Αυτή ήταν η στιγμή του ηλεκτρονικού εμπορίου.Ενώ οι διαδικτυακές αγορές συνέχισαν να σημειώνουν νέα υψηλά επίπεδα από έτος σε έτος, η πλειονότητα των λιανικών πωλήσεων εξακολουθεί να συμβαίνει σε φυσικά καταστήματα. Μέχρι τον Covid-19.
Τώρα σε όλο τον κόσμο τα καταστήματα είναι κλειστά. Και πού αλλού μπορούν αυτές οι πωλήσεις να γίνουν, μόνο στο online.
Η ζήτηση είναι εκεί, αλλά η ικανοποίηση της ζήτησης απαιτεί άλμα πάνω από τη μεγάλο κενό του μοντέλου.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν έχει δημιουργηθεί για τρέχοντα επίπεδα ζήτησης.Η παγκόσμια πανδημία τόνισε ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο σήμερα δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες μας για αγορές. Απλώς δεν έχει την ικανότητα ή τους πόρους να το πράξει.
Ακόμα και ψηφιακά εγγενή εμπορικά σήματα που έχουν δημιουργήσει τις επιχειρήσεις τους αποκλειστικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχουν βρεθεί στο κενό από την ξαφνική μετατόπιση της ζήτησης.
Η διαδικτυακή εταιρεία τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου Ocado έπρεπε να κλείσει τις πόρτες της σε νέους αγοραστές καθώς βρέθηκε να αντιμετωπίζει 10 φορές υψηλότερη ζήτηση για τις υπηρεσίες της.
Στην πραγματικότητα, η μάρκα ανέφερε ότι σχεδόν κάθε ένας από τους 800.000 τρέχοντες πελάτες της θέλει τώρα να κάνει τουλάχιστον μία παραγγελία κάθε εβδομάδα.
Το πρόβλημα είναι ότι οι τρέχουσες λειτουργίες της Ocado της επιτρέπουν την παράδοση σε 250.000 πελάτες κάθε εβδομάδα.
Ότι και αν έκανε για να ελευθερώσει νέες χρονοθυρίδες – όπως η διακοπή της παράδοσης εμφιαλωμένου νερού που έκανε χώρο για 6.000 περισσότερες παραδόσεις την εβδομάδα – είναι σαφές ότι υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα εδώ.
Αν υπάρχει μια εταιρεία που περιμένουμε να είναι καλά εφοδιασμένη για να αντιμετωπίσει μια έκρηξη ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι το Amazon. Ωστόσο, ακόμη και αυτός ο γίγαντας της βιομηχανίας έχει ζοριστεί με τον όγκο των παραγγελιών Covid-19.
Προς το παρόν προσπαθεί να προσλάβει 75.000 περισσότερους υπαλλήλους για να καλύψει τη ζήτηση, έχοντας ήδη προσλάβει 100.000 επιπλέον.
Οι μεγαλύτεροι χρόνοι παράδοσης είναι ο κανόνας – ακόμη και για εκείνους τους πελάτες που πληρώνουν για προνόμια Prime.
Οι τρίτοι πωλητές είδαν καθυστερήσεις στην προσπάθεια χρήσης των αποθηκών της Amazon, καθώς η εταιρεία έδωσε προτεραιότητα σε περισσότερα βασικά προϊόντα. Τώρα η Amazon Fresh σταμάτησε να δέχεται νέες παραγγελίες πελατών.
Τελικά, δεν είναι εύκολο ούτε για το Amazon σε αυτόν τον νέο κόσμο λιανικής. Αντιμετωπίζει τις ίδιες ακριβώς προκλήσεις με όλους τους άλλους. Πώς συμβαίνει αυτό όμως;
Επειδή το ηλεκτρονικό εμπόριο βασίζεται στην προηγούμενη συμπεριφορά των καταναλωτών.Και αυτές οι συμπεριφορές περιλαμβάνουν:
Δεν θα ψωνίζει κάθε πελάτης on-line ταυτόχρονα
Οι πελάτες θα συμπληρώνουν τις διαδικτυακές αγορές με αγορές σε φυσικά καταστήματα, δηλαδή δεν θα πραγματοποιούν όλες τις αγορές στο διαδίκτυο
Ακόμα κι αν η επιχείρησή είναι εντελώς ψηφιακή, εξακολουθεί να βασίζεται στην ίδια διαθεσιμότητα αποθήκευσης, μεταφοράς, χρονο-θυρίδων παράδοσης, προσωπικού και όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τα φυσικά καταστήματα.
Και αυτή η διαθεσιμότητα υπολογίζεται με βάση τον αναμενόμενο όγκο των ηλεκτρονικών παραγγελιών που προβλέπεται εν μέρει από αυτές τις συμπεριφορές των πελατών.
Στο τέλος της ημέρας, κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει σε δυνατότητες αποθήκευσης και προσωπικού εάν δεν έχει την ζήτηση.
Οι περισσότερες εταιρείες σχεδιάζουν για επιπλέον δυνατότητα γύρω από τις αναμενόμενες αυξήσεις της ζήτησης, όπως οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές, αλλά είναι σίγουρο ότι σχεδόν όλες οι εταιρείες δεν είχαν σχέδιο σημαντική αύξηση της ζήτησης.
Η προσδοκία ήταν ότι το μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου στην αγορά αυξάνεται κάθε χρόνο, όχι ότι εκρήγνυται σε ένα μήνα.
