19 Σεπ 2024
READING

Ζήτημα τιμής οι μελλοντικές online αγορές προϊόντων μόδας

3 MIN READ

Ζήτημα τιμής οι μελλοντικές online αγορές προϊόντων μόδας

Ζήτημα τιμής οι μελλοντικές online αγορές προϊόντων μόδας

Το 69% των καταναλωτών από την  Ελλάδα, την Τσεχία, την Σλοβακία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία προχώρησε σε αγορές προϊόντων μόδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ σε 15% ανέρχεται το ποσοστό όσων αγόρασαν για πρώτη φορά προϊόντα μόδας online κατά την ίδια χρονική περίοδο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησε το Glami σε συνολικά 5 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στην έρευνα, όπου συμμετείχαν συνολικά 35.000 καταναλωτές, καταδεικνύεται πως οι εκπτώσεις έπαιξαν τον πλέον καθοριστικό ρόλο αφού το 30% δήλωσε ως κύριο λόγο αγορών ότι βρήκε σε προσφορά κάτι που ήθελε από πριν την πανδημία.

Η ανάγκη για συγκεκριμένα προϊόντα (π.χ ρούχα για το σπίτι) αλλά και η αλλαγή διάθεσης ακολουθούν με 26%, αμφότερα.

Η Ελληνικότητα των ηλεκτρονικών καταστημάτων επηρέασε τις αγορές του 41% των συμπατριωτών μας κατά την πανδημία, μέγεθος που ήταν το μεγαλύτερο μεταξύ των συγκρινόμενων χωρών, ενώ στον αντίποδα βρέθηκε η Ρουμανία με 16%.

Μεγαλύτερη δαπάνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Το 68% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι ξόδεψε περισσότερα ή παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο εξόδων με πριν την πανδημία για προϊόντα μόδας, ενώ το 29% ότι συγκρατήθηκε και δήλωσε ότι ξόδεψε λιγότερα.

Όσο για το τι αναμένουν οι καταναλωτές από τα online καταστήματα μόδας, αυτά δεν είναι άλλα από δωρεάν (41%) και ασφαλής ανέπαφη παράδοση κατ᾽οίκον (29%)

Επιπροσθέτως, οι καταναλωτές αναμένουν από τα καταστήματα ειδών μόδας θα αποστειρώνουν τα προϊόντα μετά από κάθε δοκιμή ή επιστροφή σε ποσοστό 60%.

Τι επιδρά στο μέλλον των online αγορών;

Οι προσφορές και οι εκπτώσεις φαίνεται ότι θα καθορίσουν κατά πολύ την καταναλωτική στάση των Ευρωπαίων στο επόμενο διάστημα καθώς το 40% δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να περιορίσει τα έξοδά του αλλά θα συνεχίσει να κοιτάει για προσφορές από τις αγαπημένες του μάρκες.

Στα θετικά, το 7% που δήλωσε ότι θα ψωνίσει περισσότερο από ότι συνήθως και το 31% δεν προτίθεται να αλλάξει συνήθειες. Μόνο το 17% έχει στόχο να περιορίσει τα έξοδά του και να αγοράσει τα απολύτως απαραίτητα στις φθηνότερες τιμές.

Τέλος, 4% είναι το ποσοστό όσων απάντησαν ότι δεν νομίζουν ότι θα αγοράσουν κανένα προϊόν μόδας.

Ρουμάνοι και Έλληνες σκοπεύουν να ξοδέψουν περισσότερα

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη του Glami, το 49% σκοπεύει να διατηρήσει την ίδια αγοραστική συχνότητα με το παρελθόν ενώ θετικά φαίνεται να ανταποκρίνονται οι καταναλωτές στις online αγορά μόδας με το 41% να δηλώνει ότι σκοπεύει να αγοράσει περισσότερα προϊόντα online, ακόμη και αν τα φυσικά καταστήματα είναι ανοιχτά.

Στην δε ερώτηση: “Τι θα σας έκανε να ξοδέψετε περισσότερο σε προϊόντα μόδας;” το 65% δήλωσε ότι επενδύει στην καλύτερη ποιότητα των υλικών που θα αντέξουν στο χρόνο ενώ για το 21%, το στιλ και οι βιώσιμες μάρκες καταλαμβάνουν τη 2η θέση.

Τα στελέχη του Glami εκτιμούν πως έπειτα από την αναμενόμενη μετατόπιση των καταναλωτικών δαπανών προς πιο βασικά είδη, και την ταυτόχρονη πτώση που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα στα προϊόντα μόδας, αναμένεται από τα μέσα του δεύτερου τρίμηνου του 2020 αύξηση του όγκου πωλήσεων, σε μεγάλο βαθμό υποκινούμενο και από τις on line δαπάνες των καταναλωτών.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.