21 Δεκ 2024
READING

Πώς θα ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στις αλλαγές που έφερε η πανδημία; 

5 MIN READ

Πώς θα ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στις αλλαγές που έφερε η πανδημία; 

Πώς θα ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στις αλλαγές που έφερε η πανδημία; 

Σε έρευνα που έγινε πριν το τέλος του 2020 περισσότερα από τα δύο τρίτα (69%) των επιχειρήσεων ανέμεναν να τερματίσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2020 υπό συνθήκες οικονομικής παρακμής, σύμφωνα με την έρευνα Global Business Compass, την οποία εκπόνησε η εταιρεία KANTAR.  Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 4.500 ιδρυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. 

Ακόμη, το 27% ανέμενε ότι η ανάκαμψη από τον αντίκτυπο της πανδημίας θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια και σχεδόν δύο στους τρεις ηγέτες δεν αισθάνονται ότι έχουν το σωστό μοντέλο λειτουργίας για να είναι ανταγωνιστικοί και να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της εποχής.

Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που επικρατεί, το μόνο που φαίνεται και κρίνεται ως σχετικά βέβαιο είναι το γεγονός ότι η ανάκαμψη θα απαιτήσει από τις επιχειρήσεις να κάνουν δραστικές αλλαγές στα παραδοσιακά μοντέλα εργασίας, να αναθεωρήσουν σημαντικά κομμάτια της δράσης τους και να επενδύσουν στην οργανωτική δομή της εταιρείας τους.

Η παράμετρος της πανδημίας και οι επιπτώσεις της

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μόνο το 20% των επιχειρήσεων σημείωσε κάποιου είδους ανάπτυξη. Η πλειοψηφία των εταιρειών (59%) που πέτυχαν την ανάπτυξη ή δεν υπέστησαν σημαντικές απώλειες, αναδιαμόρφωσε το επιχειρηματικό τους μοντέλο και περισσότερο από το ένα τέταρτο επένδυσε περισσότερο στην καινοτομία.

Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της μεταβαλλόμενης συμπεριφοράς των καταναλωτών, το 64% των ηγετών των επιχειρήσεων αναμένουν ότι θα χρειαστεί να επανεξετάσουν ριζικά τις στρατηγικές τους σε μακροπρόθεσμη βάση, με το 84% να αναμένει ότι θα χρειαστεί να αλλάξει την οργανωτική δομή της εκάστοτε εταιρείας και το 72% να επανεξετάσει την μέθοδο εργασίας που είχε μέχρι πρότινος υιοθετήσει.

Είναι σαφές και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι ο τρόπος με τον οποίο μια εταιρεία οργανώνει την εργασία και τις δομές της είναι ζωτικής σημασίας για την επιχειρηματική απόδοση και για την δημιουργία ισχυρών δεσμών με τους πελάτες.

 Έτσι, η έρευνα Global Business Compass διαπίστωσε ότι το 60% των εταιρειών προσέφερε τον τελευταίο καιρό υποστήριξη στον τομέα της ψυχικής υγείας στους εργαζόμενους, έλαβε μέτρα για τη διευκόλυνση της εργασίας από το σπίτι (89%) και επιχείρησε να βελτιώσει τα επίπεδα υγιεινής στους χώρους των γραφείων (79%).

 Η υποστήριξη και η ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της ανάκαμψης για τις εταιρείες και η εστίαση θα επικεντρωθεί στην εύρεση και την πρόσληψη νέων ταλέντων. 

Παράλληλα, η οργανωτική δομή των εταιρειών είναι ένα βασικό θεμέλιο για την δημιουργία ισχυρών δεσμών με τους καταναλωτές και την παροχή ενός υγειούς περιβάλλοντος εργασίας στους εργαζομένους.

