Η πορεία του προηγούμενου έτους ήταν αποπροσανατολιστική για τους περισσότερους παράγοντες του εμπορίου και της λιανικής πώλησης. Η αβεβαιότητα αύξησε το άγχος των επιχειρήσεων και την αγωνία για την οικονομική επιβίωση και οι περισσότεροι σχολίαζαν απογοητευμένοι ότι οι εξελίξεις που φέρνουν οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι απρόσμενες και ξαφνικές.
Ωστόσο, ο χρόνος αποδεικνύει σταδιακά και μεθοδικά ότι οι εξελίξεις και οι αλλαγές στις οποίες οδηγήθηκαν οι επιχειρήσεις αφορούσαν ως επί το πλείστον κάποιες τάσεις που προϋπήρχαν, αλλά σε μεγάλο βαθμό επιταχύνθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.
Παρακάτω δίνονται οι σημαντικότεροι παράγοντες που φαίνεται ότι θα αναδιαμορφώσουν το λιανικό εμπόριο τα επόμενα έτη:
- Κοινωνικό Εμπόριο
Οι περισσότεροι παίκτες του λιανικού εμπορίου αναρωτιούνται τώρα πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους την μετατόπιση του εμπορικού ενδιαφέροντος προς τις πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, και TikTok).
Πριν από την άνοδο των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και του ηλεκτρονικού εμπορίου, τα φυσικά καταστήματα ήταν η μοναδική οδός για την έμπνευση και την εξερεύνηση της αγοράς. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πλέον.
Σήμερα, η έμπνευση και η ανακάλυψη νέων προϊόντων φαίνεται να είναι πολύ πιο αποδοτικές στο διαδίκτυο και μέσω των κοινωνικών μέσων, κυρίως επειδή οι εμπειρίες του «ψηφιακού» εμπορίου είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στα άτομα και τις ανάγκες τους.
Η εμπειρία των αγορών μέσω μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και η διεπαφή που αναπτύσσεται διαφέρει από άτομο σε άτομο και είναι πλήρως εξατομικευμένη. Αντιθέτως, η εμπειρία των καταστημάτων είναι συλλογική και όμοια για όλους ανεξάρτητα από τα γούστα και την επιθυμία τους.
Τα κοινωνικά δίκτυα γνωρίζουν όλα όσα θέλουν οι άνθρωποι, αφού γνωρίζουν κάθε εκδήλωση που παρακολουθούν, τις φωτογραφίες που τους αρέσουν και τα σχόλια που κάνουν.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης γνωρίζουν περισσότερα για τους ανθρώπους από ό, τι γνωρίζουν οι ίδιοι οι άνθρωποι για τον εαυτό τους.
Ως αποτέλεσμα, τα κοινωνικά μέσα δεν είναι απλώς ένα ακόμη εργαλείο μάρκετινγκ. Οι εμπορικοί δρόμοι μετατοπίζονται μαζικά τώρα στον εικονικό κόσμο και οι εταιρείες λιανικής πώλησης που επενδύουν στο να προσελκύσουν τους καταναλωτές μέσω του Instagram και του TikTok θα είναι αυτοί που θα εξακολουθήσουν να έχουν ισχυρή παρουσία και στο χώρο των φυσικών καταστημάτων και όχι το αντίστροφο.
- Υπηρεσίες μεταφορών και παράδοσης εισέρχονται στον εμπορικό στίβο
Η έμπνευση και η προσέλκυση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε συνδυασμό με την δυνατότητα εκπλήρωσης των ηλεκτρονικών παραγγελιών εγκαίρως φαίνεται να είναι το κλειδί για την επιτυχία.
Ωστόσο, εκείνοι που επενδύουν στο παραπάνω μοντέλο θα πρέπει επίσης να αντιληφθούν η αγορά των μεταφορικών υπηρεσιών μεταπηδά σταδιακά λόγω της όλο και αυξανόμενης ισχύος της στον εμπορικό στίβο.
Έτσι, αυτό που πρακτικά συμβαίνει είναι ότι ποικίλοι παίκτες των υπηρεσιών μεταφοράς αρχίζουν να ξεφυτρώνουν με αρκετές δυνατότητες και υποσχέσεις περί προσφοράς και παράδοσης των επιθυμητών προϊόντων στους καταναλωτές όσο πιο γρήγορα θέλουν.
Πιο συγκεκριμένα, η DoorDash ξεκίνησε να λειτουργεί ως λιανοπωλητής το 2020, η Instacart φαίνεται να συγκεντρώνει κάτω από την στέγη της πολλές κατηγορίες προϊόντων και, φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί η περίπτωση του Amazon.
Έτσι, οι έμποροι της λιανικής πώλησης θα ήταν σοφό να λάβουν σοβαρά υπόψιν αυτήν την τάση και να διατηρήσουν την εμπορική δραστηριότητα τους μέσα στους δικούς τους ελέγχους και μέσα στα δικά τους δίκτυα υλικοτεχνικής υποστήριξης.
- Τα καταστήματα γίνονται κέντρα διαλογής
Ως απάντηση στην πρόκληση που διατυπώθηκε προηγουμένως, οι έμποροι λιανικής πώλησης οφείλουν να δημιουργήσουν καλύτερες υποδομές για την οργάνωση, την συσκευασία και την παραλαβή των προϊόντων τους, πιο κοντά στον δυνητικό καταναλωτή.
Έτσι, τα δεδομένα της πανδημίας επιτάχυναν σε μεγάλο βαθμό την τάση της εκπλήρωσης των παραγγελιών κάνοντας χρήση των υπάρχοντών υποδομών του καταστήματος.
