Φέτος, το Facebook δημιούργησε μία από τις καλύτερες διαφημίσεις που αφορούν τις μέρες της πανδημίας: μία γεμάτη συναισθήματα μελωδία συνοδεύει τις εικόνες από τους άδειους δρόμους, τα πλάνα από τις κενές αίθουσες διδασκαλίας,τα λεωφορεία, και τα ράφια των καταστημάτων και στην συνέχεια διακρίνονται άνθρωποι με μάσκες, άνθρωποι σε νοσοκομειακά κρεβάτια, άνθρωποι με δάκρυα στα μάτια.
Αλλά οι ζοφερές αυτές εικόνες δίνουν γρήγορα τη θέση τους σε εκείνους τους ανθρώπους που συναντιούνται με την βοήθεια του διαδικτύου—,γελούν, συνομιλούν και δημοσιεύουν τις πιο ωραίες στιγμές τους, όλα αυτά χάρη στην χρήση του Facebook.
Στο τέλος εμφανίζεται το εξής tagline: «Δεν είμαστε ποτέ χαμένοι όσο μπορούμε να βρίσκουμε ο ένας τον άλλον» και στη συνέχεια εμφανίζεται ένας σύνδεσμος προς τη σελίδα υποστήριξης για τον COVID-19 της εταιρείας που απευθύνεται σε όσους χρειάζονται βοήθεια ή σε όσους μπορούν να την προσφέρουν.
Ωστόσο, αυτή τη διαφήμιση, η οποία δημιουργήθηκε από το πρακτορείο διαφημίσεων Droga5, συμβαίνει επίσης να συνυπάρχει στο ίδιο σύμπαν με ένα άλλο Facebook: αυτό που θεωρήθηκε ότι ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός και διαμεσολαβητής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης για την υγεία κατά τη διάρκεια της ίδιας πανδημίας, όπου προσπάθησε να παρουσιαστεί ως σανίδα σωτηρίας για μία ελπίδα ανθρώπινης επαφής, αυτό που επέτρεψε στους πολιτικούς να ψεύδονται με άνεση στην πλατφόρμα του και το ίδιο Facebook, του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος (Mark Zuckerberg) δήλωσε ανοιχτά ότι δεν ενδιαφέρεται να διαλευκάνει την αλήθεια, ενώ ταυτόχρονα η πλατφόρμα διαθέτει μεγαλύτερο κοινό ακόμα και από την Καθολική Εκκλησία.
Αυτό ακριβώς το χάσμα μεταξύ του τρόπου που η εταιρεία προβάλλει τον εαυτό της και του πως τελικά ορίζεται μέσα από τις πραγματικές δράσεις της-είναι ο λόγος για τον οποίο το Facebook θεωρείται το χειρότερο brand του 2020.
Μέχρι τον Ιανουάριο, η εταιρεία περνούσε ήδη μία φάση ισχυρής κρίσης σε ό,τι αφορά την δημόσια εικόνα της. Μάλιστα γράφτηκε ότι εάν το Facebook επρόκειτο να ανατρέψει την κοινή γνώμη, θα έπρεπε να βρει έναν μαγικό τρόπο να επιβεβαιώσει την υπόθεση ότι τα εργαλεία του έχουν μόνο θετική επίδραση στον κόσμο και να αντιμετωπίσει την άποψη ορισμένων νυν και πρώην εργαζομένων του ότι η εν λόγω πλατφόρμα είναι καλή μόνο εάν την συγκρίνει κανείς με τη ζάχαρη ή τη νικοτίνη!
Λίγο καιρό μετά την δολοφονία του George Floyd από τον αστυνομικό τον περασμένο Μάιο, η ευρύτερη πολιτιστική συζήτηση γύρω από τον συστημικό ρατσισμό ήταν σε πλήρη εξέλιξη και τον Ιούνιο τρεις Δημοκρατικοί γερουσιαστές κατέκριναν δημόσια την απουσία δράσης της εταιρείας σχετικά με την αποτροπή των ρατσιστικών ομάδων να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα ως εργαλείο οργάνωσης και επικοινωνίας, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις του Facebook σχετικά με το θέμα του hate speech και τον περιορισμό αυτού του φαινομένου .
