Ένα μοναδικό, όσο και εντελώς διαφορετικό τοπίο συνοδεύει φέτος την back-to-school περίοδο πραγματοποίησης αγορών, καθώς η αβεβαιότητα κινείται σε αυξημένα επίπεδα και σε πολλαπλά πλαίσια, με την εκπαίδευση κάθε βαθμίδας να διακρίνεται από έντονη έλλειψη ορατότητας.
Α, και από ένα δεδομένο: Η διαδικασία της τηλε-εκπαίδευσης θα γνωρίσει σημαντική άνθηση προσεχώς.
Άραγε, η αίσθηση αβεβαιότητας και ενσωμάτωσης της εικονικής μάθησης στην καθημερινότητα των μελών των οικογενειών, αναμένεται να επιδράσει στο τι αγοράζουν οι καταναλωτές κατά την διάρκεια της “back-to-school” περιόδου;
Τι θα συμβεί με τα κανάλια μέσω των οποίων συνηθίζουν να πραγματοποιούν τις αγορές τους; Ποια η δυναμική και η «ταυτότητα» των διαδικτυακών αγορών που πραγματοποιούν;
Οι μαθητές θα αγοράσουν περισσότερα είδη γραφικής ύλης προκειμένου να περιορίσουν την κοινή χρήση τους μεταξύ των μαθητών;
Επιπροσθέτως, τα μέτρα περιορισμού και επέκτασης της πανδημίας του κορωνοϊού στα φυσικά καταστήματα, ανάγουν την διαδικασία της πραγματοποίησης αγορών σε αυτά σε μια αγχωτική, αν μη τι άλλο, διαδικασία.
Παρόλα αυτά, την στιγμή κατά την οποία το 84% όσων καταναλωτών ψωνίζουν κατά την διάρκεια της “back-to-school” περιόδου, εμπλέκουν στην τελική τους απόφαση περί της πραγματοποίησης των αγορών τους ίδιους τους μαθητές, κρίνεται σημαντικό να αναζητηθούν εναλλακτικές απέναντι στις «παραδοσιακές» εμπειρίες in-store shopping.
Καλάθια αγορών με μοναδική προσέγγιση φέτος
Σε μια πρόσφατη έρευνα της Inmar Intelligence, στην οποία και συμμετείχαν 8.000 “back-to-school” καταναλωτές, διαπιστώθηκε ότι παρά το γεγονός πώς σχεδίαζαν να προβούν στην απόκτηση «κλασσικών» προϊόντων, όπως λ.χ. σχολικά είδη και είδη ένδυσης, εντούτοις όμως ενδιαφέρθηκαν σφοδρά και εν τέλει επέλεξαν (και) νέα προϊόντα.
Για παράδειγμα, το 54% των καταναλωτών σχεδιάζουν να αγοράσουν είδη που μειώνουν και προστατεύουν, ταυτόχρονα, από την εξάπλωση των μικροβίων. Μέγεθος, σαφώς πιο ενισχυμένο απ’ όσους προγραμματίζουν να αγοράσουν είδη παντοπωλείου (44%) και οικιακής χρήσης για την τάξη ή τον πανεπιστημιακό κοιτώνα (37%).
Και, εν αναμονή της εικονικής, οικιακής μάθησης, το 30% των αγοραστών σχεδιάζει να αγοράσει προμήθειες για την χρήση τους σε περιβάλλον κατ’ οίκον εκπαίδευσης.
Οι έμποροι λιανικής μπορούν να κάνουν τη ζωή των καταναλωτών πιο απλή, διασφαλίζοντας ότι αντικείμενα που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, διατίθενται παράλληλα με τα σχολικά είδη και δη όχι μόνο στα φυσικά καταστήματα, μα και online.
Είναι ήδη δύσκολο να φέρουν τα παιδιά τους οι πελάτες στα καταστήματα, και οι μάσκες, οι κοινωνικές αποστάσεις και νέα πρωτόκολλα ασφάλειας των λιανοπωλητών, τα απλά ταξίδια γίνονται εξαιρετικά αγχωτικά.
