Το παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο κυριαρχείται από έξι μόνο εταιρείες που ελέγχουν σχεδόν το 60% των παγκόσμιων ψηφιακών πωλήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ένα επιβλητικό 58% των παγκόσμιων διαδικτυακών πωλήσεων, που ανήλθαν σε 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, πραγματοποιήθηκαν από έξι κορυφαίες εταιρείες, τέσσερις από τις οποίες ήταν Κινέζικες.
Το Amazon, μακράν ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής ηλεκτρονικού εμπορίου εκτός της Κίνας, αντιπροσωπεύει το 13% των παγκόσμιων διαδικτυακών πωλήσεων, ενώ ο πλησιέστερος δυτικός ανταγωνιστής Ebay έχει μόλις το 3%.
Το υπόλοιπο 42% αποτελείται από τέσσερις κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, σύμφωνα με νέα έκθεση της Activate Consulting.
Οι Taoboa και Tmall, και οι δύο μέρος του Ομίλου Alibaba, αντιπροσώπευαν το 15 % και το 14 % αντίστοιχα, ενώ το JD.com και το Pinduoduo αντιπροσώπευαν το 9% και το 4%.
Το υπόλοιπο 5% των παγκόσμιων διαδικτυακών πωλήσεων πραγματοποιούνται από έναν μικρό όμιλο εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Walmart, Apple, VIP.com, Rakuten, Shopee και Sunning.com.
Χιλιάδες λιανοπωλητές και μάρκες αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 37%. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κυριαρχία της Κίνας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι διαδικτυακές λιανικές πωλήσεις στη χώρα είναι πολύ πιο εμφανείς από ό, τι αλλού στον κόσμο.
Η πλειονότητα των κινεζικών πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου πραγματοποιείται επίσης μέσω αγορών που επιτρέπουν συναλλαγές συνδέοντας αγοραστές και πωλητές, και όχι εταιρείες που πωλούν απευθείας σε καταναλωτές.
Η Activate Consulting αναμένει ότι το διαδίκτυο θα πάρει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών λιανικών πωλήσεων φέτος χάρη στην πανδημία, που αυξάνεται στο 18% το 2020 και στο 23% έως το 2024.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.