20 Σεπ 2024
READING

Τι είναι πιο σημαντικό στις αλυσίδες εφοδιασμού?

3 MIN READ

Τι είναι πιο σημαντικό στις αλυσίδες εφοδιασμού?

Τι είναι πιο σημαντικό στις αλυσίδες εφοδιασμού?

Οι έμποροι λιανικής πώλησης όλων των σχημάτων και μεγεθών έχουν από καιρό εμμονή με τις διαδικασίες των τελευταίων μιλίων-last mile όπως αποκαλείται- των αλυσίδων εφοδιασμού τους και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι «καινοτόμες τεχνολογίες» όπως της Google ή τα αυτόνομα bots παράδοσης last mile συχνά κλέβουν τους εντυπωσιακούς τίτλους των πρώτων σελίδων.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όσο πρωτοποριακές είναι αυτές οι εξελίξεις, αυτές οι τεχνολογίες εκπληρώνουν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού ταξιδιού των προϊόντων προς τους καταναλωτές.

Από το «κλικ-για-αποστολή», το “πρώτο μίλι” αντιπροσωπεύει το ταξίδι από το σημείο στο οποίο ο καταναλωτής υποβάλλει μια παραγγελία, μέχρι τη στιγμή της παραλαβής, της συσκευασίας και της αποστολής του, συμπεριλαμβανομένων όλων των πτυχών της διαδικασίας αλυσίδας εφοδιασμού που στο μεταξύ κάνει αυτή την διαδικασία να είναι δυνατή.

Είναι εδώ στο “πρώτο μίλι”, όχι στο last mile, όπου οι μάρκες εξελίσσονται για να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες συμπεριφορές των πελατών τους.

Μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα αποθέματα για να αυξήσουν την κερδοφορία και να διασφαλίσουν την ευημερία των εργαζομένων και των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν με απλό τρόπο και η προσαρμογή και η εξέλιξη χρειάζονται συχνά μήνες ή και χρόνια για να επηρεάσουν την αλλαγή.

Οι κύκλοι ανάπτυξης της εφοδιαστικής αλυσίδας απαιτούν μήνες και μερικές φορές χρόνια για διορθώσεις και αλλαγές. Τους τελευταίους πέντε μήνες έχει εντοπιστεί μια τεράστια επιτάχυνση σε αυτούς τους χρόνους καθυστέρησης και το παλιό ρητό ότι η «κρίση οδηγεί στην καινοτομία» έχει σίγουρα παίξει ρόλο, με πολλές καθιερωμένες μάρκες να υιοθετούν μια «νοοτροπία start up» και να γίνονται πολύ πιο ευέλικτες στις αποφάσεις και στις προσεγγίσεις που έχουν αναπτύξει.

Ενώ τους τελευταίους έξι μήνες παρατηρήθηκαν πολλές προκλήσεις για τους λιανοπωλητές, δύο τομείς βασικής σημασίας ξεχωρίζουν, και οι δύο βασίζονται στο “πρώτο μίλι” του ταξιδιού της αλυσίδας εφοδιασμού: λειτουργίες αποθήκης και απογραφή.

Πρώτον, η αποθήκη. Η κατανόηση των ανθρώπων και της κίνησης των προϊόντων υπήρξε παραδοσιακά ο πρωταρχικός δείκτης της απόδοσης της αποθήκης και της αποδοτικότητας των υπαλλήλων, αλλά στον κοινωνικά απομακρυσμένο κόσμο της αποθήκευσης πρέπει να βασιστείτε περισσότερο στην τεχνολογία σας για να διατηρήσετε την αποτελεσματικότητα ολόκληρης της διαδικασίας για αποστολή.

Δεύτερον, απογραφή. Η ταχύτητα και η εξυπηρέτηση είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι από όπου ξεκινάει πραγματικά η υπόσχεση μάρκας-καταναλωτή.

Ουσιαστικά, είναι μια απλή ιδέα – αν το έχετε, θα πρέπει να μπορείτε να το πουλήσετε, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται στην αλυσίδα εφοδιασμού σας. Ωστόσο, στην πράξη, αυτό είναι πολύ πιο περίπλοκο να επιτευχθεί.

Η ανοιχτή αρχιτεκτονική IT, συμπεριλαμβανομένων cloud και microservices, καθώς και οι εξελίξεις σε AI και ML σημαίνουν ότι εσείς μπορείτε να καταναλώσετε περισσότερα δεδομένα ζήτησης, πέρα ​​από τις ιστορικές τάσεις για να προβλέψετε τις απαιτήσεις σε αλυσίδες εφοδιασμού λιανικής.

Ενώ ο Coronavirus δεν θα είναι μαζί μας για πάντα, ο αντίκτυπός του θα έχει σίγουρα σημαντική και διαρκή επίδραση στη συμπεριφορά των καταναλωτών που θα φιλτράρει τις επιχειρηματικές διαδικασίες.

Η πανδημία υπήρξε αναμφίβολα καταλύτης για αλλαγή σε επίπεδο λιανικής, επιχειρήσεων και κοινωνίας, ωστόσο είμαστε από τη φύση μας κοινωνικά πλάσματα και οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν πάντα τα καταστήματα με κάποιους περιορισμούς στην χωρητικότητα.

Με τους καταναλωτές να τείνουν να “συγχωρούν” τις μάρκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τώρα είναι η ώρα να τολμήσουμε και να δοκιμάσουμε νέες καινοτομίες προσέγγισης.

Ωστόσο, αξίζει να θυμηθούμε ότι οι «καινοτόμες» μέθοδοι παράδοσης και η τεχνολογία  δεν υποκαθιστούν τις αποθήκες και τα κέντρα διανομής – είναι τελικά το “πρώτο μίλι” που θα κάνει ή θα σπάσει την υπόσχεσης της μάρκας προς τους πελάτες, όχι στο τελευταίο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.