21 Δεκ 2024
READING

Γαλλία | ψηφιακός φόρος στους τεχνολογικούς κολοσσούς

2 MIN READ

Γαλλία | ψηφιακός φόρος στους τεχνολογικούς κολοσσούς

Γαλλία | ψηφιακός φόρος στους τεχνολογικούς κολοσσούς

Τελικά ο φόρος στους  τεχνολογικούς κολοσσούς θα επιβληθεί το 2020 παρά τις απειλές για αντίποινα από τις ΗΠΑ σε γαλλικά προϊόντα ύψους 1,3 δισεκ. δολαρίων, όπως τσάντες χειρός και καλλυντικά.

Ο λόγος που η Γαλλία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη προωθούν αυτό το εθνικό και δυνάμει πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο μέτρο απέναντι στις αμερικανικές ψηφιακές πολυεθνικές οφείλεται στα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν από τις ευρωπαϊκές αγορές, εκμεταλλευόμενες το διεθνές ελαστικό καθεστώς φορολόγησης του περασμένου αιώνα, που τους επιτρέπει να φορολογούνται μόνο στη χώρα που δηλώνουν την επιχειρησιακή έδρα τους -και εκεί με χαμηλότατο φορολογικό συντελεστή- αντί για το σύνολο της εμπορευματικής τους δραστηριότητας

Επιχειρήσεις που υπόκεινται σε αυτό τον φόρο έχουν λάβει ειδοποίηση φορολόγησης για την καταβολή των προκαταβολών του 2020 και το Facebook όπως και το Amazon συμπεριλαμβάνονται στις εταιρίες που ειδοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Με τον τρόπο αυτό, η Γαλλία εκτίθεται σε αμερικανικές κυρώσεις, την ώρα που η χώρα είναι σε διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον νέο πρόεδρο Τζον Μπάιντεν από τον Ντόναλντ Τραμπ, που είχε ήδη αυξήσει στο 25% τους τελωνειακούς δασμούς για τα γαλλικά κρασιά στο πλαίσιο της διαμάχης για την κρατική βοήθεια στην Airbus και την Boeing.

Το γαλλικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Ιούλιο του 2019 την επιβολή φόρου 3% στον κύκλο εργασιών των μεγάλων εταιριών του Διαδικτύου, γεγονός που κατέστησε τη Γαλλία πρωτοπόρο στη φορολόγηση των “Gafa” (ακρώνυμο από τις επωνυμίες των εταιριών Google, Amazon, Facebook και Apple) και άλλων πολυεθνικών που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή.

Αυτός απέφερε 350 εκατ. ευρώ το 2019. Η Ουάσινγκτον, που θεωρεί ότι ο φόρος αυτός κάνει διακρίσεις σε βάρος των αμερικανικών επιχειρήσεων, ανταπάντησε απειλώντας να επιβάλει δασμούς 100% σε ορισμένα γαλλικά προϊόντα, όπως τα τυριά, τα προϊόντα ομορφιάς και τις τσάντες χειρός.

Ωστόσο τον Ιανουάριο, οι δύο σύμμαχοι κατέληξαν σε ανακωχή προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ να καταλήξουν στη θέσπιση ενός παγκόσμιου φόρου για τις πολυεθνικές εταιρίες: το Παρίσι «πάγωσε» την επιβολή του φόρου και η Ουάσινγκτον απείχε από τις κυρώσεις.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, ωστόσο, κατέληξαν σε αποτυχία τον Οκτώβριο, ακυρώνοντας την ανακωχή.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.