Κάτι παραπάνω από θετικός ήταν ο αντίκτυπος που φαίνεται πως είχε η online αγορά μόδας στους Έλληνες καταναλωτές, καθώς το 50% εξ’ αυτών δηλώνει ότι σκοπεύει να προβεί στην αγορά περισσότερων προϊόντων online, παρά το γεγονός ότι έχει προκύψει και το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων.
Κι αυτό, καθώς όπως αναφέρουν ανακάλυψαν καινούργια e-shop, ενώ ταυτόχρονα αξιολόγησαν ως αρκούντως θετικά τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών αγορών. Την ίδια στιγμή, ποσοστό της τάξεως του 40% σκοπεύει να διατηρήσει την ίδια αγοραστική συχνότητα με το παρελθόν!
Παράλληλα, στο 9% ανήλθε το ποσοστό όσων χρηστών-καταναλωτών αγόρασαν για πρώτη φορά προϊόντα μόδας online κατά την περίοδο της καραντίνας. Τα παραπάνω αποτελούν ευρήματα μελέτης που διενεργεί το GLAMI, ένα παγκόσμιο fashion search engine, σε κυλιόμενη συχνότητα στην χώρα μας.
Σε αυτήν, συμμετέχουν 3.444 Έλληνες, ενώ απώτερος σκοπός είναι η ανάδειξη της καταναλωτικής συμπεριφοράς των κατοίκων της χώρας μας κατά το τελευταίο δίμηνο, καθώς επίσης και η ψηλάφιση των μελλοντικών τάσεων της αγοράς.
Η θετική αυτή εικόνα φαίνεται να συμφωνεί και με τα δεδομένα που συλλέγει όλο αυτό το διάστημα το GLAMI. Παρά τη μείωση των πωλήσεων που παρατηρήθηκε στις αρχές του Μαρτίου 2020, και έφτασε το 35%, από το Πάσχα και έπειτα καταγράφεται ταχεία ανάκαμψη με τις πωλήσεις να παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση και να κινούνται στο +113% σε σύγκριση με την εβδομάδα από τις 09 έως και τις 15 Μαρτίου 2020!
Αθλητικός ρουχισμός, βρεφικά και παιδικά, εσώρουχα στην κορυφή των αναζητήσεων!
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων του GLAMI, ο Απρίλιος ξεκίνησε εμφανίζοντας αυξητικές τάσεις σε επίπεδο τζίρου, αριθμό παραγγελιών και αναζητήσεις χρηστών.
Όσο για τις προϊοντικές κατηγορίες που ξεχώρισαν στις αναζητήσεις των χρηστών, αυτές δεν ήταν άλλες από τις κατηγορίες αθλητικού, παιδικού- βρεφικού ρουχισμού, εσωρούχων και ρούχων ύπνου.
Από την Μεγάλη Εβδομάδα και έπειτα, η αύξηση που επιτεύχθηκε ήταν ακόμη μεγαλύτερη, ενώ συμπεριελήφθησαν και άλλες κατηγορίες, όπως λ.χ. φορέματα, γυαλιά ηλίου, βερμούδες κ.ά.
Τα στελέχη του GLAMI επισημαίνουν πως οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες μεταβολές (σε επίπεδο αριθμού πωλήσεων) καταγράφηκαν την εβδομάδα 20 έως και 26 Απριλίου στις εξής προϊοντικές κατηγορίες:
- Σανδάλια και πέδιλα (+90%)
- Γυαλιά ηλίου (+85%)
- Ρούχα ύπνου (+76%)
- Φορέματα (+56%)
- Εσπαντρίγιες (+52%)
- Εσώρουχα (+49%)
- Παιδικά ρούχα (+34%)
Μάλιστα, κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών του Απριλίου, ακόμη δύο «καλοκαιρινές» κατηγορίες προϊόντων κινήθηκαν ανοδικά. Αυτές ήταν τα μαγιό (+62%) και οι βερμούδες/ σορτς (+76%), ενώ τα εσώρουχα (-35%) και τα παιδικά ρούχα (-31%) παρουσιάζουν την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση.
