Το λιανικό εμπόριο μπορεί να βρίσκεται σε φάση σταδιακής ανάκαμψης, ωστόσο οι μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο σε ότι έχει να κάνει με την επιβίωσή τους, όπως προκύπτει σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Λιανεμπορίου των ΗΠΑ (National Retail Federation– NRF), Matthew Shay.
“Καθώς οι λιανικές πωλήσεις κινούνται σε ανοδική τροχιά, ένα από τα κύρια μελήματά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα μικρά και μεσαίου μεγέθους καταστήματα και εστιατόρια να είναι σε θέση, επίσης, να επιστρέψουν.
Πόσο, μάλλον, από την στιγμή κατά την οποία επλήγησαν πρώτοι και σαφώς πιο σκληρά από τις μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις, οπότε οφείλουμε να τους στηρίξουμε προκειμένου να επιστρέψουν γρήγορα”.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17,7% τον Μάιο, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε προ ελάχιστων ημερών. Σε αυτό το μέγεθος περιλαμβάνονται οι διαδικτυακές αγορές των πελατών, καθώς και τις αγορές σε εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα.
Πρόκειται δε, για το πλέον έντονο άλμα που πραγματοποιεί ο συγκεκριμένος δείκτης σε χρονικό διάστημα ενός μηνός.
Με εξαίρεση τις υπηρεσίες τροφίμων, οι λιανικές πωλήσεις του Μαΐου μειώθηκαν μόλις κατά 1,4% σε σύγκριση με ότι ίσχυε πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με ανάλυση της Moody’sInvestors Service.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Mickey Chadha, Αντιπρόεδρο της Moody’s: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό επίτευγμα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους non–essential λιανοπωλητές ήταν ακόμα κλειστοί για ένα σημαντικό μέρος του Μαΐου».
Η ανισορροπία στην λιανική
Κατά το αποκορύφωμα της πανδημίας, οι απαγορεύσεις στην κυκλοφορία ανάγκασαν πολλά καταστήματα και εστιατόρια να κλείσουν προσωρινά τις πόρτες τους προκειμένου να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Τα παντοπωλεία, τα φαρμακεία και ορισμένοι big–box retailers θεωρήθηκαν πως ανήκουν στην κατηγορία των ειδών πρώτης ανάγκης και τους επετράπη να παραμείνουν ανοιχτοί. Οι υπόλοιποι έπρεπε να στραφούν σε σχεδόν όλες τις διαδικτυακές λειτουργίες ή να εγκαταλείψουν το σύνολο των πωλήσεών τους.
Υπό αυτό το πρίσμα, brand και αλυσίδες όπως λ.χ. οι J.C. Penney, J. Crew και Neiman Marcusοδηγήθηκαν στο χείλος της χρεωκοπίας, υποβάλλοντας αίτηση πτώχευσης.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τα εμπορικά κέντρα στις ΗΠΑ έχουν ανοίξει ξανά, ενώ ολοένα και περισσότερα εστιατόρια παρέχουν την δυνατότητα παραλαβής παραγγελιών ή επιτρέπουν στους πελάτες να δειπνούν στους χώρους τους με σημαντικά μέτρα προφύλαξης και ασφάλειας, ωστόσο κρίνεται ακόμη δύσκολο να προβλεφθούν οι αγοραστικές συνήθειες των Αμερικανών και πως αυτές θα διαμορφωθούν, καθώς εκατομμύρια εξακολουθούν να είναι άνεργοι, ενώ ακόμη περισσότεροι εξακολουθούν να ζουν ακολουθώντας αυστηρότερους προϋπολογισμούς, εξαιτίας της περικοπής του μισθού τους.
Ο κ. Shay δήλωσε αισιόδοξος, καθώς βλέπει τους καταναλωτές να ξοδεύουν ξανά καθώς αίρονται σταδιακά τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της αναγκαστικής παραμονής στο σπίτι.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η ανάκαμψη είναι άνιση. Οι μεγάλοι λιανοπωλητές, όπως λ.χ. οι Walmart, Lowe‘s και BJ‘s Wholesale Club, πέτυχαν ιδιαίτερα ισχυρές πωλήσεις, ενώ ταυτόχρονα ήταν μεταξύ των βασικών retailers που δεν χρειάστηκε να κλείσουν τις πόρτες τους εν μέσω της πανδημίας.
Παρά ταύτα, οι μικρότερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να αγωνίζονται, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα συμβεί σε αυτές τις μικρές ή μικρομεσαίου μεγέθους ανεξάρτητες επιχειρήσεις. Το ζήτημα που προκύπτει είναι εάν θα μπορούμε να κάνουμε την υπόλοιπη οικονομία να κινείται αρκετά γρήγορα ώστε να μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε και τις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα μεγέθη του Μαΐου αφήνουν μια ισχυρή αίσθηση αισιοδοξίας σε ότι έχει να κάνει με την αύξηση στις λιανικές πωλήσεις που υποχώρησαν κατά 14,7% τον Απρίλιο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.
Όσο για την απότομη πτώση τον Απρίλιο, αυτή εστιάστηκε στα καταστήματα πώλησης ενδυμάτων.
Ο κ. Shay τόνισε ότι ανεξάρτητες και μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις οφείλουν να αντισταθμίσουν τις πωλήσεις που έχασαν, εάν θέλουν να επιβιώσουν.
«Το άνοιγμα της οικονομίας θα αποτελέσει το καλύτερο φάρμακο για αυτές τις μικρές επιχειρήσεις. Θεωρώ πως τυχόν επιστροφή σε συνθήκες lockdown θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ίδια την οικονομία».
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.