί ως μία βασική στρατηγική marketing για τη διευκόλυνση των συναλλαγών σε πολλαπλά σημεία επαφής μεταξύ των εταιρειών και των πελατών. Έτσι, η τεχνολογία που προωθεί τα προϊόντα και επιτρέπει τις πωλήσεις υλοποιείται τόσο σε ψηφιακά κανάλια όσο και σε φυσικές τοποθεσίες.
Αυτή η στρατηγική έχει ήδη εφαρμοστεί από εταιρείες της βιομηχανίας της μόδας και των ειδών πολυτελείας, οι οποίες στρέφονται προς το εμπόριο μέσω livestreaming και κοινωνικών μέσων.
Αυτή η λογική του commerce everywhere επιτρέπει στην εκάστοτε εταιρεία να παρέχει μια εμπειρία από άκρο σε άκρο για το κοινό της, συνδέοντας τα προϊόντα που αναφέρονται στο περιεχόμενό της με μια διαφορετική κάθε φορά πύλη αγοράς, ενώ επιτρέπει επίσης στις εταιρείες να εισάγουν νέες και περιορισμένες κυκλοφορίες προϊόντων σε μόνιμη βάση για να ενισχύει με αυτόν τον τρόπο τις πωλήσεις.
Μάλιστα, οι κατασκευαστικές εταιρείες των οχημάτων οδηγούν την στρατηγική «commerce everywhere» στο επόμενο επίπεδο εισάγοντας τα big data, την τεχνητή νοημοσύνη και το IoT στο ταμπλό των αυτοκινήτων. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να ανιχνεύσει πότε απαιτείται συντήρηση και να επιτρέψει στον ιδιοκτήτη του οχήματος να αναλάβει δράση. Για παράδειγμα, εάν ένα εξάρτημα πρέπει να αντικατασταθεί, όχι μόνο θα ειδοποιηθεί ο οδηγός στην οθόνη διεπαφής χρήστη, αλλά θα μπορεί να παραγγείλει με την χρήση της φωνής του αντικείμενα στο σπίτι του ή να προγραμματίσει ραντεβού με το συνεργείο της επιλογής του, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο προφίλ τους.
Έμπνευση και καινοτομία
Μέχρι και πριν από λίγο καιρό οι αγοραστές έπαιρναν παρορμητικές αποφάσεις εμπνευσμένες από τις διαφημίσεις που συναντούσαν στον δρόμο τους. Πλέον, οι καταναλωτές προχωρούν σε ενημερωμένες επιλογές με βάση τα δικά τους ευρήματα και τις αξίες που διέπουν την συμπεριφορά τους. Έτσι, οι εξελίξεις στην τεχνολογία αλλάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών.
Η Apple έχει θέσει πολλά από τα θεμέλια για τις αλλαγές του μέλλοντος ξεκινώντας το Apple Pay και καθιστώντας το μία συνήθη πρακτική για τους χρήστες : να αποθηκεύουν, δηλαδή, τα στοιχεία της κάρτας στις κινητές συσκευές τους, επιταχύνοντας την πληρωμή χωρίς επαφή στα καταστήματα. Επιπλέον, η εισαγωγή των δακτυλικών αποτυπωμάτων και της αναγνώρισης προσώπου έχει κάνει την ψηφιακή διαδικασία της ολοκλήρωσης της παραγγελίας ακόμα πιο εύκολη. Η επόμενη φάση του λιανικού εμπορίου αφορά στην κατανόηση των πελατών, την εξυπηρέτηση των σχετικών αναγκών τους και την δημιουργία ενός απρόσκοπτου ταξιδιού αγορών.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.