Η ένταση, το βάθος και η οξύτητα που συνοδεύει την πανδημία η οποία και έχει ενσκήψει εδώ και 7 μήνες, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την παραμικρή αγορά ή τομέα δραστηριοποίησης, ανεξαρτήτως μεγέθους και γεωγραφίας.
Σε αυτό το πρίσμα, η αγορά της πληροφορικής για τις επιχειρήσεις αναμένεται να δεχτεί ένα πλήγμα κατά την διάρκεια του 2021. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο κατατείνουν στην σύνταξη περισσότερο «σφικτών» ΙΤ προϋπολογισμών ως παρεπόμενο της οικονομικής κρίσης που έχει επιφέρει ο Covid-19.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που διενήργησε το TechRepublic Premium, κάτι παραπάνω από 6 στις 10 συνολικά επιχειρήσεις (65%) αναφέρουν πως πρόκειται να περιορίσουν τις ΙΤ δαπάνες τους κατά το επόμενο έτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ωστόσο, καθώς ουδέν κακόν αμιγές καλού, ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο στην ίδια έρευνα, με βάση την οποία ποσοστό της τάξεως του 12% δηλώνει ότι θα αυξήσει τον προϋπολογισμό του σε επίπεδο προϊόντων, εφαρμογών, hardware εξοπλισμού και εν γένει υπηρεσιών πληροφορικής κατά το αμέσως επόμενο έτος.
Το ενδιαφέρον σε επενδύσεις για την ασφάλεια, τις cloud υπηρεσίες και την απομακρυσμένη εργασία.
Καθώς ο προγραμματισμός για το 2021 βρίσκεται σε φουλ ρυθμούς επεξεργασίας και εξέλιξης, πολλοί οργανισμοί σε διεθνές επίπεδο θεωρούν πως το αποτύπωμα του κορωνοϊού επιδρά σε καταλυτικό βαθμό τόσο στις επιχειρηματικές προτεραιότητές τους, όσο και στις τεχνολογικές δαπάνες στις οποίες και προγραμματίζουν να προβούν.
Παρά ταύτα, όπως καταδεικνύεται στην ίδια μελέτη του TechRepublic Premium, ποσοστό της τάξεως του 12% δηλώνει ότι θα αυξήσει τις δαπάνες που σχετίζονται με την Πληροφορική.
Επιπλέον, το 12% των επιχειρήσεων εκτιμά πως θα καταφέρει να διατηρήσει στα φετινά επίπεδα τον τεχνολογικό του προϋπολογισμό και για το ερχόμενο έτος. Την ίδια στιγμή, το 13% των επαγγελματικών στελεχών δηλώνουν ότι ο οργανισμός τους δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές του αποφάσεις αναφορικά με τις τεχνολογικές δαπάνες τις οποίες θα πραγματοποιήσει κατά την διάρκεια του 2021.
Η έρευνα του TechRepublic Premium εξετάζει, εκτός από το πως επηρεάζει η κρίση του COVID-19 τον δημοσιονομικό προγραμματισμό για το ΙΤ το 2021 και τις προτεραιότητες αναφορικά με τον εν γένει τομέα της Πληροφορικής κατά την διάρκεια της επόμενης χρονιάς.
Σε σχέση με τις προτεραιότητες αυτές, δεν διαφαίνονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το 2020. Υπό αυτό το πρίσμα, η ασφάλεια (17%) και οι cloud υπηρεσίες (16%) καταλαμβάνουν την κορυφή στις προτεραιότητες για τον ΙΤ προϋπολογισμό κατά το 2021.
Σε κοντινή απόσταση ακολουθεί το ενδιαφέρον για την απομακρυσμένη τεχνολογία, η οποία και επιτρέπει στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι, καθώς δείχνει να αποτελεί προτεραιότητα για το 13% των ερωτηθέντων.
Ο βαθμός επίδρασης του Covid-19
Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία θα επηρεάσει τις προτεραιότητες της Πληροφορικής, το 26% των εταιρειών αναφέρει ότι θα ξοδέψει περισσότερα κονδύλια για απομακρυσμένες τεχνολογίες, που επιτρέπουν την τηλε-εργασία.
Επιπλέον, ενώ το 22% δηλώνει ότι θα δαπανήσει περισσότερα για την ασφάλεια. Σύμφωνα με τα ευρήματα της σχετικής μελέτης, το 19% των εταιρειών απαντά ότι το μεγαλύτερο μέρος του ΙΤ προσωπικού θα εργάζεται μόνιμα από το σπίτι, ενώ μόλις το 6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ο Covid-19 δεν έχει επηρεάσει κάποια από τις ΙΤ προτεραιότητες για το επερχόμενο έτος.
Με βάση την έρευνα του TechRepublic Premium, προκύπτει ότι ενώ το 2020 το 76% ανέφερε πως οι ΙΤ προϋπολογισμοί του αντιστοιχούν στο 10% ή και λιγότερο των συνολικών δαπανών στις οποίες προέβη, για το 2021 οι ίδιες απαντήσεις περιορίζονται στο 71%.
Επιπροσθέτως, κι ενώ στην αντίστοιχη περυσινή έρευνα οι υπεύθυνοι Πληροφορικής ήταν εκείνοι που λάμβαναν τις αποφάσεις για τον πληροφοριακό προϋπολογισμό της επιχείρησής τους, η πραγματικότητα για το εγγύς μέλλον μεταβάλλεται.
Για την ακρίβεια, το 54% των ερωτηθέντων κατέταξε τους διευθυντές πληροφορικής ως τον κορυφαίο υπεύθυνο λήψης αποφάσεων για τους προϋπολογισμούς τεχνολογίας.
Φέτος, το ποσοστό εκείνων που θεωρούν τον υπεύθυνο Πληροφορικής αρμόδιο για τον προϋπολογισμό ΙΤ διαμορφώνεται σε μόλις 23%, ενώ το 46% θεωρεί ότι το βάρος λήψης των σχετικών αποφάσεων βαρύνει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο είτε ακόμη και άλλα C-level στελέχη.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.