Η χριστουγεννιάτικη περίοδος αγορών είναι σε εξέλιξη, με τους περισσότερους παίκτες της αγοράς να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην άνθηση των πωλήσεων χάρη στις εορταστικές αγορές και δαπάνες.
Ωστόσο, η είδηση ότι πολλοί αγοραστές ολοκλήρωσαν ήδη τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου έχει δημιουργήσει ανησυχίες στον χώρο του εμπορίου.
Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνες οι καταναλωτές φέτος έχουν την πρόθεση να ξοδεύσουν λιγότερα. Στις σχετικές έρευνες για τα εορταστικά μοτίβα των αγορών συμμετείχαν καταναλωτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Δανία.
Από τους ερωτηθέντες, το 38% ξοδεύει φέτος λιγότερα από τα προηγούμενα χρόνια.
Προσεκτικές και προμελετημένες αγορές
Όπως ήταν αναμενόμενο, η κύρια αιτία στην οποία αποδόθηκε η μείωση των εορταστικών δαπανών ήταν η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος που είχε προηγηθεί. Το 24% των ερωτηθέντων παρουσίασε το παραπάνω ως τον κύριο λόγο για τις μειωμένες χριστουγεννιάτικες αγορές.
Τα μειωμένα έσοδα συνδυάστηκαν με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω του COVID-19 (που παρουσιάστηκε ως αιτία λιγότερων αγορών από το 22% των ερωτηθέντων) και την αδυναμία αγορών από τα φυσικά καταστήματα, οδηγώντας φυσικά σε περιορισμένες -συνολικά- αγορές.
Το ένα πέμπτο των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα αποφάνθηκε επίσης ότι θα προβεί στην αγορά λιγότερων δώρων επειδή θα έρθει σε επαφή με λιγότερα μέλη της οικογένειας.
Η μείωση των δαπανών για δώρα αντανακλάται επίσης στις βασικές αγορές που οι ερωτηθέντες σχεδίαζαν να κάνουν.
Σχεδόν οι μισοί (48%) από αυτούς σκοπεύουν να επενδύσουν σε αγορές που καλύπτουν περισσότερο βασικές ανάγκες όπως τα ρούχα, την προσωπική φροντίδα και τις ηλεκτρικές συσκευές.
Αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες
Πέρα από την μειωμένη αγοραστική δυνατότητα, η έρευνα επικεντρώνεται επιπλέον στον τρόπο με τον οποίο προσαρμόστηκαν ή σε κάποιες περιπτώσεις άλλαξαν τα μοτίβα των αγορών σε ό, τι αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο. Το τελευταίο σημείωσε το τρέχον έτος εξαιρετικά επίπεδα ανθεκτικότητας, καινοτομίας και προσαρμοστικότητας.
Σημαντικό ποσοστό των ψηφιακών καταστημάτων έλαβε σκόπιμα μέτρα για να ενισχύσει τις online προσφορές τους και ένας στους πέντε εισήγαγε νέες εικονικές εμπειρίες αγορών.
Δεδομένου ότι το 48% των ερωτηθέντων προχώρησαν σε περισσότερες ηλεκτρονικές αγορές αυτή την εορταστική περίοδο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά, αυτή ήταν μια σοφή κίνηση από την μεριά των εμπόρων.
Η επένδυση στο ηλεκτρονικό εμπόριο δεν εξασφάλισε μόνο την επιβίωση στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας, αλλά και την ευδοκίμηση της εκάστοτε εταιρείας και μετά την πανδημία. Είναι σαφές ότι οι ηλεκτρονικές αγορές είναι μια τάση που συνεχίζει να παρουσιάζει ανοδική πορεία.
Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία των ερευνών φανερώνουν ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων καταναλωτών (26%) δεν είχε ψωνίσει ποτέ στο διαδίκτυο πριν από την πανδημία, το 45% είναι πλέον πιο άνετα με αυτή τη μορφή αγορών και το 48% υποστηρίζει ότι θα κάνει πιο συχνά ηλεκτρονικές αγορές στο μέλλον.
Τα φυσικά καταστήματα δεν θα εκλείψουν
Μπορεί τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας να φέρονται ως κακοί οιωνοί για τα φυσικά καταστήματα, αλλά υπάρχουν ακόμα ενδείξεις που φανερώνουν ότι οι καταναλωτές νοσταλγούν τα ψώνια με φυσική παρουσία.
Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των καταναλωτών θα ήθελαν να επιστρέψουν στις προηγούμενες συνήθειες αγορών τους μόλις τελειώσει η πανδημία, με το 59% να δηλώνει ότι αναπολούν τα ψώνια στα καταστήματα.
Ακόμα, 24% των καταναλωτών αναφέρει ότι πραγματοποίησε περισσότερες αγορές από τοπικά καταστήματα φέτος από ότι άλλες χρονιές.
Η φετινή χρονιά έθεσε εμπόδια και προκλήσεις στα φυσικά καταστήματα. Τα τελευταία, ωστόσο, έχουν ιδιαίτερη θέση στις καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών και δεν πρόκειται να εκλείψουν, εφόσον επιδείξουν την απαραίτητη προσαρμοστικότητα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.