Μια νέα εποχή κυριαρχίας των φυτών αναδύεται, χάρη στις αλλαγές στην κουλτούρα των κατοίκων των πόλεων, που επιδιώκουν να κάνουν αλλαγές στον αστικό τρόπο ζωής τους, στην άνοδο των πρωτοπόρων floral designers, σε μια τάξη entrepreneur που ασχολούνται με φυτά μέσω των social-media και στους αρχιτέκτονες του retail που παρασύρουν το κοινό με απλές μορφές βιοτεχνολογίας. Είναι η “ταραχώδης εμμονή” με τη βοτανική που τροφοδοτεί ένα άκρως προσοδοφόρο πεδίο για τα brands.
Για τις επιχειρήσεις που φορούν παρωπίδες και έχουν ήδη εστιάσει στη ζωή των φυτών, η ευκαιρία υβρίδιο e-tail/service είναι εδώ. Το περασμένο έτος, η start-up εταιρεία με τη φιλοσοφία «από τη φάρμα στην πόρτα σας» που ασχολείται με παράδοση λουλουδιών, Bouqs, ξεπέρασε τους ανταγωνιστές τους κερδίζοντας $ 43 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση, ενώ οι online πωλήσεις λουλουδιών στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 41% από την περίοδο 2016-17. Και είναι ολοένα και περισσότερο το παιχνίδι ενός νέου παίχτη που προσελκύει νέους καταναλωτές στο πεδίο του γίνεται πιο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με την American National Gardening Survey, το 2018, οι millennials αποτελούν σήμερα το 29% όλων των «νοικοκυριών κηπουρικής», με την εσωτερική κηπουρική να κάνει μια σημαντική επιστροφή στην ζωή τους.
Το κλειδί για να ρυθμίσουν τα οικονομικά τους, όπως η Patch, μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας της Βρετανίας, είναι η γνώση, η καλή παρακολούθηση και ίσως μια σέξι προσέγγιση, τύπου «αυτό είναι το life-style που θα μπορούσατε να έχετε» αν αφήνατε τον εαυτό σας να επισκεφτεί το instagram account της Yucca. Η Patch, μια start-up που ασχολείται με e-commerce, δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τους κατοίκους των πόλεων που έχουν πολλές προσδοκίες αλλά λίγη γνώση, θεωρεί ότι οι δεξιότητες ή η υπομονή αρκούν. Συμβουλεύουν τους πελάτες σχετικά με το τι φυτά θα αγοράσουν για εσωτερικό χώρο και πώς να τα φροντίζουν και στη συνέχεια τα παραδίδουν απευθείας στην πόρτα τους, σημειώνοντας αύξηση κατά 20% σε μηνιαία βάση από την έναρξη λειτουργίας τον Μάιο του 2016. Πενήντα τοις εκατό αυτών των πελατών δεν είχαν αγοράσει ποτέ φυτά πιο πριν.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή Freddie Blackett, η τάση προωθείται από τρεις αντιλήψεις: “Οι άνθρωποι απομακρύνονται συνειδητά από μια μινιμαλιστική αισθητική και με τα άλλα αντικείμενα να γίνονται όλο και περισσότερο ψηφιοποιημένα υπάρχει ένα σαφές κενό όσον αφορά την επίπλωση του σπιτιού. Τα φυτά κάνουν μικρά βήματα στην απόρριψη του μινιμαλισμού. Υπάρχει, επίσης, το θέμα της φυσικής ευεξίας, καθώς, ο αέρας στις πόλεις είναι πλέον βρώμικος, κάτι που κανένα άλλο «προϊόν» δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο αποτελεσματικά. Τρίτον, είναι η ψυχική υγεία. Βλέπω το δικό μου μπαλκόνι με τα φυτά του, ως καταφύγιο – μια πηγή ελπίδας και αισιοδοξίας, ιδιαίτερα καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειμώνα, κάτι που γνωρίζω ότι αποτελεί κοινό σημείο για τους πελάτες μας »
Πέρα από αυτό που μπορεί σήμερα να είναι μια αντίδραση στην παρατεταμένη απάθεια του normcore (που είναι η εσκεμμένα υποβαθμισμένη αντίληψη της μόδας), “σε μια περίοδο μαζικής αστικοποίησης η έννοια του καταφυγίου δεν θα εξαφανιστεί γρήγορα. Οι άνθρωποι αναζητούν, ενεργά, έναν τρόπο να απομακρυνθούν από τα τηλέφωνά τους, κρατώντας τα φυτά στην κορυφή των καθημερινών αναγκών τους”.
