Η Κίνα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 βρέθηκε σε πτώση 6,8% του ΑΕΠ καθώς τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας σταμάτησαν την παραγωγική δραστηριότητα.
Η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριος – Μάρτιος), σε ποσοστό 6,8% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, κάτι που αποδίδεται στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.
Η πτώση ήταν βέβαια μικρότερη από ό,τι αναμενόταν αλλά πρόκειται σε κάθε περίπτωση για τη χειρότερη επίδοση της οικονομίας της Κίνας αφότου άρχισαν να δημοσιοποιούνται δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ ανά τρίμηνο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2019, καταγραφόταν ανάπτυξη 6%. Η Κίνα έχει να καταγράψει συρρίκνωση του ΑΕΠ της σε ετήσια βάση από το 1976, στο τέλος της περιβόητης Πολιτιστικής Επανάστασης.
Αν και τα στοιχεία που ανακοινώνει η Κίνα αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από αρκετούς ειδικούς, εξετάζονται πάντα με μεγάλη προσοχή από τους αναλυτές, με δεδομένο το τεράστιο βάρος της χώρας για την παγκόσμια οικονομία.
Εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, η Κίνα αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη «με νέες δυσκολίες και προκλήσεις και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η οικονομία της Κίνας είναι κατ’ εξοχήν εξαγωγική.
Και ακόμα και αν η χώρα έχει περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, το ότι ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκεται σε οικονομική καταστολή σημαίνει ότι οι εξαγωγές της θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω προβλήματα.
Βέβαια πολλοί περισσότεροι αναφέρονται στην παγκόσμια δύναμη της κινέζικης οικονομίας και στην μεσαία της τάξη.
Η Κίνα είναι ουσιαστικά το “παγκόσμιο εργοστάσιο” και δεν είναι εύκολο να υποχωρήσει αλλά ακόμη και εάν συμβεί αυτό θα σημαίνει μεγάλο πρόβλημα για όλο τον πλανήτη.
Η μεσαία τάξη της Κίνας είναι περίπου όσος ολόκληρος ο πληθυσμός της Αμερικής και είναι αυτή που τροφοδοτεί όλη την αγορά.
Οι περισσότερες μάρκες πολυτελείας, η αυτοκινητοβιομηχανία και η βέβαια η αγορά της τεχνολογίας βασίζουν σημαντικό μέρος των ετήσιων πωλήσεων του στην αγορά της Κίνας.
Εξίσου σημαντική παρενέργεια θα επιφέρει η πιθανή μείωση τουρισμού από την Κίνα προς τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και ο όγκος αγορών που κάνουν οι Κινέζοι κατά την διάρκεια των ταξιδιών τους.
Τελικά εάν η Κίνα βρεθεί σε ύφεση μετά την επαναφορά σε κανονικότητα αυτό θα δημιουργήσει πολύ σημαντικότερο πρόβλημα στην Αμερική και στην Ευρώπη και στις πολυεθνικές μάρκες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.