Η αγορά των υπηρεσιών cloud το 2020 αντικατόπτριζε με κάποιον τρόπο την ίδια την κοινωνία: με τις πλουσιότερες εταιρείες να γίνονται πλουσιότερες και εκείνες που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση να ζημιώνονται περισσότερο. Η συγκεκριμένη αγορά έφτασε τα 129 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Synergy σε σύγκριση με τα 97 δισεκατομμύρια δολάρια που βρισκόταν το 2019.
Συγχρόνως, η πλειονότητα των στελεχών δηλώνουν εμφατικά τους τελευταίους εννέα μήνες ότι η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού ήταν μια ταχεία στροφή προς τις υπηρεσίες cloud. Μάλιστα, οι παραπάνω αριθμοί φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτήν την συνθήκη.
Ως συνήθως, οι τρεις εταιρείες που κατοχύρωσαν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς ήταν το Amazon, η Microsoft και το Google, με το Alibaba να εδραιώνεται σταθερά στην τέταρτη θέση και την IBM να πέφτει στην πέμπτη θέση.
Ωστόσο, η Microsoft αυξήθηκε πιο γρήγορα σε σχέση με το αντίπαλο Amazon, φθάνοντας να καλύπτει το 20% της συνολικής αγοράς στο τέλος του 2020 για πρώτη φορά. Ταυτόχρονα, αξίζει να ληφθεί υπόψιν ότι η Microsoft πέτυχε να διπλασιάσει το μερίδιό της από το 2017, αριθμός που υποδεικνύει μία αξιοσημείωτη ταχύτητα ανάπτυξης. Εν τω μεταξύ, το Google και το Alibaba κατέληξαν να κατέχουν το 9% και το 6% αντίστοιχα.
Το Amazon είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, καθώς από την μία κατέχει σταθερά το 33% περίπου των υπηρεσιών cloud για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, αλλά δεδομένου ότι αποτελεί το ένα τρίτο μιας ολοένα και πιο αναπτυσσόμενης αγοράς, η σταθερή της θέση υποδηλώνει ότι συνεχίζει να αυξάνει τα έσοδα της μέσα από τις υπηρεσίες cloud καθώς η ίδια η κατηγορία έχει επεκταθεί υπερβολικά.
Πιο αναλυτικά, το Amazon τερμάτισε το προηγούμενο έτος με 12,74 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, ενώ η Microsoft πέτυχε να συγκεντρώσει 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια, το Google ανέφερε 3,3 δισεκατομμύρια και το Alibaba 2,22 δισεκατομμύρια δολάρια σε ό,τι αφορά τα έσοδα τους από τις υπηρεσίες cloud.
Ταυτόχρονα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεδομένου ότι η Amazon Web Services είχε μία διαρκή πορεία επιτυχίας για πάνω από 10 χρόνια και παραμένει σε εξαιρετικά ισχυρή θέση στην αγορά παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από μια ευρεία γκάμα ισχυρών εταιρειών της βιομηχανίας πληροφορικής, θα συνεχίσει να ακμάζει και αυτή η επιτυχημένη πορεία δεν θα παρεμποδιστεί ούτε από τις πανδημικές συνθήκες ούτε από την νέα διοίκηση του Amazon.
Ταυτόχρονα, η Microsoft αναδεικνύεται σαφώς ως ένας άξιος αντίπαλος, αλλά αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος να οδηγηθεί η εταιρεία σε κάποιο επιχειρηματικό τέλμα είναι υπαρκτός.
Όσον αφορά τους μικρότερους παίκτες ή τις μεγάλες εταιρείες που έχουν μόνο ένα μικρό μερίδιο αγοράς, μπορούν είτε να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες θέσεις της αγοράς, να εστιάσουν δηλαδή σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη, τύπο υπηρεσίας ή πελατών είτε μπορούν να προσπαθήσουν να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών cloud σε ένα ευρύ φάσμα πελατών. Ωστόσο, το πρώτο σενάριο θεωρείται περισσότερο ελπιδοφόρο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας Gartner, η παγκόσμια δαπάνη για τα συστήματα πληροφορικής το 2020 ήταν 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά των υπηρεσιών cloud αντιπροσώπευε μόλις το 3,85% των συνολικών δαπανών για το 2020 αφήνοντας μεγάλο περιθώριο για ανάπτυξη για την συγκεκριμένη αγορά.
Οι υποδομές σε cloud είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον γιατί το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό και επίσης ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες για κυβερνήσεις και παγκόσμιες αγορές.
Όλο αυτό θα απαιτεί κάθε χρόνο περισσότερες υπηρεσίες cloud αφού προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια άλλη τεχνολογία που μπορεί να καλύψει αυτή την ανάγκη.Οι υπηρεσίες cloud έχουν ένα παραλληλισμό με το real estate το οποίο είναι απαραίτητο για το εμπόριο με φυσικά καταστήματα.Είναι υποδομές και φιλοξενία και τα δύο.
Είναι νωρίς ακόμη αλλά σταδιακά το ηλεκτρονικό εμπόριο θα φτάσει κάποια στιγμή να απειλήσει τον όγκο πωλήσεων στα φυσικά καταστήματα και δεν θα χρειαστούν 50 χρόνια, μπορεί να απαιτηθεί μια δεκαετία.
Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την σημασία αυτών των υπηρεσιών, που εξυπηρετούν δύο στόχους.Υψηλή κερδοφορία για τις εταιρείες αλλά επίσης έλεγχο του παγκόσμιου ψηφιακού σύμπαντος το οποίο έχει αρχίσει να δημιουργείται πάνω από φυσικό σύμπαν που ζούμε όλοι.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.