25 Νοέ 2024
READING

Η άνοδος και η πτώση του Pret a Manger

3 MIN READ

Η άνοδος και η πτώση του Pret a Manger

Η άνοδος και η πτώση του Pret a Manger

Η πανδημία ανάγκασε τους ανθρώπους στο Λονδίνο να ξεχάσουν μια παλιά και αγαπημένη συνήθεια – την επίσκεψη στο Pret a Manger.

Όπως πολλές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, το Pret a Manger μπήκε σε περιπέτειες το 2020. Στα τελευταία της αποτελέσματα, η εταιρεία ανέφερε κύκλο εργασιών ύψους 710 εκατομμυρίων λιρών το 2018.

Τον περασμένο μήνα, το Pret ανακοίνωσε 2.890 απολύσεις και κλείσιμο 28 καταστημάτων και μια δεκαετία ανάπτυξης έχει εξαφανιστεί από την εταιρεία σε εβδομάδες.

Η επισκεψιμότητα στις τοποθεσίες του στο Λονδίνο παραμένει η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ και οι πωλήσεις παραμένουν 60% χαμηλότερες από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Η μεγάλη “αυτοκρατορία” του Pret καταρρέει.

Το Pret ιδρύθηκε το 1986 στην 75Β Victoria Street στο Λονδίνο και υποτίθεται ότι οι ιδρυτές Julian Metcalfe και Sinclair Beecham, οι οποίοι αγόρασαν την μάρκα δεν μπορούσαν να βρουν πουθενά «καλό σάντουιτς».

Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ανοίξει το Pret ένα δεύτερο κατάστημα. Μέχρι το 1998, υπήρχαν περισσότεροι από 50.

Το Pret εξυπηρετούσε 20 εκατομμύρια πελάτες ετησίως, οι οποίοι έτρωγαν 14 εκατομμύρια σάντουιτς και έπιναν δέκα εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ.

Το 2017 πουλούσε 1,4 εκατομμύρια καφέδες την ημέρα και πριν από την πανδημία, το Pret είχε πάνω από 400 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, 300 από τα οποία ήταν στο Λονδίνο.

Όπως μαρτυρούν αυτοί οι αριθμοί, παρά τις μικρές επεκτάσεις στη Σαγκάη, το Ντουμπάι, τη Σιγκαπούρη, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, το Pret παρέμεινε στενά συνδεδεμένο με το Λονδίνο.

Η πανταχού παρουσία του δεν επεκτείνεται το ιδιο στην υπόλοιπη Αγγλία – επισκιάζεται από τα Starbucks (με περίπου 1.000 καταστήματα) McDonald’s (1.300) Costa (2.400).

Το Pret συνδυάζει συσκευασμένα σάντουιτς – μία από τις πιο επιτυχημένες εξαγωγές της Βρετανίας – με έναν από τους σύγχρονους εθισμούς μας τον καφέ.

Η αλυσίδα προσπαθεί να εξυπηρετήσει κάθε πελάτη εντός 60 δευτερολέπτων από την είσοδο και αυτό, μαζί με το ότι οι εργαζόμενοι των γραφείων δεν ήθελαν να περπατήσουν περισσότερο από έναν δρόμο ή δύο για μεσημεριανό γεύμα, συνέβαλαν στην ανάπτυξή του.

Από πολιτιστική άποψη, το Pret ταιριάζει καλά με τις συνήθειες κατανάλωσης της χώρας εν γένει, και ιδιαίτερα του Λονδίνου.

Σε αυτήν τη πόλη το μεσημεριανό γεύμα για πολλούς ανθρώπους είναι, δυστυχώς, 10 λεπτά μπροστά από τον υπολογιστή.

Η επιχείρησή είχε στηθεί και ήταν εξαιρετικά ακριβής σε προβλέψεις και αναλύσεις. Ο Clare Clough, διευθύνων σύμβουλος του Pret a Manger στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στην Guardian ότι μπορεί να προβλέψει την πιο πολυσύχναστη μέρα του για πρωινό σάντουιτς χρόνια νωρίτερα.

Η Pret χρησιμοποίησε επίσης αλγόριθμους πρόβλεψης για τη συνεχή προσαρμογή της παραγωγής για κάθε κατάστημα.

Η επέκταση δεν ήταν επίσης τυχαία. Εκατοντάδες σημεία δεδομένων συνέβαλαν σε νέες τοποθεσίες – ιστορικές πωλήσεις, δομές οργάνωσης, ορατότητα καταστήματος, σήμανση, τοπικά δημογραφικά στοιχεία, τοποθεσίες ανταγωνιστών και εκτιμήσεις της κυκλοφορίας με τα πόδια που προέρχονται από τη χρήση κινητών τηλεφώνων

Η προοπτική της συνεχούς εξ αποστάσεως εργασίας έχει καταστήσει το Pret ένα μη βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Η μετακίνηση εργαζομένων είναι πιθανό να μην επιστρέψει ποτέ στα προηγούμενα επίπεδα και οι άνθρωποι μπορεί να αλλάξουν τόπο διαμονής – διασκορπίζοντας το βασικό κοινό του Pret σε όλη τη χώρα.

Η αλυσίδα βρίσκεται τώρα στη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης των μακροπρόθεσμων μισθώσεων της, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στο Λονδίνο, σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους ενοικίασης.

Ο κορονοϊός μπορεί να μην “σκότωσε” το Pret, αλλά το αναγκάζει να κάνει μια δραστικά μεγάλη αλλαγή.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.