Τα μεταχειρισμένα ρούχα είναι είναι αυτήν την στιγμή μία από τις πιο ισχυρές τάσεις στην ένδυση και οι μεγάλες μάρκες φαίνεται ότι δεν δυσανασχετούν πια απέναντι σε αυτόν τον κλάδο, καθώς βρήκαν τρόπους να επωφεληθούν από αυτόν.
Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία που ακολουθείται από τους μεταπωλητές είναι η εξής: τα πακέτα φτάνουν στους χώρους διαλογής ανά εκατοντάδες, ανασύρονται σε παλέτες και ανοίγονται από μια μικρή στρατιά εργαζομένων. Το περιεχόμενο είναι κάθε φορά μια έκπληξη και είναι πραγματικά φοβερό πώς τα σκουπίδια κάποιου, αντιμετωπίζονται σαν θησαυρός από κάποιον άλλον.
Στην συνέχεια, κάτω από ισχυρά και διαφανή φώτα το πλήρωμα των εργαζομένων σημειώνει τυχόν ατέλειες και ελέγχει την αυθεντικότητα των προϊόντων. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τα προϊόντα καθαρίζονται, φωτογραφίζονται και προετοιμάζεται μια ηλεκτρονική λίστα για κάθε στοιχείο.
Η Trove, είναι μία εταιρεία μεταπώλησης πολυτελών ειδών που αποκτά επιχειρηματική δραστηριότητα ισορροπώντας μεταξύ του ταραχώδους παρόντος και των πιθανών μελλοντικών εξελίξεων στον χώρο του λιανικού εμπορίου. Η εταιρεία διαθέτει μία αποθήκη 80.000 τετραγωνικών ποδιών έξω από το Σαν Φρανσίσκο και ο Andy Ruben, ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της συγκεκριμένης startup αναφέρει ότι η λειτουργία της εταιρείας αυτής βοηθά τις εταιρείες να αξιοποιήσουν τα μεταχειρισμένα αγαθά που οι πελάτες τους θα είχαν πιθανώς πετάξει.
Μέχρι στιγμής η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο της μεταπώλησης για εταιρείες όπως η Patagonia,η REI, Levi΄s, η Arc’teryx, η Taylor Stitch και η Eileen Fisher, αλλά σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας γίνονται διαπραγματεύσεις με 15 επιπλέον εταιρείες, ενώ τα έσοδα της Trove πρόκειται να διπλασιαστούν σε σχέση με τα 20 εκατομμύρια δολάρια που σημειώθηκαν κατά προσέγγιση το 2020.
Τα μεταχειρισμένα προϊόντα αντιπροσωπεύουν μια επιχείρηση 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στα 64 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024, σύμφωνα με την ThredUp, μια εταιρεία αποστολών με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.
Μάλιστα, η εξέλιξη αυτού του κλάδου ενισχύεται ιδιαίτερα από την νοοτροπία και τα καταναλωτικά μοτίβα των ατόμων της γενιάς Ζ, οι οποίοι δεν θεωρούν ότι τα μεταχειρισμένα ρούχα υστερούν σε κάτι και το 40% αυτών έχει ήδη αγοράσει μεταχειρισμένα ρούχα, παπούτσια ή αξεσουάρ, με ρυθμό διπλάσιο από αυτόν των Boomers.
Φυσικά, η Trove δεν διαθέτει ελεύθερη όλη την αγορά και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Η εταιρεία οφείλει να αντιμετωπίσει ένα πλήθος ηλεκτρονικών αγορών που εδώ και χρόνια θεωρείτο ότι εμπόδιζαν και ζημίωναν την παραδοσιακή επιχειρηματική δραστηριότητα της βιομηχανίας της μόδας, αλλά πλέον εκτιμάται ότι τελικά την ενισχύει. Έτσι, εταιρείες όπως η Walmart, η Macy, η Poshmark και η RealReal δραστηριοποιούνται στον χώρο των μεταχειρισμένων ρούχων με ποικίλους και διαφορετικούς τρόπους η καθεμία πετυχαίνοντας τελικά να σημειώσουν τεράστια κέρδη.
Η Trove είναι πολύ μικρότερη προς το παρόν αλλά κινείται με ταχείς ρυθμούς. Η εταιρεία πέτυχε να τριπλασιάσει τον αριθμό των αντικειμένων που επεξεργάστηκε πέρυσι φτάνοντας τα 600.000 αντικείμενα. Ταυτόχρονα, έχει συγκεντρώσει 45 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές που θέτουν στο επίκεντρο της δραστηριότητας τους τη βιωσιμότητα, όπως η Prelude Ventures και η DBL Partners, καθώς και η Hermès.
Ο πρώτος πελάτης της Trove ήταν η Patagonia, η οποία επέκτεινε το πρόγραμμα «Wear Wear» που διέθετε online με την συνεργασία της Trove το 2017, καλώντας τους πελάτες να επιστρέψουν τα ήδη χρησιμοποιημένα αντικείμενα με αντάλλαγμα μια κάρτα δώρου. Ωστόσο, σύντομα ακολούθησαν και άλλες εταιρείες και πλέον οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν ένα πλήθος μεταχειρισμένων ειδών και brands σε εκπληκτικές τιμές.
Η εταιρεία αναμένει ότι όλο και περισσότερες εταιρείες της βιομηχανίας της μόδας θα αντιληφθούν την σημασία της μεταπώλησης και τα πολλαπλά οφέλη της και θα αρχίσουν να εξετάζουν αυτές τις εναλλακτικές και οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν με αυτές τις δηλώσεις.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.