22 Νοέ 2024
READING

Γιατί ο Elon Musk προτρέπει τους χρήστες να κατεβάσουν την εφαρμογή της Signal;

5 MIN READ

Γιατί ο Elon Musk προτρέπει τους χρήστες να κατεβάσουν την εφαρμογή της Signal;

Γιατί ο Elon Musk προτρέπει τους χρήστες να κατεβάσουν την εφαρμογή της Signal;

Η Signal, είναι μια κρυπτογραφημένη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων που δεν καταγράφει, παρακολουθεί ή πωλεί τα δεδομένα των χρηστών της, η οποία κερδίζει τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερη δημοτικότητα.

Μάλιστα, η εφαρμογή κυκλοφόρησε την πρώτη διαφημιστική της καμπάνια με πρωταγωνίστρια την βραβευμένη ηθοποιό Taraji P.Henson. Στο σύντομο διαφημιστικό σποτ η ηθοποιός απευθύνεται άμεσα προς όλους όσους παρακολουθούν το σποτ, υπενθυμίζοντας τους με ύφος καυστικό όλες τις φορές που αισθάνθηκαν να παρακολουθούνται.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2014, και από τότε η Signal αποτελεί την αγαπημένη επιλογή ανταλλαγής μηνυμάτων για τους δημοσιογράφους και τους ακτιβιστές.

Ωστόσο, από τις 5 Ιανουαρίου, οι εγκαταστάσεις και οι λήψεις της εφαρμογής αυξήθηκαν με ραγδαίους ρυθμούς, ούτως ώστε να γίνει η Signal η εφαρμογή με τα περισσότερα downloads σε περισσότερες από 70 χώρες παγκοσμίως, μετά την ανακοίνωση της WhatsApp σχετικά με την αλλαγή στην πολιτική απορρήτου της. 

Οι φήμες που κυκλοφόρησαν ανέφεραν ότι οι αλλαγές θα επιτρέψουν στην WhatsApp να διαβάζει τα μηνύματα των χρηστών και να αποστέλλει τις πληροφορίες αυτές στην Facebook, την μητρική της εταιρεία.

Ακόμα, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει δηλώσει ότι οι όροι θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 8 Φεβρουαρίου, η WhatsApp άρχισε να χάνει μαζικά τους χρήστες της σε σημείο, μάλιστα, που η εταιρεία αναγκάστηκε να επεκτείνει την προθεσμία μέχρι τις 15 Μαΐου.

Ακόμη, η δημοτικότητα της Signal ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, αφότου ο Elon Musk έκανε ένα tweet υπέρ της χρήσης της εφαρμογής στις 7 Ιανουαρίου.

Επίσης, φαίνεται ότι η επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, έδωσε ακόμα περισσότερη ώθηση στην εφαρμογή των κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, αφού τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter και το Facebook συνάντησαν ακόμα μία φορά εμπόδια ως προς το να ελέγξουν τη διανομή της παραπληροφόρησης. 

Έτσι, πολλοί εξτρεμιστές που ακολουθούσαν τον Trump τελικά εκδιώχτηκαν από τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Trump.

Σύμφωνα με το Sensor Tower, μεταξύ 6 Ιανουαρίου και 10 Ιανουαρίου, η εφαρμογή σημείωσε 7,5 εκατομμύρια downloads.

Μάλιστα, φαίνεται ότι οι επικεφαλής της εφαρμογής είχαν ήδη προγραμματίσει μία καμπάνια ενημέρωσης και προώθησης της εφαρμογής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας της ιδιωτικής ζωής στις 28 Ιανουαρίου, καθώς ποικίλοι παράγοντες όπως ο εγκλεισμός και οι Αμερικανικές εκλογές που προηγήθηκαν είχαν στο μεταξύ δημιουργήσει αυξημένη ανησυχία στους πολίτες σχετικά με την προστασία και την παραβίαση της ιδιωτικότητας τους.

Επιπλέον, η ανησυχία εντείνεται ακόμα περισσότερο όσο οι ανακοινώσεις περί μονιμοποίησης της τηλεργασίας πληθύνουν και όσο οι ζωές μας διαμεσολαβούνται όλο και περισσότερο από τα διαδικτυακά κανάλια.

