Το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης για τη διάσωση του αεροπορικού κολοσσού με ένα πακέτο περίπου 9 δισ. ευρώ, θα κριθεί από τους μετόχους και παρότι η εταιρεία μπορεί σε διαφορετική περίπτωση να μην καταφέρει να αποφύγει την χρεοκοπία, η έγκριση του δεν είναι καθόλου βέβαιη.
Η ψηφοφορία θα γίνει με τηλεδιάσκεψη και το «αγκάθι» είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Lufthansa, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Heinz Hermann Thiele.
Η αβεβαιότητα έχει ήδη αναγκάσει την εταιρεία να πάρει έκτακτα μέτρα, όπως να εκταμιεύσει τους μισθούς των εργαζομένων της τρεις ημέρες νωρίτερα, προκειμένου- όπως έγραψε σε επιστολή του προς το προσωπικό ο διευθύνων σύμβουλος Κάρστεν Σπορ- «να διασφαλιστεί η καταβολή τους» στο πλαίσιο των «αβεβαιοτήτων» γύρω από το πακέτο διάσωσης.
Ο Thiele – που έχει το πλειοψηφικό πακέτο στον Όμιλο Knorr-Bremse, από τους κορυφαίους παγκοσμίως προμηθευτές συστημάτων φρένων για σιδηροδρόμους και αυτοκίνητα- είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τους όρους του κρατικού πακέτου για τη Lufthansa, που δίνουν το 20% των μετοχών στην κυβέρνηση, μειώνοντας την αξία του δικού του 15%.
Κατόπιν αυτών των δηλώσεων ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa, παραδέχθηκε ότι «φαίνεται αβέβαιη» η διασφάλιση της πλειοψηφίας των δυο τρίτων που απαιτείται για να εγκριθεί η συμφωνία.
Εάν τελικώς οι μέτοχοι την απορρίψουν, η εταιρεία έχει κάνει «πολλές προετοιμασίες» για να αποφύγει την καθήλωση των αεροσκαφών της και θα «συζητήσει τις επιλογές της» με την κυβέρνηση, πριν καταλήξει στην χρεοκοπία.
Ο χρόνος όμως ήδη μετρά αντίστροφα. Η Lufthansa έχει καταγράψει ζημιές 1,2 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους και όπως ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ξοδεύει κάθε ώρα 1 εκατομμύριο ευρώ.
Μέχρι τις 5 Μαΐου στα ταμεία της είχε 4 δισ. ευρώ μετρητά. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν και η κυβέρνηση να αναγκαστεί στο παρά πέντε να δεχθεί αλλαγή όρων της συμφωνίας και να συμβιβαστεί με τους μετόχους.
Ήδη ο γερμανικός όμιλος- στον οποίον ανήκουν θυγατρικές στην Ελβετία, την Αυστρία και το Βέλγιο- σχεδιάζει πρόγραμμα μεγάλης αναδιάρθρωσης, που θα μειώσει τον στόλο της κατά 13% και θα οδηγήσει σε περικοπές έως και 22.000 θέσεων εργασίας.
Το 2019 η Lufthansa μετέφερε 145 εκατομμύρια επιβάτες και είχε σημαντικό μερίδιο στη διακίνηση εμπορευμάτων προς και από την Ευρώπη.Ο όμιλος έχει διασφαλίσει κρατικά πακέτα για τις θυγατρικές της στην Ελβετία και την Αυστρία και βρίσκεται ακόμα σε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση του Βελγίου.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.