05 Ιαν 2025
READING

Έρευνα | Οι καταναλωτές θέλουν υγιή πρωτεΐνη που έχει καλή γεύση, αλλά δεν ανησυχούν για τη βιωσιμότητα

3 MIN READ

Έρευνα | Οι καταναλωτές θέλουν υγιή πρωτεΐνη που έχει καλή γεύση, αλλά δεν ανησυχούν για τη βιωσιμότητα

Έρευνα | Οι καταναλωτές θέλουν υγιή πρωτεΐνη που έχει καλή γεύση, αλλά δεν ανησυχούν για τη βιωσιμότητα

Η πρωτεΐνη είναι ένα ζωτικό μέρος του προγραμματισμού διατροφής των περισσότερων ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το International Food Information Council.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των καταναλωτών προσπαθούν να τρώνε πρωτεΐνες – από ζώα ή φυτά – στο δείπνο, ενώ το 56% προσπαθεί να τις φάει για μεσημεριανό γεύμα και το 49% για πρωινό.

Οι τρεις πρώτοι λόγοι για τους οποίους καταναλώνουν πρωτεΐνες είναι να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή, να ικανοποιούν την πείνα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας και να χτίζουν μυϊκή υγεία / δύναμη.

Σχεδόν επτά στα 10 άτομα δήλωσαν ότι έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μία νέα φυτική πρωτεΐνη τον τελευταίο χρόνο ενώ το 28% – δοκίμασε μια φυτική εναλλακτική λύση στο κρέας.

Υπήρχαν επίσης πολλοί που δοκίμασαν νέες ποικιλίες γάλακτος (24%) ή άλλες γαλακτοκομικές εναλλακτικές (21%), και άλλες νέες ποικιλίες συσκευασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες (21%).

Ο κορυφαίος λόγος που οι καταναλωτές επιλέγουν οποιαδήποτε πρωτεΐνη – φυτική ή ζωική – είναι η γεύση, σύμφωνα με το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων.

Η τιμή (20%), ο τύπος πρωτεΐνης (19%) και η υγεία (17%) θεωρήθηκαν επίσης σημαντικοί. Η πρωτεΐνη υπήρξε στο προσκήνιο ως επιθυμητό θρεπτικό συστατικό τα τελευταία χρόνια, καθώς η ζήτηση των καταναλωτών αυξήθηκε στα ύψη και οι κατασκευαστές έχουν συμπεριλάβει υγιείς πρωτεΐνες σε μια ποικιλία προϊόντων.

Ενώ η μελέτη του IFIC επικεντρώνεται πρωτίστως σε πρωτεΐνες “center-of-plate” – κρέατα και εναλλακτικές λύσεις – εξετάζει επίσης άλλες φυσικές πηγές πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, των αυγών, των φασολιών, των μπιζελιών και της σόγιας.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν δοκιμάσει νέα εναλλακτική μορφή πρωτεΐνης τον τελευταίο χρόνο. Για αυτήν την έρευνα, το IFIC μίλησε με 1.009 ενήλικες ηλικίας άνω των 18 στις 9 και 10 Νοεμβρίου του 2020.

Μέχρι εκείνη την περίοδο, πολλοί καταναλωτές είχαν περάσει τους προηγούμενους οκτώ μήνες κυρίως στο σπίτι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια προηγούμενη μελέτη του IFIC διαπίστωσε ότι η πανδημία είχε αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες για το 85% των καταναλωτών.

Και το “φωτοστέφανο” των φυτικών τροφίμων οδήγησε πολλούς καταναλωτές τουλάχιστον να τα δοκιμάσουν. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η τάση για φυτικά τρόφιμα, η μελέτη του IFIC διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι καταναλωτές εξακολουθούν να βασίζονται και να προτιμούν το κρέας.

Στη μελέτη, το 76% των ερωτηθέντων ταυτοποιήθηκαν ως παμφάγα – παρά χορτοφάγοι η vegans ενώ η μελέτη δεν περιελάμβανε τον μοντέρνο όρο “flexitarian”. Ένα πέμπτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν αγοράζουν φυτικές πρωτεΐνες.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να επιλέξουν τις τρεις πιο σημαντικές ετικέτες που αναζητούν σε φυτικές πρωτεΐνες. Η κορυφαία επιλογή, με το 28% των απαντήσεων, ήταν «καλή πηγή πρωτεΐνης», ακολουθούμενη από «φυσική» (26%) και «οργανική» (22%).

Από την πλευρά του κρέατος, η έρευνα έδειξε ότι οι ισχυρισμοί για τη βιωσιμότητα και την ανθρώπινη επεξεργασία δεν έχουν σημασία τόσο για τους καταναλωτές. Οι ετικέτες «χωρίς αντιβιοτικά» και «φυσικά» δεν ήταν συνδεδεμένα ως ο πιο σημαντικός ισχυρισμός για την ετικέτα του κρέατος, με το καθένα να λαμβάνει το 23% των απαντήσεων.

Ακολούθησε το “χωρίς προσθήκη ορμονών” στο 22% ενώ οι ετικέτες “βιώσιμη αύξηση” (10%) και “δίκαιο εμπόριο” (5%) ήταν χαμηλά στην προτεραιότητα επιλογής.

Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι παρασκευαστές και οι παραγωγοί θα επωφεληθούν από την επικέντρωση σε ποιοτικά προϊόντα που έχουν καλή γεύση και είναι φθηνά και υγιή.Το ερώτημα είναι αν αυτές είναι βραχυπρόθεσμες στάσεις των καταναλωτών που διαμορφώνονται από την πανδημία ή εάν έτσι οι καταναλωτές θα εξετάσουν μακροπρόθεσμα τις πρωτεΐνες.

Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα από την εταιρεία καταναλωτικών ερευνών Hunter διαπίστωσε ότι επτά στους 10 καταναλωτές λένε ότι θα συνεχίσουν να μαγειρεύουν στο σπίτι περισσότερο μετά την πανδημία.

Εάν τα νέα πρωτεϊνικά προϊόντα γίνουν περισσότερα και οι καταναλωτές δεν αναζητούν τρόφιμα που θα τους κρατήσουν υγιείς, ζητήματα όπως η βιωσιμότητα μπορεί να γίνουν κορυφαία ανησυχία των καταναλωτών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.