Μία από τις μεγαλύτερες συνέπειες της πανδημίας ήταν η τεράστια ζημιά στις αεροπορικές εταιρείες και φαίνεται ότι δεν αναμένεται να επανέλθουν στο επίπεδο κυκλοφορίας τους πριν από το 2023.
Το 2021, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, που αριθμεί 290 αεροπορικές εταιρίες μέλη της, εκτιμά ότι η επιβατική κίνηση αναμένεται να είναι χαμηλότερη κατά 24% του επιπέδου του 2019.
Βέβαια και αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε υποθέσεις και εξαρτάται από παράγοντες όπως πότε θα ανοίξουν τα σύνορα και την πορεία της οικονομία παγκόσμια.
Σε ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο, όπου οι περιορισμοί της κυκλοφορίας θα συνεχιστούν το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, η ΙΑΤΑ προβλέπει ότι η κυκλοφορία θα μειωθεί κατά 34% το 2021.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η ΙΑΤΑ, το 58% των ερωτηθέντων επιβατών θα περιόριζε αρχικά τις μετακινήσεις του σε διαμονές στη χώρα του.
«Αυτό καθιστά τα κοινά μέτρα υγειονομικής ασφάλειας για το αεροπορικό ταξίδι ακόμη πιο σημαντικά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ, φοβούμενος τον αντίκτυπο μονομερών μέτρων.
Ήδη διεξάγονται συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο για τον καθορισμό ορισμένου αριθμού μέτρων ελέγχου και κοινών υγειονομικών μέτρων.
Η ΙΑΤΑ τάσσεται υπέρ του συνδυασμού διαφορετικών μέτρων, όπως η χρήση μάσκας και ο έλεγχος της θερμοκρασίας των επιβατών, εν αναμονή της εύρεσης εμβολίου, ανοσοποιητικά διαβατήρια ή διαγνωστικά τεστ για την Covid-19, διαθέσιμα σε μεγάλη κλίμακα.
Ο οργανισμός δηλώνει, ωστόσο, εντελώς αντίθετος με τα μέτρα καραντίνας των επιβατών κατά την άφιξη. Σύμφωνα με την IATA, «το 69% των ταξιδιωτών φέρεται να αρνείται να ταξιδέψει σε περίπτωση που τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών», σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε σε επιβάτες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.