Αυτό συνέπεσε με ένα διαφημιστικό μποϊκοτάζ που ονομάστηκε «Stop Hate for Profit», το οποίο ξεκίνησε από ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων με σκοπό να αναγκάσει το Facebook να σταματήσει την ελεύθερη και ανενόχλητη πορεία του hate speech και του ρατσιστικού περιεχομένου στην πλατφόρμα του, στα οποία μέχρι σήμερα δείχνει ανοχή.
Επιπλέον, εταιρείες όπως η Unilever, η Adidas, η Ford, η Lego, η North Face και η REI εντάχθηκαν στον αγώνα και διέκοψαν την συνεργασία τους με το Facebook για τον μήνα Ιούλιο.
Φυσικά, ως πρακτική δημοσίων σχέσεων, στέφθηκε από επιτυχία, αλλά δεν κατάφερε να βλάψει ιδιαίτερα τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εξάλλου, οι περισσότερες μάρκες έχουν επιστρέψει από τότε.
Τον Αύγουστο, η ομάδα υπεράσπισης Avaaz ανέφερε ότι το παραπλανητικό περιεχόμενο της πλατφόρμας που σχετίζεται με την υγεία είχε συγκεντρώσει περίπου 3, 8 δισεκατομμύρια προβολές στο Facebook κατά το παρελθόν έτος.
Η έκθεση ανέφερε, επίσης, ότι το περιεχόμενο από 10 ιστότοπους που μοιράζονται παραπλανητικές ειδήσεις για την υγεία είχε σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες προβολές στο Facebook τον Απρίλιο, από το αντίστοιχο περιεχόμενο που προέρχονταν από τις τοποθεσίες 10 κορυφαίων ιδρυμάτων υγείας, όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας .
Στη συνέχεια, ο πρώην αναλυτής δεδομένων του Facebook δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο, ένα σημείωμα 6.600 λέξεων όπου περιέγραφε την αμέτρητη συλλογή ψεύτικων λογαριασμών σε όλο τον κόσμο που είχε προσπαθήσει να κλείσει.
Στην πορεία η εταιρεία προσπάθησε να προβάλει την ενίσχυση που προσέφερε σε μικρές επιχειρήσεις που πλήγησαν από την πανδημία για να εξιλεωθεί. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν μία εταιρεία από την μία να διευκολύνει την εξάπλωση της παραπληροφόρησης που σχετίζεται με την πανδημία και από την άλλη να προβάλλεται ως σωτήρας επειδή βοήθησε τουλάχιστον μία μικρή επιχείρηση να επιβιώσει κατά την διάρκεια της πανδημίας. Μάλλον, σαφώς και είναι δυνατόν, αλλά είναι ταυτόχρονα υπερβολικά ανειλικρινές.
Τώρα που το Facebook κατηγορείται για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, η εταιρεία ξεκίνησε μια «δημοσιοσχετίστικη» επίθεση εναντίον της Apple που αφορά την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών και τις διαφημιστικές πρακτικές.
Το Facebook ξεκίνησε, συγχρόνως, έναν ιστότοπο και τοποθέτησε διαφημίσεις μεγάλου μεγέθους σε σημαντικές εφημερίδες για να δηλώσει ότι κατηγορεί ανοιχτά την Apple για λογαριασμό των μικρών επιχειρήσεων.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι πρόκειται για μια διαμάχη που δημιουργεί εν γένει την αίσθηση της απελπισίας: μια υποκριτική προσπάθεια να στρέψει η εταιρεία την κοινή γνώμη προς το μέρος της.
Το 2020, το Facebook υπήρξε μία εταιρεία με κακό όνομα και φήμη και με ένα ιδιαίτερα έντονο χάσμα μεταξύ της εικόνας που παρουσιάζει και διαφημίζει και της πραγματικότητας. Αλλά ανεξάρτητα από τις αφηγήσεις που υιοθετεί η ίδια η εταιρεία, το Facebook δείχνει να έχει χάσει τελείως τον προσανατολισμό του και δεν αναμένεται βρει σύντομα τον δρόμο του.
https://www.youtube.com/watch?v=nWwVFywBCeY
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.