01 Ιαν 2025
READING

Πώς διαμορφώνεται η βιομηχανία της γυμναστικής και της άθλησης μετά την πανδημία; 

5 MIN READ

Πώς διαμορφώνεται η βιομηχανία της γυμναστικής και της άθλησης μετά την πανδημία; 

Πώς διαμορφώνεται η βιομηχανία της γυμναστικής και της άθλησης μετά την πανδημία; 
1 MIN READ
31 Δεκ 2024

Μια έρευνα που εκπονήθηκε μεταξύ 3.500 Αμερικανών πολιτών από την The New Consumer  διαπίστωσε ότι το 76% των ανθρώπων αναγκάστηκε να δουλέψει στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας—και, μάλιστα, το 66% προτιμά την τηλεργασία από την τυπική εργασία στο γραφείο.

Μεταξύ των millennials, μάλιστα , ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος: το 82% έκανε την στροφή στην τηλεργασία και το 81% αποφάνθηκε ότι θα ήθελε να συνεχίσει να εργάζεται εξ αποστάσεως.

Αυτή η εξέλιξη, πέραν των αλλαγών που επιφέρει στον εργασιακό χώρο, φέρει, επίσης, τεράστιες επιπτώσεις για το μέλλον της φυσικής κατάστασης των ανθρώπων.

Μάλιστα διαπιστώνεται ότι το 59% των Αμερικανών δεν σχεδιάζει να επιστρέψει στον χώρο του γυμναστηρίου μετά την πανδημία και έτσι, οι αναλυτές και οι εμπειρογνώμονές της βιομηχανίας της γυμναστικής και της άσκησης πιστεύουν ότι τα γυμναστήρια και τα στούντιο γυμναστικής όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα, ανήκουν, όπως όλα δείχνουν, για πάντα στο παρελθόν.

Βέβαια, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα καταστροφικό πλήγμα για μια βιομηχανία που περιλαμβάνει περισσότερους από 40.000 χώρους εκγύμνασης και φυσικής κατάστασης και απασχολεί 3 εκατομμύρια εκπαιδευτές και υπαλλήλους.

Η κρίση γεννά ευκαιρίες

Σε παγκόσμια βάση, η βιομηχανία των γυμναστηρίων και των χώρων εκγύμνασης ξεπέρασε σε έσοδα τα 96.7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, ενώ διαθέτει 184 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως που ανήκουν σε 210,000 κέντρα εκγύμνασης.

Ωστόσο, όταν ξέσπασε η πανδημία τα γυμναστήρια κρίθηκαν ιδιαίτερα επικίνδυνα για την μετάδοση του ιού και πλήγησαν, ως εκ τούτου, ανεπανόρθωτα : οι μικροί κλειστοί χώροι γεμάτοι από ανθρώπους που ανασαίνουν με γρήγορους ρυθμούς και ιδρώνουν ενώ αθλούνται, σταμάτησαν να φαίνονται ελκυστικοί στο ευρύ κοινό.

Ενδεχομένως είναι πολλοί οι άνθρωποι που δεν περίμεναν μια παγκόσμια πανδημία για να απομακρυνθούν από τα γυμναστήρια και δεδομένης αυτής της παραδοχής αρκετές startup εταιρείες είχαν ήδη στοιχηματίσει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να αναπαράγουν την εμπειρία των γυμναστηρίων στο σπίτι.

Επί παραδείγματι, η Peloton, η οποία ξεκίνησε να κυκλοφορεί στην αγορά το smart ποδήλατο γυμναστικής της το 2012, κυριάρχησε σε ό,τι αφορά την εμπειρία της γυμναστικής από το σπίτι.

Η εταιρεία βρισκόταν σε ιδανική τοποθεσία για να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα προστασίας και η επιχείρησή της κατάφερε να διπλασιαστεί το 2020 σε μέγεθος και αξία, δημιουργώντας έσοδα ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία λάνσαρε ακόμα έναν διάδρομο γυμναστικής, και τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι αγοράζει την Precor, η οποία εμπορεύεται εξοπλισμό γυμναστικής.

Η Peloton διαθέτει πλέον 3.6 εκατομμύρια χρήστες ενώ 500.000 από αυτούς απολαμβάνουν περιεχόμενο απευθείας από την εφαρμογή της εταιρείας, χωρίς να κάνουν χρήση των μηχανημάτων της.

Τα τελευταία δύο χρόνια, πολλές ακόμα νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν κάνει άλματα στη βιομηχανία αυτής της κατηγορίας λανσάροντας τον δικό τους connected εξοπλισμό γυμναστικής που διευκολύνει την γυμναστική από το σπίτι.

Ωστόσο, αυτά τα μηχανήματα δεν είναι για όλους, δεδομένου ότι είναι μεγάλα  σε μέγεθος και κοστίζουν πάνω από 2.000 δολάρια. Ως αποτέλεσμα, μερικοί προτιμούν να παρακολουθούν μαθήματα online μέσω των ποικίλων διαδικτυακών καναλιών. 

