Ο μεγαλύτερος πωλητής ηλεκτρονικού εμπορίου της Ευρώπης Zalando ξεκίνησε την πώληση second hand ρούχων σε μια προσπάθεια να ηγηθεί στην κατακερματισμένη αγορά μεταπώλησης της ηπείρου.
Τα ελαφρώς χρησιμοποιημένα ρούχα που έχουν συλλεχθεί, επιμεληθεί, έχει διασφαλιστεί η ποιότητα τους και φωτογραφηθεί από την διαδικτυακή πλατφόρμα πωλούνται τώρα στη Γερμανία και την Ισπανία και ξεκινούν σε τέσσερις ακόμη χώρες τον επόμενο μήνα.
Είναι η δεύτερη μεγάλη ευρωπαϊκή μάρκα που ξεκίνησε μια διαδικτυακή πλατφόρμα μεταπώλησης αυτόν τον μήνα, μετά την H&M με την μάρκα της Cos.
Ενώ η second hand μόδα είναι δημοφιλής στην Ευρώπη η αγορά κυριαρχείται από ένα τεράστιο δίκτυο ανεξάρτητων αλλά μικρών καταστημάτων vintage ρούχων.
Οι πελάτες περιμένουν την ίδια εμπειρία είτε αγοράζοντας νέα είτε χρησιμοποιημένα ρούχα. και η Zalando μπορεί πραγματικά να φέρει τα μεταχειρισμένα ρούχα στους τυπικούς καταναλωτές.
Ο έμπορος λιανικής με έδρα το Βερολίνο στοιχηματίζει στην προσφορά πολλαπλών εμπορικών μαρκών και θέλει να προσεγγίσει πελάτες που να είναι προσεκτικοί όσον αφορά την ποιότητα των ρούχων στις αγορές τους.
Η κίνηση προσφέρει επίσης νέες γραμμές εσόδων με την αγορά μεταπώλησης που προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί σε πέντε χρόνια σε 51 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023, σύμφωνα με την GlobalData.
Παρόμοιες επιχειρήσεις, όπως το The RealReal και το Thredup στις ΗΠΑ, έχουν κερδίσει μερίδιο στην αγορά. Όμως στο διαδίκτυο, η διαδικασία της επιμέλειας μεταχειρισμένων ρούχων είναι μια δαπανηρή επιχείρηση.
Το RealReal δεν έχει ακόμη κέρδη λόγω του υψηλού κόστους της διαδικασίας αυτής και της επένδυσης σε marketing που πρέπει να κάνει.
Μια διαδικτυακή πλατφόρμα πολλαπλών μαρκών έχει μεγαλύτερο νόημα από πλευράς κόστους και είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερη απήχηση στους καταναλωτές αλλά το εγχείρημα αυτό εξακολουθεί να είναι δύσκολο για τον πωλητή που επιθυμεί να συμμετάσχει.
Το κόστος των εμπορευμάτων και της δημοσίευσης των προιόντων στο διαδίκτυο είναι συνήθως κλιμακωμένο, διότι αν έχω 50.000 τεμάχια ενός συγκεκριμένου τύπου jean, τότε το κόστος της φωτογράφησης και της ανάρτησής του στο διαδίκτυο κατανέμεται σε αυτά τα 50.000 τεμάχια, ενώ αν πουλάτε μεταχειρισμένα έχετε ένα ή δυο αντικείμενα.
Πριν από αυτή την απόφαση η Zalando πειραματίστηκε με καταστήματα λιανικής offline για δύο χρόνια.
Η εταιρεία άνοιξε ένα κατάστημα μεταπώλησης στο Βερολίνο το περασμένο φθινόπωρο και έχει συλλέξει και πουλήσει γυναικεία ενδύματα μέσω μιας ξεχωριστής εφαρμογής που ονομάζεται Zalando Wardrobe από το 2018.
Αλλά τώρα οι επιλογές έχουν γίνει προσεκτικά για να προσελκύσουν την ισχυρή πελατειακή βάση των 34 εκατομμυρίων επισκεπτών του Zalando και πλέον 20.000 προιόντα είναι προς πώληση στον ιστότοπο.
Αρχικά, η εταιρεία σχεδιάζει να συλλέξει αποθέματα απευθείας από τη βάση των καταναλωτών της. Οι πελάτες θα μπορούν να πουλήσουν 20 προιόντα ταυτόχρονα στο Zalando, λαμβάνοντας πίστωση στον ιστότοπο ή κάνοντας μια δωρεά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς σε αντάλλαγμα για τη συνεισφορά τους.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.