Πιο αναλυτικά, η καμπάνια δημιουργήθηκε από το πρακτορείο Technology, Humans And Taste (THAT), με έδρα τη Νέα Υόρκη και η εκστρατεία περιελάβανε ακόμα και τον κωμικό Jordan Firstman.

Ο Firstman έγινε ο πρώτος επίσημος εκπρόσωπος της Signal τον Δεκέμβριο, όταν, ντυμένος ως Άγιος Βασίλης, ομολόγησε με χιούμορ ότι παρακολουθούσε σε συνεργασία με τους τεχνολογικούς γίγαντες τα δεδομένα και τις κινήσεις των ανθρώπων παρακινώντας τους να αφυπνιστούν και να μην επιτρέπουν πια αντίστοιχες ενέργειες. 

Έτσι, τα στελέχη της εφαρμογής είδαν την ευκαιρία να δημιουργείται για την ίδρυση της Signal καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλασφημούσαν και δυσαρεστούνταν με την χρήση και την διάθεση των δεδομένων τους.

Επιπλέον, σε ότι αφορά τις προωθητικές της ενέργειες, ο στόχος της εταιρείας ήταν να επικοινωνήσει με όσο το δυνατόν απλούστερο τρόπο τον σκοπό της εφαρμογής.

Έτσι, αντί να προσπαθήσουν να εξηγήσουν πώς λειτουργεί η τεχνολογία πίσω από την εφαρμογή τους, επισήμαναν απλώς εκείνες τις στιγμές που όλοι αναγνωρίζουμε μέσα από την καθημερινή μας αλληλεπίδραση με τον ψηφιακό κόσμο: όταν, δηλαδή, αναφέρουμε ένα προϊόν σε ένα μήνυμα και μετά από λίγο εμφανίζεται η αντίστοιχη διαφήμιση ή όταν δεχόμαστε αντίστοιχα προωθητικά mail. 

Με ύφος σαρκαστικό, το «This is creepy» είναι το σλόγκαν που συνοδεύει την αναφορά στις περιπτώσεις παραβίασης των προσωπικών δεδομένων  κατά την διάρκεια των σποτ και ο όλο και αυξανόμενος αριθμός των χρηστών της εφαρμογής αποδεικνύει ότι αυτό είναι ένα επαρκές κίνητρο για τους ανθρώπους ούτως ώστε να αποχωρήσουν από τις παραδοσιακές εφαρμογές και να επικοινωνούν με ασφάλεια και προστασία.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η Signal πρέπει να κάνει περισσότερα από το να ενημερώνει τους χρήστες της σχετικά με τη σημασία της ιδιωτικής ζωής.

Σχετικά πρόσφατα, οι ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια της εταιρείας και ό,τι αφορά τα ονόματα χρηστών και την κρυπτογράφηση ήρθαν ξανά στην επιφάνεια επειδή τέθηκε στο τραπέζι ο προβληματισμός που αφορούσε την πιθανότητα οι χάκερς του Facebook και του Twitter να προσπαθήσουν να καταχραστούν την ιδιωτικότητα και την κρυπτογράφηση του Signal προς όφελός τους ενώ φαίνεται ότι η εταιρεία δεν έχει προγραμματίσει αρκετά για αυτή την πιθανότητα.

Επιπρόσθετα, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για την εφαρμογή επειδή το Signal είναι μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που επιτρέπει στα μηνύματα να φτάνουν το πολύ 1.000 άτομα, αριθμός που απέχει πολύ από τη μεγάλης κλίμακας, δυνατότητα των μεγάλων κοινωνικών δικτύων. 

Καταληκτικά, η εκπληκτική εξέλιξη της εφαρμογής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον δημόσιο διάλογο για το WhatsApp και τους όρους χρήσης του. Παρόλα αυτά η εφαρμογή θα πρέπει να εξετάσει τώρα τις αδυναμίες της και να είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια με σκοπό να συνεχίσει την ανοδική πορεία.

*Με πληροφορίες από το FAST COMPANY

 

 

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.