Το thebush_ του Rupper-Caldbeck, που ιδρύθηκε στις αρχές του 2017, είναι ένα ανερχόμενο αστέρι στον σταθερά διογκούμενο ουρανό των εγκατεστημένων στα κοινωνικά μέσα, βοτανικών θεαμάτων και δείχνει εικόνες στις οποίες αναφέρεται ως “αρχιτεκτονικά θεάματα φυτών”. Τροφή για πολύ μοντέρνα αισθητικά προφίλ, σε λογαριασμούς όπως εκείνος του βοτανικού σχεδιαστή από τη Σιγκαπούρη, Charles Loh (@mossingarden) ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως λάτρη της μητέρας-Φύσης και που αγαπάει το αληθινό μπλε ουρμπανισμό. Έχοντας ξεκινήσει το λογαριασμό πριν από τέσσερα χρόνια “για να δημιουργήσει κάποιο είδος θεραπείας, να εμπνεύσει τους ανθρώπους να σταθούν για μια στιγμή και να απολαύσουν τη φύση”, ο Loh δημοσιεύει φυτικά οπτικά στοιχεία που συνδυάζουν την μεγαλοπρέπεια και τη φινέτσα μιας φωτογραφίας Architectural Digest με τη θελκτική λεπτομέρεια των φωτογραφήσεων των φαγητών κορυφαίων πτήσεων. Τα κύρια έργα του είναι οι branded εσωτερικοί χώροι. Ο λογαριασμός @haarkon, που διευθύνεται από δύο φωτογράφους που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η India και ο Magnus, έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική αλληλουχία για την καταγραφή των “εσωτερικών βοτανικών χώρων” σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα των θερμοκηπίων. Αυτή τη στιγμή μπορεί να υπερηφανεύεται για τους 210k followers που όλο και πληθαίνουν.
Αντιλαμβανόμενοι την προοπτική, άλλοι retailers προσλαμβάνουν εντυπωσιακούς καλλιεργητές για να ενισχύσουν τις καλοκαιρινές προωθητικές τους δράσεις, όπως και η Whitney Bromberg Hawkins, ιδρυτής του ηλεκτρονικού ανθοπωλείου Flowerbx με έδρα το Λονδίνο, είναι το σημερινό αστέρι του ηλεκτρονικού εμπορίου της Bennett της βρετανικής εταιρείας μόδας L.K., η οποία συζητά τη μετάβασή της από τη μόδα στην ανθοκομία, ενώ η βρετανική μάρκα επίπλων Habitat φιλοξενεί, πλέον, μια περιήγηση στο σπίτι της Sophie Lee, της, βρετανικής προέλευσης, ιδρύτριας της εταιρείας βοτανικού σχεδιασμού geo-fleur.
Οι χώροι των brands, επίσης, εξετάζουν τις δυνατότητες. Μία από τις πιο φωτογραφημένες στο Instagram, εγκαταστάσεις από την Εβδομάδα Σχεδιασμού του Μιλάνο για το 2018 – ένα γεγονός που είναι σημαντικό τόσο για την ενίσχυση της έκθεσης των brands, όσο και για την ανάδειξη επίπλων, ήταν η γεμάτη με λουλούδια πανύψηλη βιτρίνα-αντίκα, του αρχιτεκτονικού Dimore Studio. Έφερε ίχνη της εξαιρετικής αισθητικής ακαταστασίας της αισθητικής του Βέλγου σχεδιαστή μόδας Dries Van Noten για την περίοδο άνοιξη/καλοκαίρι του 2017, όπου τα λουλούδια, ενορχηστρωμένα από την καλλιτέχνη λουλουδιών Azuma Makoto, επεκτείνονταν ποιητικά σε πυλώνες πάγου.
“Το Floral Design και ο βοτανικός σχεδιασμός γίνονται τόσο μια μορφή τέχνης όσο και μια ανάγκη σε όλη τη διαδικασία λήψης αποφάσεων”, λέει ο Roper-Caldbeck. “Δεν είναι πλέον οι τελικές πινελιές, αλλά ένα βασικό κομμάτι του δημιουργικού ταξιδιού, με τους βοτανικούς στυλίστες να είναι η κινητήρια δύναμη, με τον ίδιο τρόπο που είναι οι στυλίστες της μόδας. Οι σχεδιαστές μόδας συνεργάζονται με ειδικούς καλλιεργητές λουλουδιών για τη συγκομιδή ειδικών ποικιλιών που θα χρησιμοποιηθούν για να φανούν, προβάλλοντας τις συλλογές τους – χρησιμοποιώντας τον σχεδιασμό των φυτών κατά παραγγελία ως άλλο εργαλείο για να απεικονίσουν το δημιουργικό τους όραμα ».
Υπάρχει, φαίνεται, κάτι για όλους, κυρίως εξαιτίας του σκεπτικού ότι η καλλιέργεια της βιοφιλίας προκαλεί, εκτός των υπολοίπων, τα θετικά συναισθήματα που οδηγούν στην βελτίωση του χρόνου παραμονής, ενισχύοντας, έτσι, τις πωλήσεις. Όταν το βρετανικό πρακτορείο branding Green Room, σχεδίασε μια βρετανική “ναυαρχίδα” για την ισπανική μάρκα SEAT, συμπεριέλαβε φυτά και θορύβους βασισμένους στη φύση, χτίζοντας πάνω σε έρευνες που αποκάλυψαν ότι “η αίσθηση του να νιώθεις χαλαρός αυξάνεται κατά 56,1% στο φυσικό περιβάλλον, πράγμα που ισοδυναμεί με αύξηση κατά 1% της θετικής εμπειρίας στο κατάστημα, που μεταφράζεται σε 1,3% αύξηση των δαπανών των καταναλωτών”.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.