Κάθε χρόνο, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν νέες και συναρπαστικές προκλήσεις, ούτως ώστε με κάποιο τρόπο να τραβήξουν την προσοχή των καταναλωτών. Ωστόσο, ο απώτερος στόχος είναι όχι μόνο να τραβήξουν την προσοχή , αλλά και να διατηρήσουν το ενδιαφέρον ζωντανό και στη συνέχεια οδηγήσουν τους δυνητικούς καταναλωτές σε αγορά.
Αυτή είναι μια σκληρή αποστολή ακόμη και για τις καλύτερες εποχές, πολύ περισσότερο για το 2020 που ήταν ένα έτος κατά το οποίο μια πανδημία, ο υφέρπων και συστηματικός ρατσισμός και οι προεδρικές εκλογές στην Αμερική έκαναν την ήδη αδύναμη υπομονή των καταναλωτών με τη διαφήμιση να εξαντληθεί περαιτέρω.
Αλλά, τα brands εξακολουθούν να αποτελούν μέρος του πολιτισμού μας και οι καλύτεροι της αγοράς είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτό το καθεστώς για να συνεισφέρουν κάτι σημαντικό στον πολιτισμό, στην ζωή μας είτε και στα δύο ή τουλάχιστον να μας κάνει να γελάμε για να ξεχνάμε προσωρινά τις δυσκολίες του 2020, ακόμα κι αν αυτό ισχύει για 30 δευτερόλεπτα τη φορά.
Παρακάτω δίνονται διαφημίσεις ή προωθητικές ενέργειες που κατάφεραν να αναγνωρίσουν και να περιηγηθούν στις δυσκολίες του τρέχοντος έτους και εξακολουθούν να κάνουν πράγματα που αξίζουν την προσοχή των καταναλωτών.
Nike / You can’t stop us
Η Nike ήταν μία από τις πρώτες μάρκες που αναγνώρισαν τη νέα πραγματικότητα της πανδημίας, όταν δημοσίευσε μια διαφήμιση που ζητούσε από τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι και να «παίξουν για τον κόσμο» (Play for the world) με κοινωνική αποστασιοποίηση και απομόνωση για να ελαχιστοποιήσουν την εξάπλωση του ιού.
Αυτή η αρχική παρότρυνση ακολουθήθηκε από μια διαφήμιση με αφήγηση του LeBron James που επικεντρώθηκε στο πνεύμα επιστροφής στον αθλητισμό, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει κάθε αίσθηση πανδημικής κόπωσης και κυνισμού μετά από μήνες χωρίς ζωντανά αθλήματα. Αυτή η πρακτική συνδύασε το πνεύμα των προηγούμενων διαφημίσεων σε ένα επικό μοντάζ με 53 αθλητές και 24 συνολικά αθλήματα.
https://www.youtube.com/watch?v=WA4dDs0T7sM
Burger King France “Homemade Whopper”
Στις 17 Μαρτίου, o Emmanuel Macron, ο Πρόεδρος της Γαλλίας επέβαλε στην χώρα εγκλεισμό δύο εβδομάδων, με τα παντοπωλεία, τα βενζινάδικα, τα φαρμακεία και τις ιατρικές εγκαταστάσεις να παραμένουν ανοιχτές, πράγμα που σήμαινε ότι πολύ λιγότεροι άνθρωποι θα έβγαιναν έξω για φαγητό, ακόμη και μόνο για το λεγόμενο fast food.
Έτσι, το Burger King αυτοσχεδίασε και δημιούργησε μια κομψή αφίσα συνταγών για το Whopper, ευθυγραμμίζοντας τα προϊόντα των παντοπωλείων με την εμφάνιση και τα προϊόντα της εταιρείας και δίνοντας στους θαμώνες την ευκαιρία να απολαύσουν ένα νόστιμο και σπιτικό burger.
KFC UK “KFC is Back!”
Ανάλογα με το Burger King, η KFC γνώριζε ότι μερικοί από τους οπαδούς της νοσταλγούσαν το τηγανισμένο κοτόπουλο και προσπαθούσαν να το κάνουν στο σπίτι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το έκαναν πάντα με επιτυχία .
Έτσι, όταν οι περιορισμοί χαλάρωσαν αρκετά ώστε να επιτρέψουν στα εστιατόρια της να ανοίξουν ευρύτερα, η διαφημιστική εταιρεία Mother London της μάρκας αποφάσισε ότι ο καλύτερος τρόπος να μιλήσει στους ανθρώπους ήταν να γιορτάσουν μερικές από αυτές τις σπιτικές προσπάθειες.
Ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να γιορτάσουν τόσο το πάθος των οπαδών για τα προϊόντα της όσο και για να τους παρακινήσει να επιστρέψουν στους χώρους εστίασης.
Bud Light “Cardboard Fan”
Αστείο, ελκυστικό, κομψό: πρόκειται για το κλασικό εμπορικό vibe των διαφημίσεων μπύρας που συμβαίνει επίσης να αναγνωρίζει δημιουργικά την περίεργη πραγματικότητα του αθλητισμού χωρίς οπαδούς.
Beats By Dre “You Love Me”
Μπορεί να μην σχετίζεται με την πανδημία, αλλά το διαφημιστικό του Beats By dre’s αντιμετωπίζει άμεσα, κομψά και προκλητικά το ζήτημα του ρατσισμού—συστημικό και υφέρποντα—συνδέοντάς το με την ποπ κουλτούρα στο σύνολο της.
Άλλωστε, από τότε που ο George Floyd δολοφονήθηκε από τον αστυνομικό, ο ρόλος του ρατσισμού σε όλα τα θεσμικά όργανα συζητήθηκε ξεχωριστά και ενεπλάκη έμμεσα και με τα υπόλοιπα προβλήματα του 2020. Αυτό το σποτ περιγράφει με σαφήνεια πώς η μουσική, η τέχνη και ο αθλητισμός αποτελούν σημαντικό μέρος αυτής της αναμέτρησης.
Patagonia “Vote The Assholes Out”
Η Patagonia έχει βρει εδώ και καιρό δημιουργικούς τρόπους για να επικοινωνήσει το μήνυμα και τον ακτιβισμό της , οι οποίοι φυσικά δεν περιλαμβάνουν την δημιουργία παραδοσιακών διαφημίσεων: από το να αποκαλέσει τον πρόεδρο ψεύτη μέχρι το να δωρίσει τα 10 εκατομμύρια δολάρια που η εταιρεία εξασφάλισε ως αποτέλεσμα της περικοπής του εταιρικού φόρου του Trump σε περιβαλλοντικές αιτίες.
Αλλά αυτή η πρωτοβουλία στα stand-up σορτς της εταιρείας έγινε viral τον Σεπτέμβριο καθώς το τυπικό στυλ του Yvon Chouinard, και η δημιουργικότητα της εταιρείας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Και τα σορτς; Ξεπουλήθηκαν.
Cadbury “This doesn’t need to end”
Εδώ, η Cadbury πήρε όλες τις χρυσές στιγμές του περασμένου έτους—τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ οικογένειας και φίλων και σχέσεις μεταξύ γειτόνων—και δημιούργησε ένα σποτ ενθαρρύνοντας αυτές τις μικρές στιγμές να συνεχιστούν και μετά την πανδημία. Στην επιφάνεια περιέχει τα συστατικά που εμφανίζονται σε πολλές από τις διαφημίσεις κλισέ της πανδημίας, όπως μία μουσική επένδυση πιάνο πάνω από πλάνα με άδειους δρόμους, αλλά τελικά καταφέρνει να βρει έναν τρόπο να φανεί ξεχωριστή.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.