Ποιο το καταναλωτικό pattern εν μέσω της πανδημίας;
Περίπου ισομερών δείχνουν να διαμοιράζονται οι ποικίλες ομάδες των καταναλωτών ως προς τη δαπάνη σε προϊόντα μόδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν στελέχη της GLAMI, το 28% των χρηστών δηλώνει ότι ξόδεψε περισσότερα, το 31% παρέμεινε στις ίδιες δαπάνες, ενώ το 37% δήλωσε ότι ξόδεψε λιγότερα.
Μάλιστα, η ανάγκη για την προμήθεια συγκεκριμένων προϊόντων (λ.χ. ρούχα για το σπίτι) ως απόρροια των επικρατουσών συνθηκών, σε συνδυασμό με τις «γενναίες» online προσφορές, αποτέλεσαν τους δύο βασικούς λόγους για τους οποίους οι καταναλωτές προχώρησαν σε αγορές!
Σημαντικό είναι και το συναισθηματικό υπόβαθρο, αφού το 28% δήλωσε ότι ο κυριότερος λόγος των αγορών που πραγματοποίησαν δεν ήταν άλλος από το να προσφέρουν χαρά στον εαυτό τους ή σε κάποιον άλλο. Το 12% των χρηστών είχε ως κίνητρο να υποστηρίξει Ελληνικές μάρκες και καταστήματα.
Πως θα αλλάξει το πλάνο αγορών μόδας των Ελλήνων στο μέλλον;
Το GLAMI σε μια προσπάθεια να αναδείξει τους λόγους για τους οποίους οι καταναλωτές θα προέβαιναν σε δαπάνες που θα σχετίζονταν περισσότερο με προϊόντα και εν γένει είδη μόδας, το 53% δήλωσε ότι επενδύει στην καλύτερη ποιότητα των υλικών που θα αντέξουν στον χρόνο, ενώ για το 34%, το στιλ παίζει σημαντικό ρόλο αφού οι λεπτομέρειες στο σχέδιο και η εφαρμογή του ρούχου αποτελούν τον δεύτερο πιο σημαντικό στοιχείο προκειμένου να ξοδέψουν περισσότερα.
Το 46% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να περιορίσει τα έξοδά του, ωστόσο θα έχει στραμμένη την προσοχή του για την ύπαρξη τυχόν προσφορών από τα αγαπημένα του brand.
Το 25% έχει στόχο να περιορίσει τα έξοδά του και να αγοράσει τα απολύτως απαραίτητα στις φθηνότερες τιμές, το 19% δεν θα αλλάξει συνήθειες, ενώ το 8% θα ψωνίσει περισσότερο από ότι συνήθως. Τέλος, μόλις το 2% απάντησε ότι δεν νομίζει ότι θα αγοράσει κανένα προϊόν μόδας.
Τι θέλουν οι καταναλωτές από τα online καταστήματα μόδας;
Για σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων, η δωρεάν παράδοση αποτελεί το πλέον σημαντικό στοιχείο που πρέπει να διαθέτει ένα online κατάστημα! Το 37% ενδιαφέρεται για την ιδανική αναλογία τιμής-ποιότητας, ενώ οι αυστηροί κανόνες υγιεινής και η άριστη εξυπηρέτηση αποτελούν την τρίτη πιο δημοφιλή απάντηση με ποσοστό 30%.
Όσο για τις εκπτώσεις και οι φθηνότερες τιμές, δείχνουν να επηρεάζουν το 25% των πελατών. Ψηλά στις προτιμήσεις (21%) βρίσκεται και η πληρωμή με αντικαταβολή. Τέλος, το 73% των Ελλήνων αναμένουν ότι τα καταστήματα ειδών μόδας θα αποστειρώνουν τα προϊόντα μετά από κάθε δοκιμή ή επιστροφή.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.