Οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη υποστεί ανυπολόγιστες συνέπειες το 2020. Μερικοί, ωστόσο, έχουν πληγεί περισσότερο από άλλους. Ανάμεσα σε αυτούς είναι φυσικά και η αεροπορική βιομηχανία.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την S&P Global, η αεροπορική βιομηχανία έχει υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες ξεπερνώντας τα εστιατόρια, τα θέρετρα, τα θεματικά πάρκα και άλλες εγκαταστάσεις αναψυχής.
Άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι κρατήσεις επιβατών μειώθηκαν μεταξύ 71% και 96% παγκοσμίως κατά την εξάπλωση του Covid-19 και υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες για μια ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, ακόμα και αν τα εμβόλια ξεκινούσαν να εφαρμόζονται σήμερα κιόλας.
Λόγω της τεράστιας εμβέλειας και της εμπλοκής των αεροπορικών ταξιδιών με αμέτρητες άλλες βιομηχανίες, οι ζημιές δεν περιορίζονται μόνο στις αεροπορικές εταιρείες.
Τα επαγγελματικά ταξίδια, αλλά και τα ταξίδια αναψυχής, τα οποία αντιπροσωπεύουν την μερίδα του λέοντος των επιβατών, έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Κατ’ επέκταση, οι τουριστικοί προορισμοί ακολουθούν εξίσου άσχημη πορεία.
Αν και μπορεί να φαίνεται κυνικό ότι η βιομηχανία που καταστράφηκε περισσότερο από την εξάπλωση του Covid-19 συμβαίνει να είναι ο κύριος φορέας διασποράς του ιού, το γεγονός είναι ότι τα αποδεκατισμένα αεροπορικά ταξίδια δεν είναι προς συμφέρον κανενός.
Η βιομηχανία απασχολεί σχεδόν 90 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και το 2019 παρήγαγε έσοδα ύψους 612 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι προβλέψεις φαίνεται να δηλώνουν ότι μια ανάκαμψη στα αεροπορικά ταξίδια—υποθέτοντας ότι η ανάπτυξη εμβολίων ρέει ομαλά—δεν θα συμβεί πλήρως μέχρι το 2023.
Αλλά, φυσικά, η ανάκαμψη εξαρτάται επίσης από τις αεροπορικές εταιρείες και τα υποστηρικτικά τους δίκτυα, και βέβαια τίποτα δεν είναι εγγυημένο χωρίς την απαραίτητη κυβερνητική οικονομική στήριξη πέρα από αυτό που έχει ήδη παρασχεθεί.
Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν τα σύνορα, οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να στέλνουν τους υπαλλήλους τους σε εξωτερικά ταξίδια και οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς να μπουν ξανά σε αεροπλάνο.
Όλα αυτά είναι ανεξερεύνητα εδάφη καθώς καμία από αυτές τις μεταβλητές δεν οδηγεί με ασφάλεια σε προκαταρκτικά συμπεράσματα. Έτσι, όλα αυτά θα παραμείνουν στα βάθη της ανησυχίας και της αβεβαιότητας για το ταξιδιωτικό κοινό.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις φαίνονται τελικά έτοιμες να αποφασίσουν ότι οι τηλεδιασκέψεις και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάνουν τη δουλειά τους καλά και περιορίζουν σοβαρά τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων και των ταξιδιών.
Σύμφωνα, μάλιστα, με μια έκθεση στην Wall Street Journal τα επαγγελματικά ταξίδια θα μπορούσαν να μειωθούν μόνιμα στο 36 % για αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα στελέχη εταιριών που αντιπροτείνουν την φυσική επαφή ως το μοναδικό μέσο εξακρίβωσης της στάσης του ανθρώπου με τον οποίον επικοινωνούν, καθώς η τηλεδιάσκεψη εμποδίζει την περισσότερο φιλική προσέγγιση.
Εγχειρίδιο Επιβίωσης
Η ταξιδιωτική βιομηχανία μπορεί προς το παρόν να υιοθετήσει μόνο μια στάση αναμονής και να χειριστεί την κατάσταση με λογική και ψυχραιμία.
