Οι κινεζικές αρχές δημοσιοποιήσαν ένα νέο σύνολο κανόνων και νομοθετικών ρυθμίσεων με στόχο την καταστολή της τεράστιας ισχύος των κυρίαρχων διαδικτυακών πλατφορμών της χώρας, οι οποίες κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε ένα ευρύ φάσμα πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού.
Οι συγκεκριμένοι κανόνες, οι οποίοι είχαν προηγουμένως κυκλοφορήσει σε μορφή σχεδίου τον Νοέμβριο, δημοσιεύθηκαν την Κυριακή από την αρμόδια διοικητική αρχή για τη ρύθμιση της αγοράς.
Οι κανονισμοί και το νέο θεσμικό πλαίσιο αποσκοπούν να αποτρέψουν τις κυρίαρχες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας από το να εκτοπίζουν τους αντιπάλους τους εκμεταλλευόμενες την ισχύ τους προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες ή συμφέρουσες προσφορές ή κάνοντας χρήση αλγορίθμων, και άλλων τεχνολογιών με σκοπό την συγκέντρωση τεράστιου όγκου δεδομένων και την χειραγώγηση της αγοράς.
Μάλιστα, όταν η Κίνα ανακοίνωσε για πρώτη φορά το εν λόγω σχέδιο κανόνων και εφαρμογών κάπου στα μέσα Νοεμβρίου, οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας έχασαν σχεδόν 290 δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο της αξίας των αγορών μέσα σε διάστημα δύο ημερών διαπραγμάτευσης!
Στην συνέχεια, στα τέλη του Δεκεμβρίου, η αρμόδια κρατική διοίκηση για τη ρύθμιση της αγοράς δήλωσε ότι ξεκίνησε να διερευνά το Alibaba, το μεγαθήριο του λιανικού εμπορίου, για πιθανές μονοπωλιακές και αθέμιτες πρακτικές στην εταιρεία.
Ακόμη, φαίνεται ότι οι σχέσεις της Alibaba με τις κρατικές αρχές της Κίνας δεν είναι οι καλύτερες δυνατές καθώς ο Jack Ma, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Alibaba και ένα πρόσωπο με ένα σαφώς υψηλό επιχειρηματικό και οικονομικό στάτους, αποφεύχθηκε πρόσφατα να αναφερθεί σε έναν κατάλογο με τους κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας που καταρτίστηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Έτσι, το άρθρο αυτό θεωρήθηκε ως ένα σημάδι για τις δυσμενείς σχέσεις της εταιρείας με την ηγεσία της Κίνας.
Φυσικά, οι κινήσεις με στόχο την καταστολή των μονοπωλιακών και αθέμιτων πρακτικών δεν σταματούν εκεί. Η Douyin, η εφαρμογή των σύντομων βίντεο, η οποία ανήκει στην ByteDance, κατέθεσε πρόσφατα αγωγή στο Πεκίνο ισχυριζόμενη ότι η Tencent ασκεί αθέμιτες και μονοπωλιακές πρακτικές σε βάρος της.
Πιο συγκεκριμένα, η ByteDance ισχυρίζεται ότι η Tencent αποκλείει τους χρήστες από την κοινή χρήση των βίντεο της Douyin στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat και QQ που έχει υπό την ιδιοκτησία της.
Το 2018, οι εταιρείες ByteDance και Tencent συγκρούστηκαν έντονα μέσα από μια σειρά αγωγών που κατέθεσαν η μία εταιρεία εναντίον της άλλης. Μάλιστα, ο Zhang Yiming, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και πρόεδρος της ByteDance είχε επίσης ανοιχτή κόντρα και στα κοινωνικά μέσα με τον Pony Ma της Tencent περίπου την ίδια εποχή αφού τον κατηγόρησε ανοικτά για αντιγραφή του μοντέλου της Douyin.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.