Αναμφίβολα, ο τομέας του λιανεμπορίου -φυσικού, μα και διαδικτυακού- βρέθηκε στην πλευρά των νικητών σε σχέση με τον βαθμό επίδρασης της πανδημίας του κορωνοϊού στις επιμέρους καθετοποιημένες επαγγελματικές κατηγορίες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πόσο, μάλλον από τη στιγμή κατά την οποία τουλάχιστον 70 χώρες διεθνώς έχουν εισαγάγει υποχρεωτική κατάσταση καραντίνας ως μια «απάντηση» στην επέκταση του Covid-19 και την προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης της μόλυνσης.
Μια πρόχειρη αναφορά της εξελικτικής πορείας των μεγεθών που σχετίζεται με τις διαδικτυακές αγορές είναι ενδεικτική της δυναμικής και του πολύπλευρου ενδιαφέροντος που δύναται να προσελκύσει.
Συγκεκριμένα, η online αγορά ειδών παντοπωλείου στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αυξηθεί κατά 25,5% το 2020, ενώ την ίδια στιγμή οι διαδικτυακές δαπάνες στις ΗΠΑ έχουν ήδη αυξηθεί κατά 40% σε σύγκριση με την περυσινή χρονική περίοδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο βρίσκονται αντιμέτωπες με τις υλικοτεχνικές προκλήσεις που αφορούν στην παράδοση των προϊόντων, καθώς το social distancing τείνει να μεταβληθεί σε κανόνα και όχι εξαίρεση, ενώ την ίδια στιγμή η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων από τον κίνδυνο έκθεσης στον κορωνοϊό επιβάλει νομοτελειακά την αναζήτηση και λήψη ρηξικέλευθων μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαμορφούμενης κατάστασης.
Υπό αυτό το πρίσμα, η υιοθέτηση drone ως μέσο πραγματοποίησης του last mile και εν τέλει της διαδικασίας παράδοσης των αγαθών που έχουν παραγγελθεί, μόνο ως παραδοξότητα δεν αντιμετωπίζεται από πλείστες κυβερνήσεις παγκοσμίως.
Ο Κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου, JD, για παράδειγμα, συνεργάστηκε γρήγορα με κυβερνητικούς φορείς για τη διενέργεια ερευνών εδάφους, την ανάπτυξη διαδρόμων πτήσης και δοκιμαστικών λειτουργιών drone για να επιτρέψει στην εταιρεία να παραδώσει προϊόντα λιανικής, δέματα τροφίμων και κιτ δοκιμών σε απομακρυσμένες τοποθεσίες.
Αρκεί να επισημανθεί πως οι σχετικές παραδόσεις αγαθών και προϊόντων σε απομονωμένες περιοχές της Κίνας, οι οποίες θα απαιτούσαν ολόκληρες ώρες μειώθηκαν σε μόλις 10 λεπτά!
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που διενήργησε η GPS World, οι παραδόσεις drone στην Κίνα έχουν αυξήσει τις ταχύτητες μεταφοράς κατά περισσότερο από 50% σε σύγκριση με τις οδικές μεταφορές, ενώ από την πλευρά της η εταιρεία ανάλυσης Gartner θεωρεί πως το λειτουργικό κόστος που σχετίζεται με τις παραδόσεις last mile δύναται να μειωθεί έως και 70%.
Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 28 εκατομμυρίων λιρών για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης drone.
Μάλιστα, οι σχετικές δοκιμές έχουν επιταχυνθεί πρόσφατα σε εντυπωσιακό βαθμό, καταδεικνύοντας ότι η αξιοποίησή τους ενδεχομένως να πρέπει να λάβει χώρα πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Στις ΗΠΑ, η Wing -θυγατρική εταιρεία της Google- σχεδίασε, ανέπτυξε και λειτούργησε ένα δίκτυο drone κατά την διάρκεια του peak της πανδημίας, προκειμένου να παραδώσει είδη σούπερ μάρκετ, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες σε κατοίκους Πολιτειών των ΗΠΑ.
Όμως, η εν λόγω εταιρεία δεν σταματά εκεί, αλλά έχει επεκτείνει τις σχετικές δοκιμές drone τόσο στην Αυστραλία, όσο και τη Φινλανδία.
Δεδομένου ότι τα drones ελέγχονται εξ’ αποστάσεως, έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης της έκθεσης απέναντι σε ιούς και εν γένει έντονα μεταδοτικές ασθένειες. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει αναγκαστεί κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών να δαπανά ολοένα και περισσότερο χρόνο στο σπίτι, θεωρεί αδιαπραγμάτευτο καθεστώς την ταχεία παράδοση.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα drone μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως premium υπηρεσία προκειμένου να παραδίδουν το περιεχόμενο των online αγορών απευθείας στην πόρτα τους, δίχως να υπεισέρχεται στην όλη διαδικασία ο κίνδυνος της επαφής από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε μια ραγδαία εξελισσόμενη αγορά, οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν επομένως να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών επενδύοντας στην τεχνολογία drone.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι αναδυόμενες απειλές
Οι ΗΠΑ έχουν θεσπίσει νόμους της χρήσης drone. Εκτός από την ομοσπονδιακή εποπτεία, 44 από τις συνολικές 50 Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν εκδώσει νόμους για την περαιτέρω ρύθμιση της χρήσης drone, και από το 2019, τουλάχιστον 22 Πολιτείες εισήγαγαν νέα νομοθεσία για τη ρύθμιση των drone.
Μάλιστα, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) κάνει διάκριση μεταξύ της χρήσης drone αναφορικά με εμπορικούς, ψυχαγωγικούς και κυβερνητικούς τομείς.
Ενώ τα drone μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα, να μειώσουν την έκθεση του ανθρώπου και να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ευρύτερη ασφάλεια.
Τα drone, όπως και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες, αναμένεται να χειριστούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων (συμπεριλαμβανομένων ονομάτων και διευθύνσεων πελατών) και θα μπορούσαν να είναι ευάλωτοι στόχοι απέναντι σε κακόβουλες επιθέσεις.
Πολλά από τα νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύονται αρκούντως σχετικά, συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης προϊόντων, της ασφάλειας και της νομοθεσίας στον κυβερνοχώρο κ.ο.κ.
Από την στιγμή κατά την οποία οι εμπορικές πτήσεις στο μέλλον θα επιστρέψουν στα προ-κορωνοϊού επίπεδα, οι ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να εξετάσουν το πώς μπορεί να ελεγχθεί και να παρακολουθείται αποτελεσματικά ο εναέριος χώρος προκειμένου να εφαρμοστεί το βοηθητικό πρόγραμμα drone στην εναέρια κυκλοφορία.
Αυτό που δείχνει να είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, είναι ότι λόγω της αυξημένης χρήσης αυτόνομων drone και ρομπότ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα υπάρξει ταχύτερη εκθετική ανάπτυξη στην ανάπτυξή τους.
Ως εκ τούτου, ενώ οι επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόσουν τους νόμους που προαναφέρθηκαν, το πλέον πιθανό είναι πως θα απαιτηθεί πρόσθετη νομοθεσία και δη εξειδικευμένη για τα drone, ώστε να προστατεύσουν και ενισχύσουν περαιτέρω την δυναμική εμπορική… απογείωσή τους.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.