Το σκεπτικό είναι απλό, καθώς δεδομένου ότι τα καταστήματα των λιανοπωλητών βρίσκονται πιο κοντά στους πελάτες τους από την άποψη του κόστους της αποστολής των παραγγελιών, φαίνεται λογική η στράτευση αυτών των υποδομών και η χρήση τους ως κέντρα διαλογής, ούτως ώστε να διευκολυνθούν οι παραγγελίες των καταναλωτών.
Για ορισμένους λιανοπωλητές, αυτή η ιδέα θα μπορούσε να σημαίνει την τοποθέτηση μεγάλων ρομποτικών μεταφορέων στα καταστήματα, τη βελτίωση των διαδικασιών συλλογής κάνοντας χρήση της τεχνολογίας ή, για άλλους, θα μπορούσε να σημαίνει ακόμη και τη μετατροπή ορισμένων καταστημάτων σε τοποθεσίες που λειτουργούν μόνο για παραλαβή, όπως προσπάθησαν να κάνουν τα Starbucks, η Kroger και άλλες εταιρείες καθ ‘ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Σε κάθε περίπτωση, οι λιανοπωλητές παροτρύνονται να πειραματιστούν με αυτές τις μεθόδους, καθώς καταναλωτές γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί: θέλουν τα προϊόντα τους την ίδια ημέρα και δεν θέλουν να πληρώσουν περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο για την παράδοση. Η θέσπιση αυτών των πρακτικών βοηθά τις εταιρείες να έχουν τον πλήρη έλεγχο της δραστηριότητας τους.
- Buy Online, Pick Up In Store
Φυσικά,οι λιανοπωλητές θα προτιμούσαν να μην χρειάζεται να κάνουν καθόλου παραδόσεις σε μακρινούς προορισμούς, αφού σε μεγάλο βαθμό είναι ασύμφορες οικονομικά. Σε αυτό, λοιπόν, το σημείο έρχεται να δώσει την απάντηση η επόμενη τάση — το λεγόμενο BOPIS, το οποίο είναι εξίσου γνωστό ως Buy Online, Pick Up In Store, με την διαφορά ότι πλέον η παραλαβή δεν περιορίζεται αποκλειστικά στον χώρο των καταστημάτων.
Πιο αναλυτικά, μία από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις του 2021 είναι ότι η Albertsons ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη αυτοματοποιημένων θυρίδων pickup curbside σε ένα από τα καταστήματα της στο Σικάγο. Έτσι, εάν η ιδέα των θυρίδων αποδώσει επαρκώς τότε είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξέλιξη και επέκταση αυτού του συστήματος.
Πρώτον, η έννοια αυτή ενισχύει το επιχείρημα που αναφέρθηκε παραπάνω σχετικά με τους καταναλωτές που θέλουν να παραλάβουν τα προϊόντα την ίδια μέρα και χωρίς επιπλέον χρέωση.
Στην συνέχεια, το σύστημα των θυρίδων δημιουργεί ένα αποτελεσματικό δίκτυο παράδοσης για πολλαπλές παραγγελίες που μπορούν είτε να παραληφθούν από τους καταναλωτές είτε από οδηγούς και τους μεταφορείς. Τέλος, αντίστοιχες θυρίδες θα μπορούσαν να τοποθετηθούν οπουδήποτε σε παγκόσμια βάση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, για πολλές κοινότητες, οι θυρίδες αυτές θα μπορούσαν να μετατραπούν στα καταστήματα νέας εποχής — δηλαδή οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αλληλεπιδρούν με τα αγαπημένα τους εμπορικά σήματα στο διαδίκτυο και να πηγαίνουν στην συνέχεια στις θυρίδες για να παραλάβουν τα προϊόντα τους χωρίς ποτέ να χρειαστεί να εμπλακούν στις ουρές των πραγματικών καταστημάτων.
Η πανδημία έδειξε ότι το πείραμα αυτό θα μπορούσε απλώς να λειτουργήσει, και ειδικά εφόσον οι τιμές είναι ακόμη χαμηλότερες, το σύστημα αυτό εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο.
- Ενεργή ενσωμάτωση της τεχνολογίας
Η τελική τάση που πρόκειται να ταρακουνήσει το λιανικό εμπόριο στον πυρήνα της είναι τα ψηφιακά συστήματα παρακολούθησης.
Είναι, επίσης, μια τεχνολογία η οποία τον τελευταίο καιρό έχει σημειώσει σημαντική άνθιση, αφού εκτός του Amazon, μόλις αυτή την περασμένη εβδομάδα, η Kroger ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να κάνει το ντεμπούτο του δικού της έξυπνου καλαθιού, που ονομάζεται «KroGO»
Οι τεχνολογίες αυτού του είδους, συνιστούν κάτι πολύ περισσότερο από μία καινούρια και φανταχτερή μέθοδο αγορών και σχετίζεται τόσο με τον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων της λιανικής πώλησης όσο και με τις ίδιες τις αγορές.
Έτσι, οι κάμερες στις οροφές, στα ράφια, τα ρομπότ εξυπηρέτησης και τα «έξυπνα καλάθια», έχουν ως στόχο να πετύχουν κάτι πολύ σημαντικό — δηλαδή να παρακολουθούν καλύτερα το απόθεμα σε όλο το κατάστημα και αυτές οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την υλοποίηση και το σχεδιασμό όλων των απαιτούμενων συστημάτων που σκοπεύουν στην ικανοποίηση των καταναλωτών.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.