20 Σεπ 2024
READING

Διάσταση μεταξύ στελεχών και καταναλωτών για το ηλεκτρονικό εμπόριο

3 MIN READ

Διάσταση μεταξύ στελεχών και καταναλωτών για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Διάσταση μεταξύ στελεχών και καταναλωτών για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Η πανδημία έχει προωθήσει γρήγορα την αλλαγή στις καταναλωτικές συμπεριφορές και οι καταναλωτές προτιμούν να ψωνίζουν στο διαδίκτυο και αυτό μπορεί να μην αλλάξει ποτέ.

Σε έρευνα του WWD αποτυπώθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα ότι ενώ το 59% των καταναλωτών που ρωτήθηκαν λένε ότι προτιμούν να ψωνίζουν στο διαδίκτυο αυτήν την περίοδο μόνο το 35% των ανώτερων στελεχών σε εταιρείες λιανικής πίστευαν ότι οι καταναλωτές προτιμούν να ψωνίζουν με αυτόν τον τρόπο.

Επιπλέον, ενώ μόνο το 41% των καταναλωτών είπε ότι προτιμούν να ψωνίζουν σε ένα φυσικό κατάστημα, ένα υψηλό 59% των στελεχών λιανικής προέβλεπε ότι οι καταναλωτές θα κατευθύνονταν στα καταστήματα αυτήν την περίοδο των διακοπών.

Όσον αφορά τις κατηγορίες που αγοράζουν οι καταναλωτές αυτήν την περίοδο των Χριστουγεννιάτικωνν διακοπών, για άλλη μια φορά τα στελέχη των εταιρείων λιανικού εμπορίου είχαν εντελώς διαφορετικές εκτιμήσεις απο τους καταναλωτές.

Όλα ή σχεδόν όλα τα στελέχη πιστεύουν ότι οι καταναλωτές σχεδιάζουν να αγοράσουν ομορφιά (100%), διακόσμηση σπιτιού (97%), βελτίωση σπιτιού (95%) και πολυτέλεια (97 % αυτήν την περίοδο των διακοπών.

Εν τω μεταξύ, το 29% των καταναλωτών δήλωσε ότι δεν σκοπεύουν να αγοράσουν προϊόντα ομορφιάς, το 28% δεν σχεδιάζουν να αγοράσουν διακόσμηση σπιτιού, το 33% δεν σκοπεύουν να αγοράσουν είδη βελτίωσης σπιτιού και το 39% δεν σκοπεύουν να αγοράσουν προιόντα πολυτελείας αυτή την περίοδο των διακοπών.

Όταν εξετάζεται πού οι καταναλωτές αγοράζουν τα προϊόντα που αγοράζουν, βλέπουμε επίσης μια σημαντική απόκλιση στα είδη ένδυσης και υποδημάτων όσον αφορά τις προτιμήσεις αγορών στο διαδίκτυο.

Μόνο το 16% των ανώτερων στελεχών πιστεύουν ότι οι καταναλωτές αγοράζουν ενδύματα αποκλειστικά στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με δύο φορές περισσότερους από τους καταναλωτές (31%) που λένε ότι σκοπεύουν.

Στην κατηγορία υποδημάτων, μόνο το 11% των στελεχών πιστεύει ότι οι καταναλωτές σχεδιάζουν να αγοράσουν υποδήματα μόνο στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με δύο φορές περισσότερους καταναλωτές (25%).

Δεν είναι σίγουρο πώς συμβαίνει αυτή η απόκλιση. Ο καταναλωτής έχει αλλάξει για πάντα και φαίνεται να μην είναι σίγουρο ότι ο κλάδος της λιανικής κατανοεί πόσο έχει αλλάξει. Τα στελέχη παραμένουν στην ιδέα ότι οι καταναλωτές προτιμούν πραγματικά να ψωνίζουν στο κατάστημα.

Το γεγονός είναι ότι ακόμη και με ένα εμβόλιο στον ορίζοντα, οι καταναλωτές έχουν σαφώς νιώσει άνετα με την ευκολία και την απλότητα των διαδικτυακών αγορών για τα περισσότερα πράγματα και πιθανότατα δεν θα επιστρέψουν στο κατάστημα μόνο και μόνο επειδή θεωρείται ασφαλές ξανά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πελάτες δεν θέλουν μια εμπειρία στο κατάστημα. Απλώς σημαίνει ότι μπορούν πραγματικά να προτιμούν μια διαδικτυακή εμπειρία για ορισμένα πράγματα έναντι άλλων.

Αν το σκεφτείτε, ακόμη και το Amazon αγωνίζεται να κατανοήσει τις αποφάσεις των καταναλωτών και δεδομένης αυτής της πραγματικότητας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Amazon άρχισε να πληρώνει για τις αποδείξεις προϊόντων που αγοράστηκαν εκτός της πλατφόρμας του Amazon.

Όλη η συμπεριφορά του καταναλωτή έχει αλλάξει. Τώρα και το Amazon αναγκάζεται να προσπαθήσει να συλλέξει δεδομένα από έξω για να κατανοήσει τον μηχανισμό αποφάσεων των καταναλωτών.

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά των πελατών έχουν επιταχύνει τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο και το omnichannel συνεχίζει να αυξάνεται.Υπάρχει η πεποίθηση ότι το μεγαλύτερο μέρος της αλλαγής της συμπεριφοράς θα παραμείνει πέρα ​​από την πανδημία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.