Τι γίνεται με τα παραδοσιακά γυμναστήρια;

Ο Brad Olson, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Peloton, πιστεύει ότι η στροφή προς την γυμναστική στο σπίτι μπορεί να γίνει αντιληπτή μέσα από μία αναλογία με τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η βιομηχανία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, κάποτε οι άνθρωποι έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια μέσα σε εμπορικά κέντρα, αλλά όταν ανακάλυψαν ότι θα μπορούσαν να παίζουν τα ίδια παιχνίδια στο σπίτι και να βιώσουν την ίδια εμπειρία από την άνεση του σπιτιού τους, τότε προχώρησαν αμέσως στην αγορά ενός Xbox ή ενός PS5 .Το ίδιο φαίνεται ότι θα συμβεί και με τα γυμναστήρια!

Για παράδειγμα, το Mirror, είναι ένα επιτοίχιο μηχάνημα που προβάλει και παρέχει ποικίλα είδη προπονήσεων, το οποίο αγοράστηκε από την Lululemon για 500 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο. Σήμερα, τα έσοδα της πλατφόρμας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια δολάρια. 

Είναι γεγονός ότι οι ρουτίνες γυμναστικής είναι δύσκολο να δημιουργηθούν εκ νέου και να αλλάξουν ολοκληρωτικά, αλλά παρόλα αυτά οι εκθέσεις για τις τάσεις των καταναλωτών φανερώνουν ότι η πανδημία ανάγκασε τους ανθρώπους να δημιουργήσουν νέες τάσεις και φαίνεται ότι είναι πολλοί οι άνθρωποι που ανακάλυψαν νέες λύσεις μέσα στην πανδημία, οι οποίες λειτουργήσαν αρκετά καλά και θα συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά το τέλος της κρίσης.

Γυμναστική οποτεδήποτε και οπουδήποτε

Οι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν με αυτή την εκτίμηση,  αναφέροντας ότι είναι σημαντικό να διαθέτει κανείς ποικιλία στη ρουτίνα της προπόνησής του και η πανδημία έχει εισαγάγει τους ανθρώπους σε επιλογές που δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ πριν.

Ακόμη, εκτιμάται ότι όταν τα γυμναστήρια ανοίξουν ξανά, αυτό που θα αλλάξει θα είναι ότι θα προσφέρεται απλώς μια ακόμη εμπειρία, η οποία θα προστεθεί σε έναν κόσμο ,όπου θα είναι ευκολότερο να ασκηθεί κάποιος οποτεδήποτε, οπουδήποτε και όποτε έχει τον χρόνο για αυτό. 

Οι γυμναστές ανακτούν την δύναμη τους

Ακόμη και αν τα γυμναστήρια επιστρέψουν πίσω στους κανονικούς ρυθμούς τους μετά από αυτή την κρίση, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα μέρος των μελών τους δεν θα επιστρέψει.

Επιπλέον, αρκετές αλυσίδες γυμναστηρίων της Νέας Υόρκης έχουν ήδη κηρύξει πτώχευση και έχουν απολύσει μαζικά εκατοντάδες υπαλλήλους.

Επιπρόσθετα, το 80% των κέντρων εκγύμνασης στις ΗΠΑ αποτελείται από μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα, πολλοί από τους ιδιοκτήτες έχουν ήδη σταματήσει τελείως τις δραστηριότητές τους ή βρίσκονται στα πρόθυρα του να πράξουν κατά αυτόν τον τρόπο, αν και κάτι τέτοιο θα έχει ευρείες επιπτώσεις, όχι μόνο για τα γυμναστήρια αλλά και για εκατομμύρια προπονητών, πολλοί από τους οποίους απολύθηκαν κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού.

Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς τους εκπαιδευτές και τους προπονητές έχουν ήδη εκμεταλλευτεί την πανδημία ως ευκαιρία για να δραστηριοποιηθούν μόνοι τους. 

Όταν διακόπηκαν οι συμβάσεις των γυμναστών με τα γυμναστήρια, πολλοί εκπαιδευτές άρχισαν να προσφέρουν μαθήματα μέσα από το zoom, με ένα μικρό αντίτιμο.

Τελικά, εάν τα γυμναστήρια θέλουν να έχουν μια πιθανότητα επιβίωσης στο μετα-πανδημικό τοπίο, θα πρέπει να καινοτομήσουν με ποικίλους τρόπους.

Όπως πολλοί ακόμα λιανοπωλητές και ιδιοκτήτες φυσικών καταστημάτων, έτσι και αυτοί θα πρέπει να προσφέρουν κάτι περισσότερο από απλά μαθήματα γυμναστικής, αφού οι καταναλωτές μπορούν τώρα να έχουν κάτι ανάλογο από την άνεση του σπιτιού τους. Ίσως, οι συνδυαστικές παροχές να είναι ένα ελκυστικό πακέτο που θα τραβήξει τους ανθρώπους πίσω στα κέντρα και τις αλυσίδες γυμναστηρίων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.