Το 2020 η Zalando αύξησε τις πωλήσεις της κατά 30%, χάρη στην αύξηση 25% των πελατών. Η συγκεκριμένη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου αναμένει να διατηρήσει την πρόοδο της, καθώς και να τριπλασιάσει τις πωλήσεις της από τα 10 στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025.
H Zalando αισθάνεται ισχυρότερη από ποτέ, καθώς η κρίση Covid-19 ήταν απλώς μια διαβεβαίωση για τη γερμανική πλατφόρμα μόδας, η οποία παρατήρησε τις πωλήσεις της να αυξάνονται και ο συνολικός όγκος πωλήσεων έφτασε τα 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 30%.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 226 εκατομμύρια ευρώ, σημαντικά υψηλότερα από τα κέρδη του προηγούμενου έτους. Παρόλο που οι πελάτες επέστρεψαν λιγότερες παραγγελίες λόγω της κρίσης Covid-19, το ποσοστό επιστροφής παρέμεινε περίπου στο 50%.Το 2020, η Zalando έφτασε τους 39 εκατομμύρια χρήστες, 25% περισσότερο από το προηγούμενο έτος, καθώς η Νότια Ευρώπη σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές ασχολήθηκαν με το ηλεκτρονικό εμπόριο λόγω των συνεχόμενων lockdown. Σήμερα, περισσότερο από το μισό του όγκου προέρχεται από τη γερμανόφωνη περιοχή DACH (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία).
Η Zalando πιστεύει ότι η διείσδυση στο διαδίκτυο θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς η αύξηση των πωλήσεων συνεχίστηκε το καλοκαίρι του 2020 όταν τα καταστήματα ήταν ανοιχτά. Η στρατηγική πλατφόρμας που χρησιμοποιεί η Zalando αποδεικνύεται ότι είναι πραγματικά η σωστή κίνηση, καθώς η εταιρεία δεν ανταγωνίζεται πλέον μόνο στο διαδίκτυο αλλά και σε ολόκληρη την αγορά μόδας.
Αυτό το κάνει κυρίως μέσω του προγράμματος εταιρικής συνεργασίας, με το οποίο ανοίγονται φυσικά ψηφιακά καταστήματα υπό τη σημαία του «συνδεδεμένου λιανικού εμπορίου». Με αυτόν τον τρόπο, τα καταστήματα που έπρεπε να κλείσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πωλούν το απόθεμά τους στο διαδίκτυο. Για τη Zalando, η σύνδεση φυσικών καταστημάτων σημαίνει λιγότερα αποθέματα και μεγαλύτερη κλίμακα, ενώ για τα συνεργαζόμενα brands και τους εμπόρους λιανικής η προσέγγιση χρηστών αυξάνεται σημαντικά.
Η Zalando επικεντρώνεται επίσης σε πρόσθετες υπηρεσίες για brands συνεργατών, ιδίως όσον αφορά στην υλοποίηση και στο μάρκετινγκ. Σήμερα, περίπου το 40% του όγκου συναλλαγών προέρχεται ήδη από εταίρους, και έως το 2025, θα πρέπει να έχει μειωθεί στο μισό. Στόχος για το 2021 είναι να έχει ο διαδικτυακός έμπορος λιανικής να έχει φυσικά καταστήματα σε δεκατρείς χώρες και να προσεγγίζει τρεις φορές περισσότερους λιανοπωλητές. Μέχρι το 2025, το 75% όλων των φυσικών καταστημάτων μόδας θα πρέπει να είναι συνδεδεμένοι στην πλατφόρμα.
Η Zalando θέλει να είναι το “Google της μόδας” και πλατφόρμα δείχνει ήδη ότι είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος μόδας στην Ευρώπη, με 1,5 φορές περισσότερους επισκέπτες σε σύγκριση με την H&M. Στην πραγματικότητα, το 57% των παραγγελιών εισέρχονται μέσω της εφαρμογής. Στις πέντε μεγαλύτερες αγορές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της Benelux, η επιχείρηση φτάνει σε περισσότερο από το 20% του πληθυσμού.
Συνεπώς, αυτές οι τάσεις αυξάνουν τους μακροπρόθεσμους στόχους αν και η εταιρεία έχει ήδη τετραπλασιάσει τις πωλήσεις της από το 2014, η Zalando θέλει τώρα να τις τριπλασιάσει έως το 2025. Αυτό θα σήμαινε ετήσια αύξηση 20% έως 25% και συνολικό όγκο 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία στοχεύει επίσης σε μερίδιο αγοράς 10%, με το οποίο θα απαιτούσε ηγετική θέση στην αγορά τόσο online όσο και offline.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία αυξάνει τους στόχους της βιωσιμότητας. Έως το 2023, το 25% του συνολικού όγκου συναλλαγών θα πρέπει να αποτελείται από πιο βιώσιμα προϊόντα. Σε σύγκριση με το 2017, έχουν μειωθεί ικανοποιητικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς η εταιρεία είναι πιο ουδέτερη ως προς τις παραδόσεις και τις επιστροφές προϊόντων. Κάτι τέτοιο θεωρείται αξιοσημείωτο, καθώς η βιομηχανία μόδας εκπέμπει διπλάσιο διοξείδιο του άνθρακα από την αεροπορική βιομηχανία.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.