Πιο αναλυτικά, οι αεροπορικές εταιρείες ήταν σε θέση να αντέξουν τους πρώτους μήνες σε μεγάλο βαθμό χάρη στα δισεκατομμύρια δολάρια επιχορηγήσεων και δανείων που δόθηκαν από την κυβέρνηση στην Αμερική αλλά και με αντίστοιχο τρόπο σε όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, για να ενισχύσουν περαιτέρω τις προοπτικές τους, οι αεροπορικές εταιρείες ανέπτυξαν μια ποικιλία πρόσθετων τακτικών, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης ή απόλυσης εργαζομένων και της στάθμευσης—προσωρινά ή μόνιμα—παλαιότερων ή ανεπαρκώς χρησιμοποιούμενων αεροσκαφών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό επιτάχυνε τη συνταξιοδότηση ορισμένων μοντέλων που βρίσκονταν αναμφισβήτητα πίσω από την εποχή. Παράλληλα, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν επίσης ενοποιήσει δρομολόγια και έχουν εξαλείψει χιλιάδες πτήσεις.
Εντούτοις, ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για τους οποίους τα αεροπλάνα συνέχισαν να πετούν αποδείχθηκε ταυτοχρόνως μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης: τα φορτία και οι μεταφορές.
Αν και ο κλάδος των αεροπορικών μεταφορών, από τις μεγάλες εταιρείες μεταφορών, όπως η UPS, η FedEx και η Amazon, έχουν τους δικούς τους στόλους αεροσκαφών που τροφοδοτούν συνεχώς τον κόσμο, τα αεροσκάφη που μεταφέρουν επιβάτες κάλυπταν παραδοσιακά τα κενά φορτώνοντας τα εμπορευματοκιβώτια στην αποθήκευση της αεροσκάφους.
Αυτή η ικανότητα δέχτηκε ένα ισχυρό χτύπημα, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες έκοψαν τις διαδρομές τους. Μάλιστα, πολλοί έχουν αρχίσει να πετούν πτήσεις μόνο για φορτία για να διατηρήσουν τις ταμειακές ροές, τα πληρώματα και το προσωπικό απασχολημένο.
Αν και τα αεροσκάφη διατηρούν τα καθίσματα των επιβατών τους, η αποθήκευση της κοιλιάς του αεροσκάφους είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε αυτά τα φορτία, αντί για ένα μείγμα φορτίου και αποσκευών ταξιδιωτών.
Σχεδόν όλες οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν ακολουθήσει παρόμοιες στρατηγικές, υπογραμμίζοντας την οικονομική ανάσα που παρέχουν οι υπηρεσίες μεταφοράς για αυτήν την ζώνη της βιομηχανίας.
Ταυτόχρονα, οι αεροπορικές εταιρείες στρατεύθηκαν επίσης για να βοηθήσουν στη διανομή των εμβολίων Covid. Ακριβώς, επειδή τα εμβόλια απαιτούν συνθήκες ψύξης, οι αερομεταφορείς έπρεπε να αναπτύξουν διαδικασίες για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια τόσο του φορτίου όσο και του πληρώματος.
Τα περισσότερα από τα εμβόλια θα διατηρηθούν κατεψυγμένα με ξηρό πάγο, ο οποίος, ωστόσο, χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνος αφού απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα καθώς εξατμίζεται, οπότε ο επαρκής εξαερισμός είναι απαραίτητος.
Σύμφωνα με την United, ένα μόνο Boeing 777-200 μπορεί να μεταφέρει ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου.Μάλιστα, είναι πιθανό στο μέλλον, η ενισχυμένη πλέον δυνατότητα μεταφοράς φορτίων από τα αεροσκάφη να συνδυαστεί με την μεταφορά των επιβατών σε καλύτερη βάση.
Η επιστροφή
Αλλά ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, οι πτήσεις μόνο για φορτία δεν θα είναι τόσο κερδοφόρες μακροπρόθεσμα, όσο υπήρξε η σωστή πλήρωση των καθισμάτων.
Παράλληλα, υπάρχει η αντίληψη ότι οι επιβάτες πρέπει να περιμένουν ότι οι προφυλάξεις υγείας που έχουν θέσει οι αεροπορικές εταιρείες θα συνεχίσουν.
Αυτές περιλαμβάνουν την χρήση μάσκας, την απολύμανση επιφανειών, τις ηλεκτροστατικές ή υπεριώδεις απολυμάνσεις που σκοτώνουν ιούς και το μπλοκάρισμα των μεσαίων καθισμάτων, ακόμη και αν το τελευταίο μπορεί να μην είναι απολύτως απαραίτητο.
Άλλωστε, όπως αποδεικνύει η πανδημία για την ικανοποίηση των καταναλωτών πλέον δεν αρκεί μόνο η εμπεριστατωμένη εφαρμογή κανόνων, αλλά κρίνεται κρίσιμη και η υπερκέραση των εμποδίων που τίθενται από την ανθρώπινη αντίληψη και προκατάληψη και οι εταιρείες θα πρέπει να μεριμνήσουν και για τα δύο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.