Όμως, με το 84% των αγοραστών που επιστρέφουν στο σχολείο να εμπλέκουν τον μαθητή στην απόφαση αγοράς, είναι σημαντικό να βρείτε εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τις παραδοσιακές εμπειρίες αγορών στο κατάστημα.
Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί πελάτες να στρέφονται αποκλειστικά σε μια διαδικτυακή λύση για την κάλυψη των αναγκών τους στο πλαίσιο τις χρονικής περιόδου του “back to school”.
Σε πολλές κατηγορίες, η ποσοστιαία αύξηση των αγοραστών που σχεδιάζουν να αποκτήσουν αντικείμενα μόνο μέσω διαδικτύου, αυξήθηκαν κατά 46,2% από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους.
Συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως τα είδη ένδυσης, σημείωσαν αύξηση 125% κατά το προαναφερθέν τρίμηνο από καταναλωτές που δείχνουν ότι σχεδίαζαν να αγοράσουν αυτά τα είδη αποκλειστικά online.
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή αποτελεί η διαπίστωση πως στα e-καλάθια των πελατών δεν συναντώνται αποκλειστικά αντικείμενα φιλικά προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως λ.χ. ρούχα, παπούτσια ή σχολικά είδη, καθώς το 44% εξ’ αυτών σχεδιάζουν να αυξήσουν τη συχνότητα αγοράς των ειδών παντοπωλείου τους online.
Τι ρόλο παίζουν η εκπτωτική πολιτική και η διαθεσιμότητα των προϊόντων
Σε ένα πλαίσιο έντονης οικονομικής πίεσης και εν γένει ανασφάλειας για το μέλλον, ελέω και της πανδημίας του Covid-19, οι καταναλωτές αναζητούν brand και λιανεμπορικές επιχειρήσεις που τους προσφέρουν μια θεμιτή -τουλάχιστον- αξία, απολαμβάνοντας μια θετική εμπειρία αγορών.
Μόνο ως έκπληξη, λοιπόν, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι το 70% των καταναλωτών που ψωνίζουν στο πλαίσιο της “back to school” περιόδου, αναφέρουν τις «διαθέσιμες εκπτώσεις» ως εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα για τον προσδιορισμό του πού ψωνίζουν κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης σεζόν.
Ωστόσο, οι πελάτες δεν αναζητούν μόνο την καλύτερη προσφορά, αλλά και την καλύτερη δυνατή επιλογή και εμπειρία.
Μάλιστα, καθώς προσπαθούν να περιορίσουν τις επισκέψεις τους προς τα ίδια τα καταστήματα στο πλαίσιο της αποφυγής της έκθεσής τους στον κίνδυνο του κορωνοϊού, το 73% των αγοραστών αναφέρουν πως μια ευρεία επιλογή προϊόντων και αντικειμένων θα αποτελούσε εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα για το πού επιλέγουν να ψωνίσουν στο περιθώριο της back to school χρονικής περιόδου.
Τόσο τα brand, όσο και οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις οφείλουν να προσεγγίσουν δημιουργικά το ζήτημα της βελτίωσης της εμπειρίας των αγορών, σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας loyalty προγράμματα και ευέλικτες πολιτικές επιστροφής.
Αρκεί να σημειωθεί πως τα τελευταία, θεωρούνται από 54% και 60%, αντίστοιχα, των καταναλωτών, ως πολύ σημαντικοί παράγοντες στον τρόπο με τον οποίο καθορίζουν το πού θα ψωνίσουν εν τέλει.
Μια ακόμη πτυχή που ενδεχομένως να επιδράσει στην διαμόρφωση των νέων συνθηκών της “back to school” αγοραστικής περιόδου δεν είναι άλλη από την προσαρμογή brand, μα και λιανεμπόρων στα θέματα υγείας και ασφάλειας.
Πλέον, δεν αρκεί ένα σχέδιο, χρώμα ή ακόμη και το υλικό, αλλά αυτά θα πρέπει να εντάσσονται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υγειονομικής προάσπισης των καταναλωτών.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.