Η πανδημία Covid-19 αλλάζει σχεδόν όλα όσα γνωρίζαμε για το
πώς λειτουργεί ο κόσμος, ειδικά όσο αφορά το παγκόσμιο οικοσύστημα των
αγορών και την εξάρτησή του από τους λιανοπωλητές οι οποίοι παράγουν και παραδίδουν αγαθά που θέλουν οι πελάτες, εγκαίρως και σε ανταγωνιστικές τιμές.
Θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς αυτό που βιώνει ο κλάδος του
λιανεμπορίου ο οποίος είναι τόσο ουσιαστικός για την παγκόσμια οικονομία.
Ένα μεγάλο κενό άνοιξε στην αλυσίδα εφοδιασμού στις αρχές του έτους με την καραντίνα στην Κίνα και τις άλλες ασιατικές οικονομίες.
Τα εργοστάσια της Κίνας παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων χαμηλής ποιότητας, όπως ρούχα μίας χρήσης και πλαστικά είδη στα οποία έχουμε συνηθίσει.
Σύμφωνα με μελέτες από το 2018 η Κίνα προμήθευσε περίπου τα δύο τρίτα των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία και αντιπροσωπεύει το 37,6% των παγκόσμιων εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
Προφανές δε, οι Κινέζοι κυριαρχούν σε smartphone, υπολογιστές και ανταλλακτικά που εισάγει ο κόσμος ή καταλήγουν σε εργοστάσια συναρμολόγησης σε μέρη όπως το Μεξικό και η Μαλαισία.
Το μαζικό κλείσιμο της παραγωγής της Κίνας δεν θα μπορούσε να έχει γίνει σε χειρότερη στιγμή καθώς δείγματα νέων προϊόντων για την περίοδο πώλησης του τέταρτου τριμήνου αποστέλλονταν σε αγοραστές.
Αυτά τα δείγματα έφτασαν ακριβώς όταν οι retailers έκλειναν τις πόρτες τους και έστελναν τους υπαλλήλους τους στο σπίτι .
Η διαταραχή θα γίνει ιδιαίτερα εμφανής τον Μάιο και τον Ιούνιο και τους επόμενους μήνες, οπού τα κινεζικά εργοστάσια αυξάνουν συνήθως την παραγωγή και αρχίζουν τις αποστολές τους.
Εν τω μεταξύ, στα κλειστά καταστήματα, τα αποθέματα αυτής της σεζόν
μεγαλώνουν και κάποιο άγνωστο ποσοστό θα καταλήξει σε καταστήματα discount ή σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης.
Σε αυτά τα κενά γραφεία αγοραστών, δείγματα κάθονται σε κλειστά κουτιά που περιέχουν προϊόντα που ξαφνικά φαίνονται άσχετα σε έναν νέο κόσμο μετα κορονοιού εποχής.
Ακόμη και η πιο αισιόδοξη εικασία σχετικά με το πότε το εμπόριο θα επιστρέψει στο φυσιολογικό , ή ό,τι κανονικό μπορεί να μοιάζει μετά , σημαίνει ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι επιφυλάσσει το μέλλον ή πώς θα συμπεριφέρονται οι καταναλωτές μετά την υγειονομική κρίση.
Στον τομέα του λιανεμπορίου, η σταθερά αυτές τις μέρες είναι οι
καταναλωτές. Είναι ακόμα εκεί, έχοντας καταφύγιο το σπίτι τους, οι σκέψεις τους και το τι αισθάνονται μπορεί να αλλάζει μέρα με τη μέρα, αλλά αυτό δεν αποτελεί μυστήριο.
Ωστόσο, πολλοί έμποροι λιανικής και μάρκες εξακολουθούν να υπνωτίζονται από τους δυνατούς προβολείς της πανδημίας ή να φοβούνται τα μειονεκτήματα των παραδοσιακών μεθόδων εν μέσω οικονομικής καταστροφής.
Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος, όπως δείχνει και μια έρευνα που
πραγματοποιήθηκε στο First Insight πριν από ένα μήνα.
Ερευνήθηκαν απόψεις από 500 Αμερικανούς καταναλωτές στις 28 Φεβρουαρίου – προτού αναφερθούν οι πρώτοι θάνατοι στις ΗΠΑ – και εμφανίστηκαν μερικές ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις μεταξύ των γενεών:
● Περισσότεροι από τους μισούς Millennials δήλωσαν ότι η πανδημία είχε ήδη επηρεάσει σημαντικά ή κάπως τις αποφάσεις αγοράς τους, σε σύγκριση με το ένα τρίτο των Baby Boomers, το 42% των Gen Xers και το 49% των Gen Zs.
● Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γενιά, οι Millennials είπαν ότι
αλλάζουν το από πού ψωνίζουν και τι αγοράζουν και ότι πρόκειται να μειώσουν τις δαπάνες τους.
● 46% των Millennials δήλωσαν ότι είτε συμφωνούν απόλυτα είτε απλά
συμφωνούν ότι ο κοροναϊός επηρεάζει το πόσο θα κυκλοφορούν πλέον δημόσια.
● 39% είπε ότι ψωνίζει λιγότερο συχνά σε καταστήματα.
● 30% των Millennials δήλωσαν ότι ψωνίζουν πιο συχνά στο διαδίκτυο.
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι επιζώντες αυτής της πανδημίας θα
είναι οι διαδικτυακοί λιανοπωλητές, ειδικά το Amazon. Δε θα ήταν
σωστή εκτίμηση όμως.
Πέρυσι, οι έρευνες για τους καταναλωτές έδειξαν ότι το 55% των ατόμων
που ερωτήθηκαν είπαν ότι προτιμούν να ψωνίζουν στο Walmart έναντι του
Amazon, από 47% περίπου ένα χρόνο νωρίτερα.
Το ποσοστό των ατόμων που προτίμησαν να αγοράσουν μέσω του Amazon είχε μειωθεί στο 45% από περίπου 53% το 2018.
Εν τω μεταξύ, οι λιανοπωλητές όπως η Walmart και η Target έχουν
αξιοποιήσει τις πανταχού έρευνες για την βελτίωση των τοπικών αποτυπωμάτων που οφείλεται ότι πλέον οι καταναλωτές τους αγοράζουν διαδικτυακά και παραλαμβάνουν παντού.
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς οι καταναλωτές θα αισθάνονται και θα συμπεριφέρονται όταν η πανδημία έχει περάσει.
Ωστόσο, είναι ασφαλές να πούμε ότι όσοι κατανοούν τον παλμό του καταναλωτή, θα είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από εκείνους που ακολουθούν μια προσέγγιση αναμονής.
Είναι σίγουρο ότι δεν ευνοηθεί μόνο κάποια κατηγορία εταιρειών , τα δίκτυα με φυσικά καταστήματα η μια ψηφιακή εταιρεία.
Θα δημιουργηθεί μια νέα μορφή που θα έχει κατανοήσει τις ανάγκες και θα παρουσιάσει τις λύσεις βασισμένη σε κάθε κανάλι η μορφή εμπορίου.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.