Στα επίπεδα των 10,76 δισεκατομμυρίων ευρώ ανήλθε η αξία των online αγορών που πραγματοποίησαν οι Τούρκοι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που διενήργησαν από κοινού οι Ένωση Εταιρειών Πληροφορικής Τουρκίας (TÜBİSAD), Deloitte Turkey, SimilarWeb και Inveon.
Μέγεθος, το οποίο εμφανίζεται αυξημένο κατά 39% εν συγκρίσει με το αμέσως προηγούμενο έτος, όταν η αξία των online αγορών διαμορφώθηκε στα 7,76 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, ο μέσος ετήσιος όρος αύξησης των e-πωλήσεων στην γειτονική χώρα κατά την τελευταία πενταετία, ανέρχεται σε 35%.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Τουρκία αντιπροσωπεύει το 6,2% των συνολικών πωλήσεων του λιανεμπορικού τομέα.
Σε επίπεδο κατηγοριοποίησης των πωλήσεων, το 54% της αξίας τους προέρχεται από τους multichannel λιανεμπόρους και όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται εμπορικά αποκλειστικά online.
Όσο για το υπολειπόμενο ποσοστό, προέρχεται πρωτίστως από τον διαδικτυακό στοιχηματισμό, καθώς επίσης τα bookings ταξιδιών και εν γένει διακοπών.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, από το σύνολο των τομέων, το καθαρόαιμο online λιανεμπόριο εμφάνισε το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης, καθώς οι πωλήσεις του ενισχύθηκαν κατά 48% σε ετήσια βάση.
Όπως σημειώνει η Kübra Erman Karaca, Επικεφαλής της TÜBİSAD: «Παρά τον διαρκώς εντεινόμενο “πόλεμο” που λαμβάνει χώρα μεταξύ των διεθνών “παικτών”, εντούτοις όμως διαπιστώνουμε πως νέες κατηγορίες έχουν αναδυθεί στην Τουρκική e–commerce αγορά, οι οποίες και εμφανίζουν εντυπωσιακή ανάπτυξη, καθώς εξασφαλίζουν ταχύτατους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών. Αποτέλεσμα; Ακόμη και χρήστες που μέχρι πρότινος δεν είχαν την παραμικρή σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο, σήμερα πλέον τάσσονται αναφανδόν υπέρ του!».
Όσο για το πώς θεωρεί πως θα κινηθεί το e-εμπόριο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η κυρία Karaca εκτιμά πως θα εμφανίσει ακόμη μεγαλύτερα μεγέθη, χάρη στην ολοένα και αυξανόμενη χρήση των smartphones, αλλά και στον πολλαπλασιασμό των ανάλογων εφαρμογών.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.