Οι εταιρείες πρέπει να προσφέρουν περισσότερο ανθρωποκεντρικές εμπειρίες στους καταναλωτές

Τις περισσότερες φορές που γίνεται λόγος για την επιτακτική ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού, αναφέρεται ταυτόχρονα η σημασία της δημιουργίας εμπείρων για τους καταναλωτές. Έτσι, οι εταιρείες που διαθέτουν μια πανταχού παρούσα εμπειρία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών της θα αναδειχτούν νικήτριες.

Φυσικά, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για κάθε οργανισμό να συνδέσει και να ενορχηστρώσει όλα τα κανάλια με σκοπό να δημιουργήσει αυτές τις βέλτιστες εμπειρίες.

Ένα από τα δημοφιλή συνθήματα και χαρακτηριστικά για τις επιχειρήσεις αυτές τις μέρες είναι η δημιουργία ενός πιο «ανθρώπινου» προφίλ, καθώς δεδομένων των περιορισμών όλοι έχουν επιθυμήσει τις πιο ανθρώπινες και ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις.

Έτσι, η όλη συζήτηση για τις εμπειρίες είναι ένας τρόπος για να αναγνωρίσουν οι επιχειρήσεις ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να  δημιουργήσουν και να προσφέρουν στους καταναλωτές περισσότερο αποδοτικές και ανθρωποκεντρικές εμπειρίες. 

Ως αποτέλεσμα, οι προσεγγίσεις πρέπει να γίνονται περισσότερο ολιστικές και να εξετάζεται ένα μεγάλο εύρος πραγμάτων : το προϊόν, η τιμολόγηση, η αγορά, οι επικοινωνίες και η στρατηγική των μέσων ενημέρωσης, προκειμένου να προσφέρεται μια πιο ιδιαίτερη και ικανοποιητική εμπειρία σε όλο το ταξίδι αγοράς. 

Η καινοτομία είναι το κλειδί για την ανάπτυξη

Οι εξαιρετικά αβέβαιες συνθήκες υπό τις οποίες βρισκόμαστε υποδεικνύουν ότι η καινοτομία (γύρω από τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, τη διαδρομή προς την αγορά, την επικοινωνία) είναι όλο και πιο σημαντική εάν οι εταιρείες στοχεύουν στην ανάπτυξη. 

Έτσι, η λιτή και αποτελεσματική εφαρμογή της καινοτομίας που εμπνέεται από τις ανάγκες των καταναλωτών οι οποίες μπορεί να μην ικανοποιούνται πλήρως αυτήν την στιγμή αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας- εφόσον βέβαια γίνεται με τον σωστό τρόπο. 

Φαίνεται, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλά τα οποία δύνανται να διδάξουν οι επιτυχημένες startups, αλλά παρόλα αυτά οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να εξισορροπήσουν την προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες με τη σταθερότητα.

Η κατανόηση των ανθρώπων και των αναγκών τους φαίνεται ότι είναι το κλειδί για την παραπάνω προσέγγιση. Έτσι, η ανάληψη ουσιαστικής δράσης πρέπει να ξεκινήσει με παράγοντα και γνώμονα αυτό που οι άνθρωποι σκέφτονται, αισθάνονται και επιθυμούν. 

Έτσι, καθώς το 2020 ολοκληρώθηκε, αποκρυσταλλώνονται ποικίλες αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και τις ανάγκες των πελατών και ταυτόχρονα εισάγονται πολλές ευκαιρίες για εξέλιξη και καινοτομία: περισσότεροι άνθρωποι ψωνίζουν στο Διαδίκτυο, πολλοί αγοραστές δίνουν προτεραιότητα στην υγεία και την φροντίδα του οργανισμού τους και εκείνοι που έχουν κολλήσει στο σπίτι επιδεικνύουν τώρα έναν πρωτοφανή ζήλο για DIY κατασκευές ή για πρωτότυπες συνταγές μαγειρικής. 

Καθώς ο κόσμος αλλάζει, οι επιχειρήσεις οφείλουν να αλλάζουν μαζί του – και η τοποθέτηση των ανθρώπινων αναγκών στο επίκεντρο της κάθε επιχείρησης είναι ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης για τις εταιρείες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.