Ως εκ τούτου, το Ocado δεν έχει απλώς τα μέσα να εξυπηρετήσει έως και 800.000 παραγγελίες την εβδομάδα από 250.000 που μπορουσε πριν..
Εξωτερικοί παράγοντες έχουν προκαλέσει μαζικές αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά που κανείς δεν θα είχε προβλέψει πριν. Η περιορισμένη κυκλοφορία έχει διαταράξει πολλές συνήθεις αγορές.
Η αβεβαιότητα προκάλεσε την “αγορά πανικού”. Η αλλαγή των προτεραιοτήτων έχει προκαλέσει τεράστιες αυξήσεις πωλήσεων σε ορισμένους τομείς και μαζικές μειώσεις σε άλλους.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν σχεδιάστηκε για την τρέχουσα κατάσταση και αυτό είναι γεγονός. Ωστόσο, πολλές από τις δυσκολίες υπάρχουν επειδή υπάρχει ένα “κενό” στο μοντέλο.
Και αυτό το κενό ήταν πάντα εκεί απλά ο Covid-19 μόλις το αποκάλυψε.Και αυτό που είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό είναι ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μια φυσική επιχείρηση.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο υπάρχει στην αγορά ως η ψηφιακή εξέλιξη των αγορών. Διαφέρει από τις φυσικές αγορές, επειδή δεν γίνεται σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Δεν χρειάζεται να είστε παρόντες αυτοπροσώπως ή να επιλέξετε φυσικά τα προϊόντα για να πραγματοποιήσετε μια αγορά.
Όλα αυτά είναι αλήθεια. Αλλά αυτή η διαπίστωση μπορεί συχνά να οδηγήσει τους ανθρώπους να ξεχάσουν ότι είναι εξίσου εξαρτημένοι όπως τα φυσικά καταστήματα.
Εξαρτάται από τα άτομα που είναι διαθέσιμα για να παραλάβουν και να συσκευάσουν παραγγελίες, να τα στείλουν, να τα διαχειριστούν και να εκτελέσουν σχεδόν κάθε εργασία εφοδιαστικής αλυσίδας. Είναι ένα σύστημα που εκτελείται από τον άνθρωπο με ψηφιακή βοήθεια.
Σίγουρα, υπάρχουν εξελίξεις στον αυτοματισμό και τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη και ούτω καθεξής που συμβάλλουν στην ψηφιοποίηση των πραγμάτων.
Αλλά αυτά δεν έχουν πολλή διείσδυση αυτή τη στιγμή. Δεν είναι ενσωματωμένα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί καιρός για να γίνουν.
Αυτήν τη στιγμή, χρειάζεται ανθρώπους για να λειτουργήσει το σύστημα. Μπορεί μια εταιρεία να έχει μεγάλη χωρητικότητα στην αποθήκη της αλλά αν δεν έχετε κανέναν να εργαστεί σε αυτήν, δεν θα εκπληρώσει πολλές παραγγελίες. Ομοίως, εάν δεν έχει κανέναν να οδηγήσει τα φορτηγά ή να κάνετε τις παραδόσεις.
Το αποτέλεσμα της αύξησης των πωλήσεων στο διαδίκτυο, όπως συμβαίνει με το Covid-19, είναι ότι κάθε εταιρεία χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους για να μπορέσει να τις εκπληρώσει.
Η αντίληψη ότι χωρίς ανθρώπους με γνώση και ότι δεν επηρεάζεται από όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τα φυσικά καταστήματα , αυτό είναι το μεγαλύτερο κενό στο μοντέλο του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Η ικανότητα μιας εταιρείας να ικανοποιεί την ζήτηση εξαρτάται από το αν έχετε το προσωπικό που απαιτείται για να το κάνει. Εξαρτάται από τη φυσική ικανότητα και όχι από την ψηφιακή.Εξαρτάται από την εμπορική αντίληψη που έχει.
Αυτό το προσωπικό μπορεί να μην είναι καν το δικό της προσωπικό. Εάν χρησιμοποιεί μια υπηρεσία logistics, μια εταιρεία ταχυμεταφορών ή οποιοδήποτε άλλο τρίτο μέρος για να υποστηρίζει την λειτουργία της, τότε πιθανότατα ανταγωνίζεται πολλούς άλλους πελάτες για τους ίδιους πόρους.
Κανονικά, όλα αυτά εξισορροπούνται σχεδόν, αλλά όχι όταν όλοι χρειάζονται αυξημένους πόρους ταυτόχρονα.
Υπάρχει ένας λόγος που το Amazon προσλαμβάνει τόσους πολλούς ανθρώπους αυτήν τη στιγμή. Είναι μια από τις πιο τεχνολογικά προηγμένες εταιρείες στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Διαθέτει αποθήκευση και εφοδιαστική αλυσίδα πέρα από εκείνη όλων των λιανοπωλητών. Έχει τα χρήματα για να εξασφαλίσει νέες εγκαταστάσεις και πόρους όταν είναι απαραίτητο.
Βέβαια οι υποδομές, οι διαδικασίες , η τεχνολογία και πολλά άλλα είναι απαραίτητα αλλά πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να υπάρχει η ομάδα των ανθρώπων για να υλοποιήσει οτιδήποτε είναι απαραίτητο.
Τελικά αυτό χρειάζεται, ανθρώπους περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να γίνει τίποτα.Κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.