Κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών, όπου οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και τα επαγγελματικά πάρτι είναι σχεδόν απαγορευμένα, οι άνθρωποι επιστρέφουν συλλογικά σε μια παλιά παράδοση για να μοιραστούν τις ευχές και το ενδιαφέρον τους.
Είτε μέσα από μία αναφορά σε μια κοινή μνήμη και εμπειρία, είτε μέσα από μια τρυφερή κουβέντα— οι ευχετήριες κάρτες επιστρέφουν για να γεφυρώσουν τα συναισθηματικά κενά και χάσματα που δημιούργησαν οι περιορισμοί της πανδημίας.
Ο εγκλεισμός συνεχίζει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας για πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο και έτσι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις αγάπης κάνουν μια δυναμική επιστροφή.
Οι εκτιμήσεις είχαν προβλέψει αυξημένη ζήτηση για τον κλάδο των καρτών, κι αυτό ακριβώς συνέβη. Από τις γιγαντιαίες εταιρείες ευχετήριων καρτών που κυριαρχούν στα ράφια μέχρι τις μικρές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες, η βιομηχανία των ευχών ανθίζει.
Καθώς, οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να έχουν προσωπική επαφή και να διατηρήσουν τις συνδέσεις που συνήθιζαν να έχουν, στρέφονται σε περισσότερο δημιουργικές και χειροπιαστές εκδηλώσεις, όπως οι ευχετήριες κάρτες.
Αυτού του είδους οι κάρτες έχουν καταγράψει τριπλάσια αύξηση των πωλήσεων στο διαδίκτυο κατά την περίοδο των διακοπών. Οι καταναλωτές αγοράζουν με πάθος τις κάρτες με ευχές όπως «Μακάρι να ήμουν εκεί» καθώς και μια νέα σειρά καρτών με ευχές για τους ανθρώπους που μας βοήθησαν να περάσουμε αυτό το οδυνηρό έτος, όπως οι γιατροί, οι μεταφορείς και οι εργαζόμενοι των super market.
Επιπλέον, από τον Μάρτιο έως και τον προηγούμενο μήνα, η Etsy έχει παρατηρήσει αύξηση 74% στις αναζητήσεις για ευχετήριες κάρτες, ανάλογη αύξηση 101% στις αναζητήσεις για κάρτες διακοπών, καθώς και αύξηση 46% στις αναζητήσεις για τις πιο προσωπικές κάρτες, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι.
Η δυναμική επιστροφή του αποστολέα και του παραλήπτη
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos που διεξήχθησαν για το Shutterfly τον Οκτώβριο, το 34% των Αμερικανών σχεδιάζει να στείλει κάρτες διακοπών και το 17% στέλνει φέτος ανάλογες κάρτες για πρώτη φορά. Επιπλέον, το 23% των ανθρώπων πιστεύει ότι είναι σημαντικό να λαμβάνονται κάρτες διακοπών.
Η Colette Paperie του Cincinnati, η οποία πωλεί χονδρικά τις ευχετήριες κάρτες της σε 500 καταστήματα, ενώ παράλληλα κάνει και απευθείας πωλήσεις στους καταναλωτές, αναφέρει αύξηση των πωλήσεων κατά 300% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Ταυτόχρονα, η Culture Greetings, μια αντίστοιχη εταιρεία που ειδικεύεται στις κάρτες για τους ανθρώπους διαφορετικού χρώματος, κάνει λόγο για αύξηση των πωλήσεων κατά 1.200% από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.
Η επιχείρηση αυτή -που λειτουργεί μάλιστα με επικεφαλής μία γυναίκα- επιτρέπει στον αγοραστή να διαλέξει μια κάρτα στο διαδίκτυο, να χρησιμοποιήσει την γραμματοσειρά της επιλογής του για να γράψει ένα προσωπικό μήνυμα και στη συνέχεια να την αποστείλει απευθείας στο αγαπημένο του πρόσωπο, ώστε να αποφευχθούν οι αγορές καρτών στα φυσικά καταστήματα.
Οι ευχετήριες κάρτες είναι ταυτόχρονα ένα προσιτό αναμνηστικό δώρο αλλά και μια δυνατή έκφραση ενδιαφέροντος και αγάπης, καθώς μπορεί κάποιος να τις ξαναδιαβάσει στον ελεύθερο χρόνο του ή ακόμα και να τις αποθηκεύσει.
Επιπλέον, πέραν της χειροπιαστής εκδήλωσης συναισθημάτων, οι κάρτες υπονοούν ότι ο αποστολέας έπρεπε να πάει σε ένα κατάστημα, να δει μία τεράστια ποικιλία, να επιλέξει μία κάρτα, να γράψει ένα μήνυμα, να βρει γραμματόσημο και έναν φάκελο και να την στείλει ταχυδρομικώς με κάποια υπηρεσία. Είναι σαφές ότι η διαδικασία αυτή διαφέρει πολύ από ένα απλό μήνυμα κειμένου που στέλνεται μέσω του κινητού.
Το Card Bureau με έδρα το Σπρίνγκφιλντ της Βιρτζίνια, είδε επίσης τις πωλήσεις του στο διαδίκτυο να ανεβαίνουν κατά 2.000%, παρόλο που τα σχέδιά των καρτών κοστολογήθηκαν υψηλότερα φέτος, καθώς περιλαμβάνουν ένα είδος χαρτιού το οποίο ο παραλήπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει καλλιεργήσει λουλούδια.
Οι κάρτες τείνουν,επίσης, να έχουν πιο έντονο κωμικό χαρακτήρα φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές, καθώς ο κόσμος μάλλον είχε ανάγκη από λίγο ποιοτικό χιούμορ αυτήν την δύσκολη χρονιά.
Η αρχαιά τέχνη των ευχών
Η παράδοση της ανταλλαγής γραπτών ευχών υπολογίζεται ότι εφαρμόζονταν με κάποιον τρόπο ήδη από την αρχαία Κίνα και την Αίγυπτο. Αυτό που έχουμε σήμερα στο μυαλό μας ως ευχετήριες κάρτες έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώνα, κυρίως στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ακολουθούμενη από τις Χριστουγεννιάτικες κάρτες στα μέσα περίπου του 1800, ενώ στις αρχές του 1900 υπήρξε μια μεγάλη έκρηξη του φαινομένου που σήμερα αποκαλούμε: κάρτες ευχών.
Σήμερα, οι ευχετήριες κάρτες αποκτούν επιπλέον νόημα, καθώς δεν βασίζονται μόνο στο γραπτό κείμενο που βρίσκεται στο εσωτερικό, αλλά και στην εικόνα που συναντά κανείς στο μπροστινό μέρος, είτε πρόκειται για ένα τοπίο της φύσης, είτε για αστεία κινούμενα σχέδια, ή φωτογραφίες των ατόμων που έστειλαν την κάρτα.
Σε κάθε περίπτωση είναι ένας παραδοσιακός και ιδιαίτερος τρόπος να δείξει κάποιος το ενδιαφέρον του και λίγο πολύ το έχουμε όλοι ανάγκη τον καιρό της πανδημίας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.