20 Σεπ 2024
READING

Ο Jeff Bezos του Amazon παραδίδει την θέση του CEO και την μεγαλύτερη εταιρεία που τα άλλαξε όλα

4 MIN READ

Ο Jeff Bezos του Amazon παραδίδει την θέση του CEO και την μεγαλύτερη εταιρεία που τα άλλαξε όλα

Ο Jeff Bezos του Amazon παραδίδει την θέση του CEO και την μεγαλύτερη εταιρεία που τα άλλαξε όλα

Ο CEO της Amazon, Jeff Bezos, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από τα καθήκοντα του ως διευθύνων σύμβουλος το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Ο Jeff Bezos θα αντικατασταθεί από τον Andy Jassy, παρόλα αυτά, θα εξακολουθεί να είναι μέλος της εταιρείας και θα αναλάβει καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου (Executive Chair) του διοικητικού συμβουλίου της Amazon.

“Είμαι ενθουσιασμένος που ανακοινώνω ότι θα αναλάβω Εκτελεστικός Πρόεδρος του Amazon Board και ο Andy Jassy θα γίνει διευθύνων σύμβουλος.Ο Andy Jassy Θα είναι εξαιρετικός ηγέτης και έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μου.” δήλωσε ο κ. Bezos σε επιστολή προς τους υπαλλήλους.

Ο Jeff Bezos ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες και θα γίνει εκτελεστικός πρόεδρος.Το τιμόνι περνά πλέον στον 52χρονο Andy Jassy , ο οποίος εντάχθηκε στο Amazon το 1997, αμέσως μετά τις σπουδές του στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard.

«Έδωσα τις τελικές εξετάσεις μου στο Harvard Business School την πρώτη Παρασκευή του Μαΐου του 1997 και ξεκίνησα στο Amazon την επόμενη Δευτέρα», δήλωσε σε podcast της σχολής τον Σεπτέμβριο.

«Δεν ήξερα ποια θα είναι η δουλειά μου ή ο τίτλος μου», συμπλήρωσε.   Στην πορεία δημιούργησε την Amazon Web Services, εταιρεία που περηφανεύεται ότι κατέχει το 30% της αγοράς στις υπηρεσίες cloud.

Η προαγωγή του Andy Jassy υπογραμμίζει τη σημασία που έχουν αυτές οι υπηρεσίες για το μέλλον του Amazon. Η πορεία του ως επικεφαλής στην AWS δείχνει πόσο υψηλή προτεραιότητα είναι αυτές οι υπηρεσίες στην επιχειρηματική στρατηγική του Amazon.

Έχει ενδιαφέρον πόσο αυτό θα επηρεάσει τη συνολική στρατηγική του Amazon και πώς θα ισορροπήσει αυτή την προτεραιότητα με την ενισχυόμενη διαφημιστική δραστηριοτητά του.

Ο Jeff Bezos θα συνεχίσει να ασχολείται με το Amazon αλλά πλέον «θα έχω τον χρόνο και την ενέργεια για να επικεντρωθώ στο Day 1 Fund, στο Bezos Earth Fund, την Blue Origin, την Washington Post και τα άλλα πάθη μου» δήλωσε ο ίδιος.

Ορισμένα από τα επιτεύγματα του Jeff Bezos είναι καθοριστικά στην πορεία του Amazon.Το 1999, η Amazon κάλεσε εξωτερικούς πωλητές να εισάγουν τα εμπορεύματα τους στην αγορά, ούτως ώστε να ανταγωνίζονται άμεσα με τα προϊόντα που το Amazon πωλούσε.

Σήμερα, αυτοί οι πωλητές κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, αφού ευθύνονται περίπου για το 60% των πωλήσεων των προϊόντων, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με αυτό που αντιπροσώπευαν πριν από μια δεκαετία.

Ο Jeff Bezos αντιλήφθηκε από πολύ νωρίς την σημασία της ταχύτητας στις παραδόσεις και το 2005, ο Bezos εισήγαγε το πρόγραμμα Amazon Prime με ένα δελεαστικό πλεονέκτημα για τα μέλη και τους χρήστες τους, αφού με 79 δολάρια το χρόνο, οι καταναλωτές απολάμβαναν χωρίς επιπλέον επιβάρυνση την παράδοση των παραγγελιών τους σε δύο μέρες.

Η κίνηση αυτή αναδιαμόρφωσε γρήγορα τις προσδοκίες των καταναλωτών για τις ηλεκτρονικές αγορές και οδήγησε την υπόλοιπη βιομηχανία να παλεύει να ανταγωνιστεί την ταχύτητα της εταιρείας.

Ωστόσο, παρά τις τεταμένες προσπάθειες των ανταγωνιστών του το Amazon θεωρείται εδώ και χρόνια ότι βρίσκεται ένα βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά την ταχύτητα της παράδοσης των παραγγελιών, χάρη στα άνω των 100 κέντρα εκπλήρωσης για τις παραγγελίες που διαθέτει.

Πολύ μεγάλη επιτυχία επίσης ήταν η δημιουργία της Amazon Web Services , θυγατρικής εταιρείας που από το 2006 προσφέρει υπηρεσίες cloud computing σε άλλες επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι διέθετε ήδη την απαραίτητη τεχνολογία, απλώς αποφάσισε να την μεταπωλήσει σε άλλους.Έτσι, η Amazon Web Services, προσέλκυσε γρήγορα πολυάριθμους και ισχυρούς πελάτες από την NASA έως το Netflix.

Ένα πολύ τολμηρό και “ανορθόδοξο” βήμα όταν υλοποιήθηκε ήταν η επέκταση στον χώρο των φυσικών καταστημάτων το 2017  όταν ανακοίνωσε την εξαγορά της Whole Foods για 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τέλος η αυτοματοποίηση στις αγορές είναι η τελευταία στρατηγική μετασχηματισμού που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον Jeff Bezos αφού το 2018 άνοιξε τις πόρτες του το πρώτο κατάστημα Amazon Go προσφέροντας στους αγοραστές τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν αντικείμενα και να φεύγουν χωρίς να περιμένουν στις ουρές των ταμείων.

Η τεχνολογία του «Just Walk Out», η οποία αξιοποιεί έναν συνδυασμό φωτογραφικών μηχανών και τεχνητής νοημοσύνης για την αυτόματη παρακολούθηση των αντικειμένων που οι αγοραστές βάζουν στα καλάθια τους, έκτοτε έχει εφαρμοστεί σε δεκάδες τοποθεσίες. 

Σίγουρα ο Jeff Bezos είναι ένα από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους των επιχειρήσεων για τα τελευταία 50 χρόνια και η δημιουργία του Amazon τόσο καθοριστική που στο μέλλον θα μιλάμε για την εποχή προ και μετά Amazon.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.