Σχεδόν το 21% των καταστημάτων Shopify είναι κατά κάποιο τρόπο δόλια ή επικίνδυνα για τους καταναλωτές, σύμφωνα με μία νέα έκθεση της Fakespot.
Για παράδειγμα, το να πληρώσει κανείς για ένα προϊόν που δεν παρέλαβε ποτέ είναι ένα σύνηθες πρόβλημα σύμφωνα με τον Saoud Khalifah, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fakespot.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο οι απατεώνες που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τους καταναλωτές μέσω του Shopify ξεκινούν συνήθως προσφέροντας δημοφιλή προϊόντα που βρίσκονται στο Amazon, σε άλλους ιστότοπους του Shopify ή στο Kickstarter.
Έτσι, μόλις οδηγήσουν τους επισκέπτες στον ιστότοπό τους Shopify, ο βομβαρδισμός συνεχίζεται με επιπλέον εκπτώσεις, δωρεάν αποστολή και λογότυπα από τις εταιρείες πιστωτικών καρτών για να προσελκύσουν αγορές.
Μόλις κάποιος πραγματοποιήσει την πληρωμή, οι απατεώνες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα: είτε να κρατήσουν τα χρήματα και να μην στείλουν τίποτα ελπίζοντας ότι δεν θα αποσυρθεί η πληρωμή εγκαίρως, είτε να στείλουν ένα οποιοδήποτε προϊόν ούτως ώστε να εξοικονομούν χρόνο μέχρις ότου ο καταναλωτής αντιληφθεί ότι δεν ταιριάζει με αυτό που επιθυμούσε και είχε βάλει στο καλάθι του.
Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση του Fakespot, σχεδόν 26.000 από τα 124.044 καταστήματα που ανέλυσαν δικαιολογούσαν έναν προσδιορισμό «προσοχής» ή «προειδοποίησης».
Αυτό μπορεί να αφορά σε:
* Προβληματικό προϊόν λόγω ζητημάτων παραποίησης / απομίμησης, παραβιάσεων μάρκας ή άλλων παρατυπιών (39%)
* Κατάστημα – απάτη (28%)
* Αναφορές προβλημάτων από πελάτες όπως η μη αποστολή των προϊόντων (17%)
* Κανένα ιστορικό συναλλαγών (10%)
* Κακή εμπειρία με το κατάστημα (7%)
Μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα είναι ότι είναι απίστευτα εύκολο να δημιουργηθεί ένα κατάστημα Shopify και σχεδόν ο καθένας μπορεί να το κάνει.
Στην πραγματικότητα, οι απατεώνες μπορούν να αυτοματοποιήσουν τη δημιουργία νέων καταστημάτων και να δημιουργήσουν ελαφρώς διαφορετικές εκδόσεις του ίδιου καταστήματος δεκάδες ή εκατοντάδες φορές.
Επιπλέον, όπως φαίνεται το Shopify δεν εκτελεί ελέγχους ιστορικού για το ποιος χρησιμοποιεί τους λογαριασμούς των υπηρεσιών του μέχρι να εξαπατηθεί κάποιος καταναλωτής και να το αναφέρει.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της εταιρείας αναφέρουν ότι έχουν διακόψει χιλιάδες καταστήματα και η εταιρεία εργάζεται συνεχώς για να καταστήσει πιο δύσκολο το να εξαπατηθούν οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του Shopify.
Ακόμη, όπως διαπιστώθηκε κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους, συχνά τα ψεύτικα καταστήματα προωθούνται σε μεγάλο βαθμό από τις διαφημίσεις του Facebook και της Google, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί που οργανώνουν τις απάτες μπορούν να αντέξουν οικονομικά να ξοδέψουν μεγάλα ποσά, δεδομένου ότι το κόστος λειτουργίας ενός ιστότοπου Shopify είναι αμελητέο.
Η παραπάνω κατάσταση κρίνεται ως ιδιαίτερα προβληματική εξαιτίας κυρίως των συνθηκών της πανδημίας και της επιθυμίας των ανθρώπων να ψωνίσουν στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, η άλλη πλευρά της έκθεσης, που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι τέσσερα από τα πέντε καταστήματα Shopify δεν είναι δόλια ή παραπλανητικά.
Το κλειδί για την προστασία των καταναλωτών και των αγοραστών είναι να μπορούν να εντοπίζουν εκείνα που λειτουργούν με νόμιμες προδιαγραφές.
Για να καταστεί αυτό εφικτό οι καταναλωτές οφείλουν να αναζητούν:
* Ένα αναγνωρισμένο όνομα ή εμπορικό σήμα
* Μια πραγματική επαγγελματική διεύθυνση
* Έναν αριθμό τηλεφώνου που μπορεί κανείς να καλέσει και στο οποίο κάποιος απαντά
* Περιγραφές προϊόντων και ιστοσελίδας χωρίς ορθογραφικά λάθη
* Τιμές που κυμαίνονται σε λογικά πλαίσια ανάλογα με το προϊόν
* Σαφείς οδηγίες για επιστροφές ή ανταλλαγές
* Ένα ιστορικό λειτουργίας που να εμφανίζει δράση σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.